Terug naar scriptietips

30 april 2024

Het Business Model Canvas: Een praktisch model voor je interne analyse en ontwerpen van een (nieuw) businessmodel

Het Business Model Canvas, ontwikkeld door Alexander Osterwalder en Yves Pigneur, is een strategisch hulpmiddel waarmee je op een eenvoudige en visuele manier het bedrijfsmodel van een organisatie beschrijft. In dit artikel leer je hoe je dit model kunt toepassen in je scriptie, of je nu bezig bent met een interne analyse, het ontwikkelen van een nieuw businessmodel, of het optimaliseren van een bestaand bedrijfsmodel.

Business Model Canvas
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Waarom het Business Model Canvas in je scriptie?

Het Business Model Canvas is een veelzijdig model. Je kunt het model toepassen voor je interne analyse, waarbij je inzoomt op de bedrijfsvoering van een organisatie. Ideaal ook bij kleinere organisaties, zoals start-ups of scale-ups, waar vaak minder informatie beschikbaar is. Met behulp van het canvas kun je eenvoudig de organisatiestructuur, samenwerkingspartners, distributiekanalen, klantsegmenten, waardepropositie, kostenstructuur en verdienmodel in kaart brengen. Bovendien is het een waardevol instrument voor het ontwikkelen of optimaliseren van een businessmodel.

Hoe pas je het Business Model Canvas toe in je scriptie?

  • Begin met het downloaden van het Business Model Canvas van Strategyzer.
  • Voer een grondige analyse uit van de markt waarin jouw opdrachtgever opereert. Bekijk relevante trends en onderzoek de concurrentie. Maak hierbij gebruik van deskresearch. Identificeer vervolgens de klant en zijn behoeften. Het 6W-model van Ferrell kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.
  • Plan een sessie met je opdrachtgever om het canvas uit te werken. Tijdens deze sessie teken je de huidige situatie op, waarbij je de onderstaande negen bouwstenen doorloopt. De vragen die je kunt stellen bij de verschillende bouwstenen zijn hieronder vermeld. Als je het Business Model toepast in je scriptie, is het tevens handig om de sessie op te nemen, de resultaten te transcriberen en foto's te maken van de uitkomsten. Je kunt de sessie dan ook vermelden in je methodehoofdstuk. Na het vastleggen van de huidige situatie kun je gezamenlijk kijken naar belangrijke knelpunten, mogelijke kansen en verbeterpunten.

De negen bouwstenen van het Business Model Canvas toegelicht

Het Business Model Canvas werkt met de volgende 9 bouwstenen:

  1. Klantsegmenten (Customer Segments): Dit zijn de verschillende doelgroepen die de organisatie bedient, gebaseerd op kenmerken zoals demografie en gedrag.
  2. Waardepropositie (Value Proposition): Hier gaat het om de propositie en toegevoegde waarde die je aan klanten biedt. Hoe speel je in op hun problemen (pijn) en creëer je voordelen (voordeel)? Vaak wordt het Value Proposition Canvas gebruikt om de waardepropositie in kaart te brengen.
  3. Kanalen (Channels): De manieren waarop je de waardepropositie aan klanten levert, inclusief marketing-, contact- en verkoopkanalen.
  4. Klantrelaties (Customer Relationships): Hoe bouw je relaties op en onderhoud je deze met klanten, variërend van persoonlijk tot geautomatiseerd.
  5. Inkomstenstromen (Revenue Streams): Hoe verdien je geld met je klantsegmenten, oftewel je verdienmodel.
  6. Belangrijke middelen (Key Resources): Belangrijke eigendommen die nodig zijn voor het bedrijfsmodel, zoals fysieke activa, intellectueel eigendom en personeel.
  7. Belangrijke activiteiten (Key Activities): De voornaamste activiteiten die de organisatie onderneemt om haar doelen te bereiken.
  8. Belangrijke samenwerkingsverbanden (Key Partnerships): Externe partijen waarmee wordt samengewerkt om het bedrijfsmodel te ondersteunen.
  9. Kostenstructuur (Cost Structure): De kosten die verbonden zijn aan het bedrijfsmodel, inclusief vaste en variabele kosten.

Vragen die je kunt stellen per bouwsteen

Om het Business Model Canvas in kaart te brengen, is het belangrijk om de juiste vragen per kwadrant boven water te krijgen. 

Hieronder hebben we de vragen per bouwsteen voor je opgeschreven.

Key Partners:

  • Wie zijn de belangrijkste partners?
  • Welke rol spelen deze partners?

Key Activities:

  • Wat zijn de voornaamste activiteiten van de organisatie?
  • Hoe trekt de organisatie nieuwe klanten aan?
  • Wat doet de organisatie om haar bestaande klanten te behouden?

Key Resources:

  • Welke bronnen heeft de organisatie nodig voor een succesvolle waardepropositie?

Value Proposition:

  • Welke waarde levert de organisatie nu? En waar zit het onderscheidend vermogen?
  • Welk probleem probeert de organisatie op te lossen voor haar klanten?

Customer Relationship:

  • Hoe ziet de relatie tussen de organisatie en haar klanten er nu uit?
  • Hoe moet de relatie eruit zien tussen de organisatie en haar klanten?

Channels:

  • Welke kanalen gebruikt de organisatie om haar producten en diensten te verkopen?
  • Hoe en via welke communicatiekanalen blijft de organisatie in contact met haar klanten?

Customer Segments:

  • Wat zijn de belangrijkste klantgroepen?
  • Wat weet de organisatie van deze klantgroepen?

Cost Structure:

  • Waar worden de kosten gemaakt in het huidige businessmodel?
  • Wat zijn de duurste key activities en key resources?
  • Waar zitten de grootste uitgaven?

Revenue Streams:

  • Voor welke waardepropositie willen de klanten betalen? En op welke manier?

Van analyse tot waardecreatie: Jouw Scriptiecoach begeleidt je bij het invullen van het Business Model Canvas

Ga je aan de slag met ontwerpgericht onderzoek of pas je het model toe voor de interne analyse? Het concreet invullen van het Business Model Canvas kan best uitdagend zijn. Bij Jouw Scriptiecoach staat ons team voor je klaar om je hier deskundig bij te begeleiden. Dus, als je aan de slag wilt met het Business Model Canvas, zijn wij er om je te helpen!

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...