05 mei 2024
Validiteit en betrouwbaarheid van je onderzoek in je scriptie onderbouwen
Het beoordelen van de kwaliteit van jouw onderzoek kan worden gedaan aan de hand van betrouwbaarheid en validiteit. In dit artikel geven we uitleg over validiteit en betrouwbaarheid en hoe je deze goed kunt waarborgen in jouw scriptie.
Waarom is het belangrijk om de validiteit en betrouwbaarheid te onderbouwen?
Onderzoeken moeten representatief zijn voor de doelgroep of populatie die je hebt onderzocht. Door de betrouwbaarheid en validiteit te beschrijven, geef je aan hoe je dit waarborgt. Hiermee geef je aan hoe goed je gekozen onderzoeksmethoden iets hebben gemeten om inzicht te krijgen in het probleem dat je onderzoekt.
Bij de onderzoeksmethoden beschrijf je hoe je de validiteit en betrouwbaarheid waarborgt. In je discussie kun je dan aangeven in hoeverre jouw gekozen onderzoeksmethode ook daadwerkelijk heeft gemeten wat je wilde meten (validiteit) en in hoeverre de resultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde manier zou uitvoeren (betrouwbaarheid).
Validiteit en betrouwbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden. Ze zeggen allebei iets over de kwaliteit van het onderzoek. Een meting kan bijvoorbeeld betrouwbaar zijn, wat betekent dat het resultaat hetzelfde zou zijn bij een herhaalde meting. Dezelfde meting hoeft echter niet per se valide te zijn; het is mogelijk dat je onderzoek niet het beoogde inzicht heeft opgeleverd. In principe moet je altijd streven naar een onderzoek dat zowel valide als betrouwbaar is.
Wat is validiteit?
Validiteit betekent dat je onderzoekt of de resultaten in je scriptie juist zijn en of je daaruit betrouwbare conclusies kunt trekken. Bij een valide onderzoek komen de resultaten overeen met de echte kenmerken, verschijnselen en verschillen in de fysieke en sociale wereld. Bij validiteit draait het vooral om de vraag of de methoden en instrumenten die je hebt gebruikt in je onderzoek, daadwerkelijk meten wat je wilt meten.
Interne of externe validiteit?
- Interne validiteit verwijst naar de mate waarin je zeker kunt zijn dat een vastgestelde oorzaak-gevolgrelatie (causaal verband) niet wordt beïnvloed door andere factoren.
- Externe validiteit is de mate waarin je je resultaten kunt generaliseren naar andere situaties of populaties.
Wat is betrouwbaarheid?
Betrouwbaarheid betekent dat een methode consistent dezelfde resultaten oplevert. Dit houdt in dat als je dezelfde meting of het onderzoek op dezelfde manier opnieuw uitvoert, je dezelfde uitkomsten moet krijgen. Het is belangrijk om te weten dat alleen betrouwbaarheid niet voldoende is om te zeggen dat een onderzoek juist is. Een betrouwbare meting kan namelijk nog steeds verkeerde resultaten geven, waardoor het onderzoek niet klopt.
Hoe onderbouw je de validiteit en betrouwbaarheid in je scriptie?
Bij het opstellen van je plan van aanpak of onderzoeksvoorstel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je onderzoek zowel valide als betrouwbaar is. Dit betekent dat je onderzoeksopzet goed doordacht moet zijn.
Validiteit waarborgen in je onderzoeksopzet
- Kies de juiste methoden om je onderwerp te onderzoeken.
- Zorg voor een duidelijke afbakening van je onderzoek en dat je onderzoeksmethoden geschikt zijn om je probleem volledig te meten. Dit helpt bij het garanderen van interne validiteit.
- Verzamel een voldoende grote steekproef, bestudeer voldoende cases of verricht voldoende metingen om ervoor te zorgen dat je resultaten ook buiten je onderzoek toepasbaar zijn (externe validiteit).
Betrouwbaarheid waarborgen tijdens de uitvoering van je onderzoek
- Zorg ervoor dat je methoden steeds op dezelfde manier worden toegepast, bijvoorbeeld door interviews steeds in dezelfde omgeving te houden.
- Geef alle respondenten dezelfde informatie voordat je hen vragen stelt. Dit zorgt voor consistentie en maakt de resultaten betrouwbaarder.
Waar bespreek je de betrouwbaarheid en validiteit in je scriptie?
Je bespreekt de betrouwbaarheid en validiteit van je onderzoek doorgaans in verschillende delen van je scriptie. Hierdoor toon je aan dat je hier zowel bij de opzet als bij de interpretatie van je resultaten rekening mee hebt gehouden. Dit maakt je onderzoek eerlijker, geloofwaardiger en verbetert de mogelijkheid tot herhaling ervan.
- Literatuuronderzoek: Beschrijf welke methoden andere onderzoekers hebben gebruikt en ontwikkeld die betrouwbaar en valide zijn voor het onderzoeken van je probleem.
- Methodologie: Leg uit hoe je je onderzoek hebt opgezet om betrouwbaarheid en validiteit te waarborgen. Bespreek hierbij de steekproef en steekproefgrootte, de voorbereiding, externe factoren die invloed kunnen hebben, en de gebruikte meetmethoden.
- Resultaten: Presenteer hier de belangrijkste bevindingen met betrekking tot de gemeten validiteit en betrouwbaarheid van je onderzoek.
- Discussie: Analyseer hoe betrouwbaar en valide je resultaten waren. Geef aan of de resultaten consistent zijn en een correcte weergave van de werkelijkheid geven. Als dat niet het geval is, bespreek dan waarom dat zo is.
- Conclusie: Als er problemen waren met de betrouwbaarheid en validiteit van je resultaten, leg dan uit dat je hierdoor geen definitieve conclusies kunt trekken over je onderzoeksprobleem.
Door in elk van deze hoofdstukken aandacht te besteden aan betrouwbaarheid en validiteit, laat je zien dat je een grondig en zorgvuldig onderzoek hebt uitgevoerd.
Hulp bij je scriptie?
Jouw Scriptiecoach ondersteunt studenten gedurende het gehele scriptieproces. Met onze begeleiding kun je efficiënter studeren, betere resultaten behalen en meer ontspannen door het scriptieproces gaan. Of je nu behoefte hebt aan hulp bij je onderzoek of een taalkundige controle van je scriptie, ons team van professionele scriptiecoaches staat voor je klaar. Wil je meer informatie hierover ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Gratis vrijblijvend adviesgesprek
Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.
Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.