Terug naar scriptietips

07 september 2024

Praktische tips voor het gebruik van Stata

Onderzoek doen is een vast onderdeel van afstuderen, en veel studenten worden gevraagd om hun data-analyse met Stata uit te voeren. Dit uitgebreide programma biedt talloze mogelijkheden, maar werken met statistiek kan behoorlijk uitdagend zijn, vooral als je geen achtergrond hebt in wiskunde of data-analyse. Daarom delen we graag enkele praktische tips om je op weg te helpen.

Onze begeleider, Toine Fiselier, heeft ze hieronder voor je samengesteld.

Stata
Dit artikel werd geschreven door:

Toine Fiselier

Wat kun je met Stata?

Stata is een krachtig hulpmiddel voor een breed scala aan analyses. Van het opschonen en visualiseren van gegevens tot het uitvoeren van complexe regressie- en multivariate analyses. Ook kun je data importeren, exporteren, en geavanceerde analyses zoals Bayesiaanse en survival analyses uitvoeren. Stata is ideaal voor predictieve analyses, tijdreeksen en uitgebreide rapportage, wat het tot een onmisbaar programma maakt voor grondige data-analyse.

Stata versus SPSS: Wat zijn de verschillen?

Hoewel statistiek voor veel studenten een technisch en soms saai vak lijkt, bieden de commando’s van Stata een meer gebruiksvriendelijke ervaring vergeleken met SPSS. Waar SPSS vaak complexe opdrachten vereist, maakt Stata gebruik van eenvoudigere "do-files". Deze bestanden maken het mogelijk om analyses te repliceren en fouten makkelijk te traceren. Onze begeleiding richt zich daarom op het effectief leren gebruiken van deze do-files en het interpreteren en presenteren van je analyses.

De gebruikersinterface van Stata

De grafische interface van Stata is overzichtelijk ingedeeld. Aan de linkerzijde zie je de commandogeschiedenis, aan de rechterkant de variabelen, en in het midden verschijnen je resultaten. Onderin bevindt zich het commandovenster. Het datavenster en de do-file moeten apart worden geopend of aangemaakt.

Interface Stata

Data importeren en samenvoegen

Data importeren in Stata kan eenvoudig met het "import" commando. Voor een voorbeeld van je databestand is het handig om de grafische interface te gebruiken. Bij het samenvoegen van bestanden is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Er mogen geen dubbele observaties zijn, en objecten moeten consistent benoemd zijn. Dit proces kan tijdrovend zijn, maar nauwkeurigheid is cruciaal.

In de volgende video wordt uitgelegd hoe je data kunt importeren vanuit een Excel bestand.

Hoe je verschillende bestanden samenvoegt in Stata wordt uitgelegd in de volgende video.

Controleer je variabelen op fouten

Na het importeren en samenvoegen van je data, is het essentieel om je variabelen op fouten te controleren. Beschrijvende statistieken kunnen hierbij helpen. Soms moet je nog aanpassingen doen, bijvoorbeeld wanneer numerieke variabelen als strings worden herkend of missende waardes niet goed zijn geïmporteerd. Wij kunnen je ondersteunen bij het oplossen van deze problemen, zodat je analyses soepel verlopen.

Hulp nodig bij je Stata analyses?

Deze tips geven een algemeen overzicht van wat je met Stata kunt doen. Je vindt ook veel tips en handleidingen op Stata.com, waaronder ook deze handige cheatsheet met daarop de meest voorkomende opdrachten. Voor meer gedetailleerde hulp kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag met het opzetten van je onderzoek, het importeren van datasets, en het uitvoeren van analyses. Of je nu vragen hebt over welke variabelen je moet gebruiken of specifieke hulp nodig hebt bij je analyses, wij staan voor je klaar.

Neem contact met ons op voor ondersteuning bij analyses zoals:

  • Correlaties en beschrijvende statistieken
  • Betrouwbaarheidstests en t-tests
  • Chi-square test, Wilcoxon Signed-Ranks test, Mann-Whitney test (non-parametrisch)
  • ANOVA, ANCOVA, en MANOVA
  • Lineaire, logistische, en OLS regressies
  • Mediatie- en moderatie analyses
  • Cluster Analyse, Factor Analyse, Power Analyse
  • Panel analyse/multilevel analyse/mixed models
  • Structural equation modelling en generalized estimated equations
  • Conjoint analyse en time series analyse
  • Causal inference, waaronder diff-in-diff, Instrumental variables, en RDD

Of je nu hulp nodig hebt bij de basis of complexe statistische analyses, wij bieden de begeleiding die je nodig hebt om succesvol te zijn met Stata.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...