05 mei 2024
Scriptie laten schrijven?
Het laten schrijven van je scriptie door iemand anders brengt veel risico's en onzekerheden met zich mee. Ons advies is dus om dit nooit te doen. Maar wat is nu wel toegestaan volgens de onderwijsinstelling?
Waarom je jouw scriptie niet moet uitbesteden
- Het laten schrijven van je scriptie kan veel onnodige stress veroorzaken doordat je tijdens afspraken en nakijkronde tegen je scriptiebegeleider moet liegen. Bovendien zul je waarschijnlijk erg zenuwachtig zijn tijdens je verdediging, omdat je de scriptie niet zelf hebt geschreven.
- Het grootste nadeel is echter het risico om betrapt te worden. Het laten schrijven van je scriptie door iemand anders wordt beschouwd als fraude. Het indienen van werk dat niet van jou is, onder jouw naam, is ethisch en vaak ook wettelijk verboden. Onderwijsinstellingen hanteren strenge sancties voor dergelijk gedrag. Als je betrapt wordt, kun je mogelijk geen diploma ontvangen (schorsing van je opleiding), waardoor je hele studie voor niets zou zijn geweest.
- Het laten schrijven van je scriptie is tevens kostbaar. Je betaalt een aanzienlijk bedrag voor iets waarvan je de kwaliteit niet op voorhand kunt beoordelen. De schrijver beschikt mogelijk niet over dezelfde kennis, vaardigheden of betrokkenheid bij het onderwerp als jij, wat kan resulteren in een scriptie van lage kwaliteit of die niet aan de eisen van je opleiding voldoet.
- De schrijver die jouw scriptie maakt, is mogelijk niet op de hoogte van de specifieke eisen en richtlijnen van jouw opleiding. Iedere scriptie moet voldoen aan strikte richtlijnen van jouw opleiding wat betreft structuur, inhoud, bronvermelding en taalgebruik.
- Er is ook een gevaar van plagiaat wanneer de externe schrijver (of ghostwriter) delen van teksten kopieert uit bepaalde bronnen. Dit wordt gecontroleerd met behulp van plagiaatdetectoren.
Waarom zelf je scriptie schrijven een verstandigere keuze is
Het zelfstandig schrijven van je scriptie, hoe moeilijk het ook lijkt, biedt niet alleen de kans om te leren en te groeien, maar zorgt er ook voor dat je de volledige controle behoudt over de kwaliteit en integriteit van je werk. Ga zelf aan de slag met onderstaande tips!
Tip 1: Kies een onderwerp waar je affiniteit mee hebt
Zoek een onderwerp om over te schrijven waar je al veel kennis over hebt of waarover je al eerder een opdracht hebt uitgevoerd. Op die manier kun je met kennis van zaken over dit onderwerp schrijven en hoef je jezelf minder vragen te stellen over het hoe en waarom van zaken. Aan de hand van de kennis die je al over het onderwerp hebt opgedaan, kun je ook beter je onderwerp afbakenen en weet je welke richting je met je scriptie op moet gaan.
Tip 2: Stel de 'waarom'-vraag aan je opdrachtgever.
Je kunt beter schrijven wat je moet schrijven als je van tevoren weet wat je doel is. Vraag daarom goed door bij je opdrachtgever: wat is zijn/haar doel? Waar zit de echte pijn en wat gebeurt er als er niets wordt gedaan? Vaak kom je dan tot de kern van de reden waarom jij dit onderzoek gaat doen. Je bent niet verantwoordelijk om het probleem van je opdrachtgever op te lossen; het is belangrijk om het juiste inzicht te geven waarmee je opdrachtgever het probleem kan oplossen. Je onderzoek richt zich op het kennisprobleem. Een handige tool die je kunt gebruiken om de vraag ‘waarom’ te beantwoorden, zijn de 6W's van Ferrel.
Tip 3: Overleg met je begeleider van je opleiding.
Laat je begeleider van je opleider regelmatig meelezen met je scriptie en plan ook momenten in om samen met hem/haar zaken te controleren, zoals bijvoorbeeld je hoofdvraag en deelvragen. Het hebben van goedgekeurde hoofd- en deelvragen helpt ook om focus aan te brengen in je scriptie. En als deze goedgekeurd zijn, zal dit onderdeel vaak niet meer ter discussie staan bij de verdediging van je scriptie. Let op: je aanleiding, probleemstelling, onderzoeksdoel, theorie, resultaten etc. moeten hier ook op aansluiten.
Wat kan een scriptiebegeleider voor je betekenen?
Een scriptiebegeleider van Jouw Scriptiecoach kan je op verschillende manieren ondersteuning bieden:
- Persoonlijke begeleiding: Je wordt een scriptiebegeleider toegewezen die goed bij jou en je onderwerp past. Deze begeleider biedt individuele ondersteuning gedurende het hele proces.
- Procesondersteuning: De scriptiebegeleider helpt jou om in de juiste scriptieflow te komen en te blijven. Samen stellen jullie een planning op en spreken mini-deadlines af, waarbij je regelmatig stukken van jouw scriptie aanlevert voor feedback.
- Inhoudelijke ondersteuning: Je krijgt inhoudelijke begeleiding bij alle aspecten van je scriptie. Dit omvat onder andere hulp bij het literatuuronderzoek, het opstellen van je onderzoeksvoorstel of plan van aanpak, het formuleren van je onderzoeksopzet en het kiezen van de juiste onderzoeksmethoden. We helpen je ook bij de analyse van je resultaten, zowel bij kwalitatief en kwantitatief onderzoek en bieden ondersteuning bij statistiek (SPSS, R, Python en Stata). Bij ieder onderdeel helpen we je, ook bij de conclusie, discussie en aanbevelingen, je beroepsproduct en ontwerpgericht onderzoek.
- Taalcorrectie: De scriptiebegeleider kan jouw teksten corrigeren op taal, grammatica en spelling, zodat jouw scriptie foutloos is.
- Structuur- en inhoudelijke adviezen: Naast taalcorrectie geeft de begeleider concrete tips en adviezen over de structuur en inhoud van jouw scriptie. Dit helpt jou om jouw gedachten helder te formuleren en jouw scriptie goed op te bouwen.
- Omgaan met faalangst, uitstelgedrag en scriptiestress: Indien nodig kan de scriptiebegeleider ook coaching bieden bij het omgaan met faalangst, uitstelgedrag, scriptiestress en andere emoties die bij het schrijfproces komen kijken.
Kortom, een scriptiebegeleider van Jouw Scriptiecoach staat voor je klaar om je op alle fronten te ondersteunen bij het schrijven van een kwalitatieve scriptie zonder plagiaat en fraude. Vraag direct een gratis adviesgesprek aan als je hulp wilt inschakelen.
Gratis vrijblijvend adviesgesprek
Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.
Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.