Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Samenvatting schrijven voor je scriptie

Of je het nu een samenvatting, management summary of abstract noemt, deze korte introductie geeft in één oogopslag weer waar je scriptie of document over gaat. Een goede samenvatting wekt interesse bij de lezer en maakt hen nieuwsgierig naar jouw onderzoek. Hier zijn enkele tips, want het schrijven van een samenvatting is niet alleen een kunst, het moet vooral ook prettig leesbaar zijn!

Samenvatting schrijven voor je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is het verschil tussen een samenvatting en een abstract?

Hoewel het woord ‘abstract‘ gewoon de Nederlandse term is voor ‘samenvatting‘, zijn er toch subtiele verschillen tussen beide. Een abstract is over het algemeen nog beknopter dan een samenvatting, vaak variërend tussen de 150 en 300 woorden. Bovendien vereisen sommige opleidingen dat je bij het abstract ook trefwoorden plaatst, om de belangrijkste thema's en onderwerpen van je werk te benadrukken.

Strategisch samenvatten: Denk aan de lezer

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar denk eerst aan je doelgroep. Je schrijft je scriptie niet alleen voor de organisatie waar je afstudeert, maar ook voor de examinatoren die je scriptie zullen lezen en beoordelen. Dit is een veelvoorkomende valkuil. Vaak zien we scripties met samenvattingen die te snel in de inhoud duiken, of gevuld zijn met overmatig gebruik van afkortingen. Bedenk dat de samenvatting het eerste is wat de lezer van jouw werk zal zien. Hoewel je de samenvatting vaak als laatste schrijft, is het belangrijk om juist dan afstand te nemen en het grotere plaatje te zien.

Gebruik daarnaast actieve taal om de lezer te betrekken en nieuwsgierig te maken naar meer informatie en bied voldoende context, maar vermijd overbodige details.

Wat moet je in je samenvatting vermelden?

De samenvatting wordt meestal geplaatst na het titelblad of voorwoord. Hier zijn de stappen om een goede samenvatting te schrijven:

  • Begin met het beschrijven van het onderwerp van je scriptie en de hoofdvraag (niet de deelvragen) of hypothesen.
  • Beschrijf de aanleiding, relevantie en het doel van je onderzoek.
  • Geef aan welk soort onderzoek je hebt uitgevoerd (bijv. literatuurstudie), beschrijf de gebruikte onderzoeksmethoden en de werkwijze. Benoem ook de doelgroep van je onderzoek en de onderzochte variabelen. Verwachtingen van de resultaten kunnen hier ook worden genoemd.
  • Bij het presenteren van de resultaten in de samenvatting, focus je op de belangrijkste bevindingen die overeenkomen met je verwachtingen, evenals onverwachte resultaten.
  • Sluit af met een korte en krachtige conclusie, waarbij je eventuele kanttekeningen en aanbevelingen voor vervolgonderzoek vermeldt.

Scriptie klaar? Laat je scriptie nakijken op taalfouten door onze ervaren correctoren

Wil je een goede samenvatting schrijven voor je scriptie? Met deze handige tips kom je al een heel eind! Maar wil je extra zekerheid dat je scriptie vrij is van taalfouten? Kies dan voor onze taalkundige controle, waarbij ervaren correctoren je document grondig nakijken en voorzien van nuttige opmerkingen. Liever een diepgaande inhoudelijke controle om er zeker van te zijn dat je verhaal consistent is, alle onderdelen zijn opgenomen en je bronnen correct zijn vermeld? Dat kan ook!

Vraag snel een adviesgesprek aan en stuur je document mee. Wij zullen dan terugkomen met een passende offerte.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...