Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Hoe maak je bronvermeldingen in je onderzoeksvoorstel of scriptie conform de APA normen?

Als je gebruikmaakt van bronnen, moet je altijd op de juiste manier naar die bronnen verwijzen. Veel hogescholen en universiteiten hanteren de richtlijnen die zijn opgesteld door de American Psychological Association (APA). Je hoort zowel in de tekst correct naar bronnen te verwijzen als een juiste literatuurlijst toe te voegen, anders pleeg je plagiaat. In dit artikel leer je hoe je in de tekst correct verwijst naar de bronnen die je hebt gebruikt, en hoe je een correcte en volledige lijst opmaakt van alle bronnen die je hebt gebruikt.

Bronvermeldingen maken conform APA referentiestijl
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wanneer moet je een bronverwijzing in je tekst opnemen?

Bij het schrijven van een onderzoeksvoorstel, verslag of scriptie wordt vaak veelvuldig gebruikgemaakt van bronnen (zoals artikelen of boeken), om bijvoorbeeld een betoog te onderbouwen, begrippen te definiëren en theoretische modellen te vinden en te vergelijken.

Bronverwijzingen neem je altijd op wanneer je de woorden of ideeën van iemand anders gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of je de woorden letterlijk citeert of in eigen woorden parafraseert. Ook moet je een bron vermelden als je beweringen doet, bijvoorbeeld als je stelt dat ‘mannen beter leiding kunnen geven dan vrouwen‘ of dat ‘Nederlanders steeds ongezonder eten’. Als je geen bronvermeldingen gebruikt bij dit soort uitspraken, moet je ze onderbouwen met argumenten. Het ontbreken van een verwijzing betekent dat het jouw eigen werk is.

In principe is het plagiaat (en dus ook fraude) wanneer je geen bron vermeldt terwijl je wel gebruik maakt van een bron. Daarnaast is het ook fraude als je wel een bron vermeldt, maar er geen gebruik van hebt gemaakt. Het is dus belangrijk om zorgvuldig om te gaan met bronvermeldingen.

Veel hogescholen en universiteiten maken gebruikt van plagiaatsoftware om te controleren of je bronnen hebt gebruikt zonder deze te vermelden. Als je een te hoge plagiaatscore hebt, kan je scriptie of onderzoeksvoorstel dus worden afgewezen.

Tip: Controleer altijd de recente APA-richtlijnen.

Let op: referentiesystemen worden regelmatig geüpdatet, daarom kun je het beste controleren of de regels nog zijn aangescherpt. Je vindt de laatste richtlijnen voor APA referenties op deze site.

Wat zijn de algemene regels voor het vermelden van bronnen volgens de APA-stijl?

Voor het verwijzen naar bronnen gelden strikte regels. Omdat er verschillende soorten bronnen zijn, zoals boeken, artikelen, websites, podcasts en televisie-uitzendingen, zijn er ook veel regels voor het verwijzen naar deze bronnen. Er zijn twee manieren om te verwijzen: je kunt een letterlijk citaat geven van een bron of je kunt het parafraseren, oftewel in eigen woorden beschrijven. Een veelgebruikte set regels hiervoor is de set van de American Psychological Association (APA).

Hieronder volgen de meest gebruikte manieren om bronnen correct te vermelden in de hoofdtekst. Je kunt summariseren, citeren of parafraseren.

  • Samenvatten: Als je ervoor kiest om samen te vatten, geef je de essentie van het artikel in je eigen woorden weer.
  • Citeren: Als je een schrijver letterlijk wilt citeren, is het belangrijk dat je in het citaat de exacte omschrijving gebruikt en deze tekst ook tussen aanhalingstekens zet. Je vermeldt ook het paginanummer waar je dit citaat vandaan hebt gehaald uit de bron.
  • Parafraseren: In plaats van letterlijke citaten te gebruiken, kun je er ook voor kiezen om parafrases te maken. Hierbij maak je wel gebruik van bronnen, maar herwoord je de context in eigen woorden.

Het invoegen van bronnen in de hoofdtekst conform APA kan ook via de standaardfunctie in Microsoft Word. Een nadeel hiervan is dat de verwijzing, ondanks de APA-instelling, niet correct is. Het is dus noodzakelijk om ook bij gebruik in Word de verwijzingen en literatuurlijst altijd goed na te lopen.

APA-regels bij parafraseren

Wanneer je de juiste bronvermelding gebruikt bij het gebruik van teksten, artikelen en ideeën van anderen in je eigen geschreven tekst, is dit toegestaan. Dit wordt parafraseren genoemd. Het is daarbij niet de bedoeling om slechts enkele woorden aan te passen, maar om de informatie echt in je eigen bewoordingen weer te geven of te beschrijven.

De algemene regel bij parafraseren is dat je de achternaam van de auteur vermeldt, en het jaar waarin de bron verschenen is. Bij een letterlijk citaat noem je ook het paginanummer, tenzij dat niet van toepassing is, zoals bij een website. De regel is verder dat je altijd gebruikmaakt van (en verwijst naar) de originele bron. Alleen als je het originele artikel niet kunt vinden, mag je een indirecte verwijzing gebruiken. Als je niet weet in welk jaar het artikel is gepubliceerd, zet je er ‘z.j.’ bij (zonder jaartal).

Bijvoorbeeld:

Joosten (2017) heeft een model ontwikkeld voor het meten van de tevredenheid met de klachtafhandeling.

Dekker heeft in 2017 een model beschreven voor het meten van de tevredenheid met de klachtafhandeling.

APA-regels bij citeren

Citeren betekent letterlijk het overnemen van enkele woorden of zinnen uit een andere bron. Dit mogen maximaal vijf regels zijn. Daarnaast is het belangrijk om de juiste wijze van citeren aan te houden wanneer je citeert. Dit doe je door de tekst tussen dubbele aanhalingstekens te plaatsen en de bronnen op de juiste APA-wijze te vermelden. De algemene regel bij citaten is dan ook: vermeld de achternaam van de auteur, het jaar waarin de bron verschenen is, het paginanummer waar het citaat staat, en zet het citaat tussen aanhalingstekens.

Bijvoorbeeld:

Smith & Hyde (2015, p. 23) stelt dat de ‘tevredenheid met klachtafhandeling het beste gemeten kan worden met drie variabelen: tevredenheid met de uitkomst, tevredenheid met de procedure en tevredenheid met de interactie‘.

Citaten van 40 woorden of meer moet je altijd op een nieuwe regel laten beginnen, waarbij de regel inspringt, en weer afsluiten met een witregel.

Overige regels

Binnen de APA-normering zijn er ook specifieke regels voor:

  • Het gebruik van meerdere auteurs
  • Als je meerdere bronnen wilt gebruiken

We lichten alle APA-regels hieronder toe.

APA-regels bij bronvermeldingen bij het gebruik van meerdere auteurs

De algemene regel bij twee auteurs is dat je beide namen vermeldt.

Bijvoorbeeld:

Een bekend model voor het meten van de tevredenheid met de klachtafhandeling is het Justice-model (Hof & Bloemer, 2017).

Als je drie, vier of meer auteurs hebt, geldt de volgende regel: bij de eerste verwijzing in de tekst noem je alle auteurs. In alle verwijzingen die daarna volgen, noem je alleen de eerste auteur, gevolgd door 'et al.', cursief geschreven.

De eerste vermelding ziet er dan zo uit:

Een bekend model voor het meten van de tevredenheid met de klachtafhandeling is het Justice-model (Joosten, Bloemer, Horvath, Peters & Hillebrand, 2017).

De tweede vermelding ziet er zo uit:

Het Justice-model wordt gebruikt om tevredenheid met de klachtafhandeling te meten (Joosten et al., 2017).

Gebruik je zes auteurs? Dan is de algemene regel: bij de eerste en alle daaropvolgende verwijzingen noem je alleen de eerste auteur, gevolgd door ‘et al.’, cursief geschreven.

De vermelding is dan als volgt:

Johnson et al. (2017, p. 23) stellen dat ‘tevredenheid met klachtafhandeling het beste gemeten kan worden met drie variabelen: tevredenheid met de uitkomst, tevredenheid met de procedure en tevredenheid met de interactie‘.

APA-regels bij het gebruik van meerdere bronvermeldingen

Als je meerdere bronvermeldingen wilt gebruiken, geldt de volgende regel: voeg een puntkomma toe tussen de verschillende bronnen.

Bijvoorbeeld:

Veel onderzoekers gebruiken het Justice-model voor het meten van de tevredenheid met de klachtafhandeling (Van Strien, 2017; Bloemer, Horvath & Peters, 2015; Hillebrand, 2013).

Als je meerdere bronnen gebruikt, kun je deze het beste in chronologische volgorde plaatsen (meest recente bronnen eerst). Het is echter ook toegestaan om ze in alfabetische volgorde te zetten op basis van de achternaam van de eerste auteur. Het is belangrijk om hier consistent in te zijn.

Zijn er ook handige manieren om bronnen automatisch te genereren?

Ja, er zijn zeker handige manieren om bronnen automatisch te genereren. Het invoegen van bronnen in de hoofdtekst kan via een standaardfunctie in Microsoft Word, of je kunt ze genereren via de databank die je gebruikt met de zogenaamde ‘cite’-functie. Je kunt ook via Google Scholar gebruikmaken van de ‘cite’-optie en daarmee de bron op verschillende manieren genereren.

Tip! Als je in Google Scholar op ’gerelateerde artikelen’ klikt, kun je meer artikelen vinden die betrekking hebben op je onderwerp. Hiermee kun je vervolgens je zoekopdracht verbreden. Daarnaast is er vaak in de database van je opleiding de mogelijkheid om de bron volgens APA-normen over te nemen met behulp van de ‘citeer’ functie.

Hulp bij een controle van je APA-verwijzingen?

Het vermelden van bronnen is ontzettend belangrijk. Doe je dit niet op de juiste manier, dan maak je je schuldig aan plagiaat, wat kan leiden tot afkeuring van je scriptie. Daarnaast kunnen de referentiesystemen geüpdatet worden, en is het belangrijk om altijd met de meest recente versie van de regels te werken. Het is dus een zorgvuldige en vaak ook tijdrovende klus.

Onze correctoren kunnen je onderzoeksvoorstel of scriptie controleren op taal, structuur en of je de bronvermeldingen correct hebt verwerkt. We kunnen je bronvermeldingen controleren als ze voldoen aan de APA-normen. We hebben ook ervaring met de Leidraad voor juridische auteurs.

Voor meer informatie, ga naar onze pagina ‘scriptie nakijken’ of plan direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek. We hebben ook beschreven hoe je bronvermeldingen aanbrengt in je literatuurlijst.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...