Terug naar scriptietips

09 mei 2024

Tips bij het maken van je literatuurlijst voor je scriptie

Een literatuurlijst maken voor je scriptie is een tijdrovende klus. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het maken van een literatuurlijst (ook wel referentielijst of bronnenlijst genoemd). Wij gaan hierbij uit van de APA-normen, omdat dit voor veel hogescholen en universiteiten de standaard is.

Tips bij het maken van je literatuurlijst voor je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat zet je in je literatuurlijst van je scriptie?

De literatuurlijst neem je op als bijlage in je document, waarin alle volledige bronverwijzingen (referenties) staan waarnaar je hebt verwezen in je geschreven tekst. Artikelen of boeken die je hebt gelezen, maar niet worden vermeld in de tekst, worden niet opgenomen in de literatuurlijst. Ook persoonlijke gesprekken die je hebt gevoerd en die je als mondelinge bronvermelding in de tekst hebt opgenomen, hoef je niet op te nemen in je literatuurlijst. Het betreft dus alleen boeken, wetenschappelijke artikelen en websites die je hebt gebruikt.

Hoe maak je de literatuurlijst op?

Zoals hierboven al aangegeven, is het aanbrengen van bronverwijzingen en het opstellen van een literatuurlijst een behoorlijke klus. Maak het jezelf daarom gemakkelijk door vanaf het begin van je afstudeerperiode je geraadpleegde bronnen goed bij te houden. Dat scheelt enorm veel tijd. Vooral omdat je bij geraadpleegde websites ook de datum waarop je ze hebt bezocht goed moet bijhouden. Als je software gebruikt om je bronnen correct te vermelden, kun je de bronnenlijst vaak automatisch genereren en bijwerken. Je kunt je lijst ook handmatig opstellen in Word.

  • Je begint uiteraard met de titel. Op de pagina waar je de literatuurlijst gaat aanmaken komt bovenaan de kop ‘Literatuurlijst’.
  • De literatuurlijst is alfabetisch geordend op achternaam van de eerste auteur gevolgd door het jaartal (bij meerdere bronnen van dezelfde auteur begin je met de oudste bron). Als je van eenzelfde auteur meerdere publicaties gebruikt uit eenzelfde jaar, kun je die onderscheiden met de toevoeging a en b in zowel de verwijzing als de literatuurlijst.
  • Gebruik verder de dubbele regelafstand voor alle tekst en laat bronvermeldingen vanaf de tweede regel altijd inspringen met een tab.

Hieronder leggen we uit hoe je de verwijzing maakt naar een boek of wetenschappelijk artikel en hoe je dit doet bij een website.

Bronverwijzing bij een boek

  • Bij een boek vermeld je altijd de:
  • achternaam van de auteur
  • komma (,)
  • initialen van de voornaam of van de voornamen (met spatie, zonder academische titels als ‘prof.‘) van de auteur
  • Je sluit af met een punt (.)

Indien het boek meerdere auteurs heeft: dan volg je dezelfde volgorde als hierboven en zet een ampersand (&) voor de laatste auteur:

  • publicatiejaar in ronde haken, gevolgd door een punt (.)
  • titel : ondertitel vermeld je cursief
  • editie-informatie zet je tussen ronde haakjes
  • punt (.)

In vierkante haken vermeld je de vorm van de publicatie gevolgd door een punt (.)

  • uitgeverij
  • punt (.)

Als je een wetenschappelijk artikel of een e-book gebruikt, vermeld je ook de DOI of stabiele URL. Deze kun je terugvinden in de bron die je hebt gebruikt.

Hieronder volgen twee voorbeelden van een boek en een publicatie uit een tijdschrift.

Michiels, A. (2020). Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent?: doe-boek met tips en tricks.

Nieuwenbroek, S., & en Aron verwijst sensory-processing, A. (2007). Hoogsensitieve leerlingen. Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 46, 245-247.

Bronverwijzing bij gebruik van een website

Als je een artikel van een website gebruikt, moet je deze ook vermelden in je literatuurlijst. Dit doe je als volgt:

  • achternaam van de auteur
  • komma (,)
  • initialen van de voornaam of van de voornamen (met spatie, zonder academische titels als ‘prof.‘) van de auteur
  • Je sluit af met een punt (.)
  • Vervolgens zet je de titel van het gebruikte artikel of de pagina neer. De bron schrijf je cursief, en tot slot neem je de URL op in je vermelding.

Zie hieronder een voorbeeld van een artikel van NU.nl:

NU.nl. (2023, 29 april). Golf van ontploffingen in Rotterdam: dit jaar al bijna evenveel als in heel 2022. NU.nl. https://www.nu.nl/binnenland/6261507/golf-van-ontploffingen-in-rotterdam-dit-jaar-al-bijna-evenveel-als-in-heel-2022.html

Wat hoef je niet te vermelden in je literatuurlijst?

Je hoeft in je literatuurlijst niet te refereren naar:

  • Bronnen die je alleen hebt geraadpleegd.
  • Persoonlijke communicatie (zoals e-mails of telefoongesprekken).
  • Algemene vermeldingen van websites of tijdschriften.

Welke handige tools kun je gebruiken om bronverwijzingen voor je literatuurlijst te genereren?

Uiteraard zijn er handige tools beschikbaar om je literatuurlijst op te maken. 

  • Handmatig je bronverwijzingen aanmaken en invoegen via je tekstverwerker is een prima optie als je niet heel veel bronnen gebruikt. Je maakt dan gebruik van de tab Verwijzingen in MS Word of de tab Extra > Citaten in Google Docs. Let echter wel op, want Word gebruikt niet altijd de laatste versie van de APA referentienormen. Je kunt ook gebruikmaken van de citeerfunctie vanuit Google Scholar. Hier zie je verschillende referentiestijlen staan.
  • Je kunt ook gebruikmaken van tools als Mendeley of Zotero. Mendeley is een gratis Citation Management-tool van Elsevier en bestaat uit een webversie en een desktopversie. Zotero is een gratis non-profit Citation Management-programma en bestaat uit een webversie en een desktopversie.

In alle gevallen adviseren wij je om altijd je bronverwijzingen goed te controleren, aangezien binnen hogescholen en universiteiten vaak de laatste update van APA wordt gebruikt. Het is echter niet altijd 100% zeker dat de laatste versie ook gebruikt wordt in de tool die je hebt gebruikt. Controleer daarom altijd welke versie jouw opleiding hanteert en controleer je bronnen. Je blijft immers altijd zelf verantwoordelijk voor je resultaat.

Tip! Wil je weten hoe je de bronvermeldingen correct moet uitvoeren volgens de APA-normen? Controleer dan zeker de tips over het correct vermelden van bronnen in je scriptie en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de APA-richtlijnen voor verwijzingen.

Meer tips of een check?

Wil je jouw document en literatuurlijst laten controleren op de juiste bronvermeldingen? Onze correctoren, Nienke en Kilian, kunnen je daarbij helpen. Nienke kan naast APA ook controleren op de Leidraad voor juridische auteurs. Aarzel niet om een gratis adviesgesprek aan te vragen of je document toe te sturen voor een vrijblijvende offerte.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...