12 juli 2020

Scriptie afgekeurd? Wat nu?

Net voor het weekend krijg je dat langverwachte mailtje. Je bent helaas niet geslaagd, je scriptie is afgekeurd. Soms ontvang je direct het beoordelingsformulier bij de mail, soms krijg je de optie voor een feedbackgesprek. Hoe je opleiding ook omgaat met je afgekeurde scriptie feit is wel dat je natuurlijk gigantisch baalt als je scriptie is afgekeurd!  Je hebt keihard gewerkt en je scriptie wordt alsnog afgewezen. Dat is voor niemand prettig.

Wij herkennen dan ook de emotionele rollercoaster waar je doorheen gaat als je het nieuws krijgt. Van ongeloof, ontkenning, woede tot zelfs angst dat het ook de volgende keer niet gaat lukken. Vaak zorgt een afgekeurde scriptie ook voor stress want als je niet op tijd afstudeert moet je weer een jaar collegegeld betalen en ben je langstudeerder dan heb je vaak ook nog te maken met een laatste kans. Daarnaast ligt ook uitstelgedrag (dat komt nog wel een keer) of faalangst (vaak gecombineerd met perfectionistisch gedrag) op de loer.

Laat het eerst even bezinken voordat je in de actie schiet!

Misschien is de eerste neiging om direct in de to do modus te springen en je scriptie aan te gaan passen. Maar het is echt beter om, wanneer je je scriptie niet gehaald hebt, het slechte nieuws te laten bezinken. Als je jezelf rust geeft om alle emoties een plek te geven kun je vaak veel helderder denken en meer rationele beslissingen nemen over hoe om te gaan met je afgekeurde scriptie. Besef ook dat je niet de enige student bent met een afgekeurde scriptie. Vaak hebben vele studenten hetzelfde bericht moeten aanhoren. En meestal is er ook een goede reden dat je scriptie is afgekeurd.

Neem verantwoordelijkheid

Nogmaals, wij weten hoe vervelend het is als je scriptie is afgekeurd, maar soms kun je ook in ongeloof of woede blijven hangen. Ons advies is om niet te lang te blijven hangen in wie er schuldig is in het proces. Dat heeft geen zin. Je beoordeling is een feit en ja, het is natuurlijk vervelend dat het niet klikte met je afstudeerbegeleider van je opleiding of het feit dat je slecht werd geholpen bij je afstudeerstage. Of dat je afstudeerbegeleider je plan van aanpak heeft goedgekeurd met je onderwerp en probleemanalyse terwijl de examinator daar meteen een gat in schiet. Uiteindelijk zijn er vaak tal van redenen te noemen in het proces en heeft een opeenstapeling van redenen er voor gezorgd dat je scriptie is afgekeurd. Dit betekent vervolgens niet dat je er geen voldoende van kunt maken. Dat kan 9 van de 10 keer juist wel. Dus focus je daarop!

Sta open voor feedback

Als je al zo lang in je scriptieproces zit is het vaak lastig om nog open naar je eigen werk te kijken. Iedereen heeft een blinde vlek als het gaat om eigen geschreven werk, waardoor je je eigen fouten vaak niet ziet. Dan kan het handig zijn om met een externe persoon met een frisse blik je afgekeurde scriptie aan te pakken.

De eerste persoon die je van hulp kan zijn is je afstudeerbegeleider van je opleiding. Uit ervaring weten wij echter dat de feedback van begeleiders op een afgewezen scriptie vaak niet heel duidelijk is en vaak ook niet concreet genoeg om de veranderingen zelfstandig door te kunnen voeren. Heel vaak staan er wat losse opmerkingen in je document waar je eigenlijk weinig mee kunt. En soms wordt er zelfs helemaal geen feedback of commentaar gegeven. Bedenk ook dat je afstudeerbegeleider vaak ergens een opmerking plaatst en dat het effect hiervan in je hele document doorwerkt. Dan helpt het ook niet om alleen die ene opmerking te veranderen, dan is er structureel een fout die dus doorwerkt in je hele document en die je op verschillende plekken moet aanscherpen.

Plan een feedbackgesprek met je begeleider of examinator

Voor elke studie is er een beoordelingsformulier beschikbaar waarmee je scriptie wordt nagekeken. Gebruik dit formulier en de feedback als je je scriptie gaat verbeteren. Is de feedback die je hebt gekregen te summier? Probeer dan in gesprek te gaan met je opleiding en vraag een feedbackgesprek aan bij je afstudeerbegeleider of examinator.

Ga vervolgens na waar precies de problemen in je scriptie liggen en wat de redenen zijn dat je scriptie is afgekeurd. Zit het probleem in de onderzoeksvragen? Of sluit je theoretisch kader niet voldoende aan op de hoofdvraag? Zit het probleem in de samenhang en structuur? Of is je taalgebruik niet voldoende? Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er mis kan zijn. Door rustig te blijven en met je afstudeerbegeleider te bespreken waar de schoen knelt en waarom je je scriptie niet gehaald hebt, krijg je een beter beeld.

Ga nooit in discussie!

Natuurlijk is het verleidelijk om, in een feedbackgesprek met je afstudeerbegeleider, in de verdediging te springen en een discussie aan te gaan. Onze ervaring is echter dat het geen zin heeft de boel op scherp te stellen. Je wilt uiteindelijk gewoon de reden achterhalen waarom je scriptie niet is goedgekeurd. Dan is aan te raden kalm te blijven en goed naar de opmerkingen van je begeleider

Geef de moed niet op

Ons advies is, ook al is je scriptie afgekeurd, wel door te pakken. Het zou zonde zijn om door een afgekeurde scriptie je studie stop te zetten en het omgaan met teleurstellingen hoort bij het leven. En vaak kun je je scriptie bij het herkansen wél gewoon halen. Ook merken wij dat afstudeerbegeleiders en beoordelaars coulanter zijn bij een herkansing, als ze zien dat je hard je best hebt gedaan om je scriptie aan te herschrijven aan de hand van de verkregen feedback.

Schakel tijdig hulp in om uitstelgedrag of faalangst te voorkomen

Schakel je liever toch de hulp in van een externe scriptiebegeleider? Jouw Scriptiecoach staat voor je klaar om je te helpen bij je afgekeurde scriptie. Inmiddels hebben wij al ruim 2.000 studenten mogen helpen bij hun scriptie en veel studenten met een afgekeurde scriptie zijn alsnog geslaagd met onze begeleiding; bekijk zelf onze reviews op Trustpilot.

Wij helpen je online en op locatie in heel Nederland en in België  (Vlaanderen). Je kunt zelf kiezen welke vorm van begeleiding voor jou het beste werkt. Het grootste deel van onze studenten kiest echter voor online scriptiebegeleiding. Dit is vaak ideaal te combineren als je ook al een baan hebt. Daarnaast hanteren wij schappelijke prijzen en krijg je vooraf altijd een inschatting van het aantal uur dat je nodig hebt om van je afgekeurde scriptie een voldoende te maken.

Wanneer je scriptie is afgekeurd kunnen wij o.a. het volgende voor je doen:

  • Het scherp krijgen van de aanleiding en probleemstelling
  • Afbakening van je hoofd- en deelvragen
  • Aanscherpen van je literatuuronderzoek en theoretisch kader
  • Concretiseren van je onderzoeksmethode (validiteit, betrouwbaarheid, onderbouwing van de gemaakte keuzes etc.)
  • Verbeteren van de structuur en rode draad van je scriptie of thesis
  • Analyseren en uitschrijven van onderzoeksresultaten (SPSS, stata, transcriberen, coderen)
  • Zorgen dat je argumentatie in je scriptie logisch en helder is
  • Redigeren van je scriptie (kromme zinnen en verbetering van spel-, stijl- en taalfouten)
  • Je bronnenlijst op orde stellen

Wil je direct hulp bij je afgekeurde scriptie? Maak dan nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Lees ook het volgende artikel met tips voor het herkansen van je scriptie:

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...