Terug naar scriptietips

30 april 2024

Informatie structureren lastig? Maak een mindmap!

Voor studenten die moeite hebben om hun gedachten helder op papier te zetten tijdens het schrijven van hun scriptie, kan mindmappen een waardevolle techniek zijn. Mindmappen is niet alleen een effectieve methode voor het schrijven van samenvattingen en scripties, maar het helpt ook bij het structureren van je ideeën en het vinden van de rode draad, vooral wanneer er veel informatie verzameld is.

Mindmap
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is mindmapping?

Mindmapping is de techniek waarmee je een mindmap maakt. Het is een krachtige techniek om snel ideeën te genereren, informatie te organiseren en te onthouden, wat vooral handig kan zijn voor studenten die moeite hebben met het helder op papier zetten van hun gedachten tijdens het schrijven van hun scriptie.

Een mindmap neemt de vorm aan van een boom, waarbij de stam het centrale onderwerp vertegenwoordigt en de takken de subonderwerpen weergeven. Je kunt bijvoorbeeld de onderzoeksvraag of het centrale onderwerp van je scriptie in het midden van de mindmap plaatsen. Vervolgens kun je, als je de mindmap gebruikt voor het opzetten van de structuur van je scriptie, de hoofdstukken, paragrafen en andere relevante elementen toevoegen. Ook kun je een mindmap maken vanuit het hoofdonderwerp en vervolgens relevante literatuur op deze wijze verwerken. En zo zijn er nog tal van andere toepassingen mogelijk.

Door het gebruik van kleuren, afbeeldingen, lijnen en sleutelwoorden wordt de informatie beter begrepen en onthouden. Mindmappen helpt je daarom bij het efficiënt verwerken van informatie, het maken van onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, en uiteindelijk kan het zelfs tijd besparen.

Waarom is mindmapping zo'n waardevolle techniek?

Diverse studies hebben aangetoond dat mindmaps een handig hulpmiddel zijn om ideeën en informatie te structureren en visualiseren, waardoor ze beter worden onthouden. Tony Buzan benadrukt het belang van afbeeldingen, organische lijnen, doelgerichte kleuren en beknopte woorden om informatie gemakkelijker in het geheugen op te slaan. Onze hersenen zijn niet ontworpen voor lange teksten. Daarom worden sleutelwoorden gebruikt als labels om de belangrijkste informatie te markeren. Deze kunnen visueel worden ondersteund met kleuren, symbolen, afbeeldingen en kaders.

Door deze visuele elementen worden beide hersenhelften gestimuleerd, wat het makkelijker maakt om informatie te onthouden en relaties te begrijpen. Dit maakt mindmapping bijzonder waardevol voor studenten die worstelen met het organiseren van hun gedachten of overweldigd worden door de hoeveelheid informatie, waardoor ze het overzicht dreigen te verliezen tijdens het schrijven van hun scriptie.

Stappenplan voor het maken van een effectieve mindmap

  • Begin met het definiëren van het centrale concept in één tot drie woorden en plaats dit in het midden van de pagina. Dit kan op papier en er zijn ook handige tools beschikbaar voor het maken van een mindmap.
  • Plaats vervolgens de bijbehorende ideeën als labels om het centrale begrip heen, al dan niet in vakjes, met lijnen die vanuit het centrale concept naar buiten lopen. Gebruik korte labels (ook wel sleutelwoorden genoemd) en blijf bij elk idee vertakkingen maken.
  • Draai de pagina horizontaal om meer ruimte te creëren voor verdere vertakkingen.
  • Overweeg om afbeeldingen toe te voegen als dit je kan helpen en je de tijd ervoor hebt, zeker als je met een online tool werkt. Afbeeldingen en illustraties kunnen de mindmap gemakkelijker te onthouden maken.
  • Werk met verschillende kleuren voor elk niveau van de informatie. Dit zorgt voor een visuele organisatie. Als je met de hand tekent, gebruik dan verschillende kleuren pennen of een meerkleurige pen. Je kunt ook variatie aanbrengen door verschillende formaten labels en lijndiktes te gebruiken.
  • Kies tussen gebogen of rechte lijnen, afhankelijk van wat het beste voor jou werkt. Volgens Buzan zijn gebogen lijnen interessanter.
  • Ontwikkel je eigen persoonlijke stijl op basis van hoe je tekent en denkt. Mindmapping kent niet veel strikte regels.

Wat heb je nodig om een mindmap te maken?

Om te beginnen met mindmapping heb je niet veel nodig. Hier zijn de basisbenodigdheden:

  • Papier: Een vel papier is voldoende om je mindmap op te tekenen. Kies bij voorkeur een groot vel, zodat je genoeg ruimte hebt voor alle ideeën.
  • Potlood of pen: Gebruik een potlood of pen om je mindmap op papier te tekenen. Kies een schrijfgerei waar je comfortabel mee bent en dat je gemakkelijk kunt gebruiken.
  • Kleurstiften of potloden: Hoewel niet per se noodzakelijk, kunnen kleuren je mindmap levendiger maken en helpen bij het organiseren van informatie. Kleurpotloden of -stiften zijn hierbij handig.
  • Optioneel: Computer en software: Als je liever digitaal werkt, kun je mindmapping-software gebruiken. Er zijn verschillende programma's beschikbaar, zoals Lucidchart, MindMeister en XMind, die specifiek ontworpen zijn voor het maken van digitale mindmaps. Deze tools bieden vaak extra functionaliteiten, zoals het gemakkelijk kunnen verplaatsen van elementen en het delen van mindmaps met anderen.

Probeer vooral of mindmappen bij je past

Mindmappen helpt om je gedachten te structureren en complexe informatie overzichtelijk weer te geven. Hiermee kan het je enorm helpen bij het opzetten van de structuur van je scriptie en bij het samenvatten van de literatuur die je hebt gelezen.

Uiteraard is de kwaliteit van je mindmap ook afhankelijk van hoe je de informatie hebt verzameld en genoteerd. Het is daarom belangrijk om gestructureerd te werk te gaan bij het maken van je mindmap, zodat je de informatie helder en logisch kunt organiseren. Gebruik tijdens het mindmappen beknopte notities, sleutelwoorden en afbeeldingen, zodat je de essentie van de informatie vastlegt. Daarnaast ontwikkel je je eigen aanpak door regelmatig te oefenen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...