Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Hoe schrijf je een sterke conclusie voor je scriptie?

Het formuleren van een conclusie is een belangrijk onderdeel bij het schrijven van een scriptie. Hierin beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag. In de conclusie presenteer je alleen observaties, zonder interpretatie. De interpretatie komt pas in de discussie aan bod. Je conclusie mag ook geen herhaling zijn van je resultaten. Omdat je geen interpretaties mag maken en herhaling wilt voorkomen, kan het schrijven van conclusies behoorlijk uitdagend zijn. Daarom geven we je graag een aantal tips om een goede conclusie voor je scriptie te schrijven.

Hoe schrijf je een sterke conclusie voor je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

In 5 stappen je conclusie schrijven:

  • Begin met een korte introductie waarin je de lezer vertelt wat hij kan verwachten, en leg hierbij de link met je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag.
  • Beschrijf de resultaten van je onderzoek, maar vermijd herhalingen en verbind ze met de theorie. Als de theorie bijvoorbeeld iets beweert en jouw resultaten laten zien dat dit niet van toepassing is op jouw onderzoek, kun je dit hier concluderen.
  • Houd je alleen aan relevante informatie en vermijd details die niet bijdragen aan je conclusie.
  • Ga in op de deelvragen die je hebt gesteld, trek hier relevante conclusies en herhaal niet wat al eerder is gezegd.
  • Sluit af door antwoord te geven op je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag.

Tips voor het schrijven van je conclusie:

  • Zorg voor een heldere structuur in je verhaal en beantwoord alle vragen, maar vermijd een vraag-en-antwoordformaat. Beschrijf alleen wat je hebt gevonden, zonder interpretatie.
  • Sluit je conclusie af met een krachtige slotzin waarin je kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was.
  • Schrijf je conclusie altijd als laatste, zodat je alle benodigde informatie tot je beschikking hebt.
  • Let op: Voeg in je conclusie geen nieuwe informatie toe. Het is een beschrijvende samenvatting van je onderzoek; nieuwe informatie moet worden verwerkt in je resultaten.

Conclusie gereed en door naar de discussie en aanbevelingen

Na het afronden van de conclusie van je scriptie is het tijd om verder te gaan met de discussie en aanbevelingen. In de discussie geef je interpretaties en verklaringen voor de resultaten van je onderzoek. Hier analyseer je kritisch je onderzoek en bespreek je onderwerpen zoals de validiteit en betrouwbaarheid van je bevindingen.

In de aanbevelingen geef je suggesties voor het oplossen of aanpakken van het probleem dat in je onderzoek is onderzocht. Hier kun je ook aanbevelingen doen voor toekomstig onderzoek.

Je kunt ervoor kiezen om deze drie laatste onderdelen (conclusie, discussie en aanbevelingen) te verwerken in één afsluitend hoofdstuk of om ze op te splitsen in verschillende hoofdstukken, afhankelijk van de richtlijnen van jouw onderwijsinstelling. Vergeet daarom niet om ook eventuele specifieke richtlijnen van jouw onderwijsinstelling te raadplegen voor deze onderdelen van jouw scriptie.

Hulp inschakelen?

Ben je onzeker over de kwaliteit van je conclusiehoofdstuk? Heb je moeite met het verwerken van feedback van je begeleider? Of wil je een taalkundige of inhoudelijke controle van je scriptie? Schakel dan de professionele hulp in van Jouw Scriptiecoach. Onze experts staan klaar om je te helpen bij elke stap van het scriptieproces.

Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundige begeleiding en ondersteuning!

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...