Terug naar scriptietips

10 november 2024

Mixed methods onderzoek in je scriptie

Haal het beste uit je kwalitatief en kwantitatief onderzoek

Werk je aan je scriptie en overweeg je mixed methods onderzoek? Met mixed methods onderzoek kies je voor een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Een slimme keuze vinden wij. Daarom vertellen we je graag wat mixed methods onderzoek precies inhoudt, hoe het werkt en krijg je zes praktische tips om er het maximale uit te halen. 

Mixed methods onderzoek in je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is mixed methods onderzoek?

Een mixed methods-onderzoek is een combinatie van kwantitatieve data (cijfers en statistieken) en kwalitatief verzamelde inzichten (verhalen). Mixed methods-onderzoek geeft je als onderzoeker een completer beeld omdat je niet alleen patronen en verbanden blootlegt maar ze ook beter begrijpt. En dat versterkt vervolgens de validiteit en betrouwbaarheid van je resultaten en helpt je om goed onderbouwde conclusies te trekken.

Hoe kun je mixed methods onderzoek toepassen?

Je kunt beginnen met kwantitatief onderzoek aangevuld met kwalitatief onderzoek of andersom.

Kwantitatief aangevuld met kwalitatief onderzoek

Bij kwantitatief onderzoek verzamel je kwantitatieve data bij een representatieve populatie. Vervolgens zoek je in deze data naar patronen, verbanden of effecten. 

Stel, je onderzoekt het verband tussen sociale steun en mentale gezondheid in een wijk. Je ontdekt door middel van kwantitatieve data dat er inderdaad een verband is tussen sociale steun en mentale gezondheid. Alleen kun je het verband nog niet verklaren. Daarvoor heb je kwalitatief onderzoek nodig. Door interviews met stakeholders en de doelgroep ontdek je welke aspecten van sociale steun invloed kunnen hebben op de mentale gezondheid van je onderzoekspopulatie. Je krijgt hiermee antwoord op het waarom.

Kwalitatief aangevuld met kwantitatief onderzoek

Je kunt ook beginnen met kwalitatief onderzoek. Dat is handig als je iets onderzoekt waar nog weinig over bekend is. 

Wil je bijvoorbeeld weten waarom mensen weinig deelnemen aan wijkactiviteiten? Begin dan met interviews of observaties. Vervolgens kun je een kwantitatieve methode gebruiken zoals een enquête om te zien hoe vaak de genoemde redenen voorkomen. Zo ontdek je of de bevindingen ook gelden voor een grotere groep.

Door het probleem eerst kwalitatief te verkennen en daarna kwantitatief te testen, bouw je een stevig onderzoek op. Je ontdekt eerst wat er speelt en controleert daarna met cijfers of je theorie klopt.

Tips voor het uitvoeren van mixed methods onderzoek

Wil jij een compleet beeld van je onderzoeksvraag krijgen, met zowel cijfers als diepgang? Met mixed methods-onderzoek haal je het beste uit kwantitatief én kwalitatief onderzoek. Zo zie je niet alleen brede trends, maar begrijp je ook de achterliggende redenen.

Wij geven je zes tips om jouw mixed methods-onderzoek succesvol op te zetten en uit te voeren:

1. Begin met een duidelijke onderzoeksvraag

Ieder onderzoek start met een duidelijke onderzoeksvraag. Begin met het verzamelen van informatie vanuit deskresearch en de literatuur. Vraag jezelf vervolgens af: Wat wil ik precies weten? en Waarom heb ik hiervoor zowel cijfers als diepgang nodig?

2. Bepaal je doelstellingen

Bedenk vooraf wat je wilt bereiken met je onderzoek. Formuleer heldere doelstellingen en werk deze uit in een onderzoeksplan. hierdoor weet je welke data je nodig hebt en welke methoden passend zijn. 

Kies de juiste methoden

Er zijn veel manieren om data te verzamelen. Kies methoden die goed passen bij jouw onderzoeksvraag. Voor kwantitatieve data kun je bijvoorbeeld enquêtes of statistische analyses gebruiken. Voor kwalitatieve data zijn interviews of focusgroepen geschikt. Zorg dat de methoden elkaar goed aanvullen en passen bij het soort data dat je zoekt.

Verzamel en analyseer de data zorgvuldig

Haal het beste uit je data door zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens te verzamelen. Gebruik software voor de analyse van je kwalitatieve onderzoeksresultaten zoals bijvoorbeeld Atlas.ti en gebruik software als SPSS, Stata, R of Python voor kwantitatieve data. Combineer de resultaten van je kwalitatieve en kwantitatieve data zodat ze elkaar versterken. Het idee is dat je kwalitatieve bevindingen je kwantitatieve resultaten aanvullen en andersom.

Presenteer de resultaten helder

Zorg ervoor dat de lezer je resultaten begrijpt en kan volgen. Gebruik tabellen en grafieken voor kwantitatieve gegevens. Voeg verhalen of citaten toe om je kwalitatieve data te verduidelijken. Denk ook goed na over wat jouw resultaten betekent voor je onderzoeksvraag. Zorg voor een heldere structuur

Wees kritisch op je eigen onderzoek

Kijk ook kritisch naar je eigen werk. Wat zijn de beperkingen van je onderzoek? Denk na over hoe jouw werk kan helpen bij toekomstig onderzoek in jouw vakgebied. Je kunt hier vragen over krijgen bij je verdediging

Haal het beste uit jouw mixed methods onderzoek

Heb je vragen over jouw mixed methods onderzoek? Of wil je hulp bij het opstellen van de juiste hypotheses, het analyseren van data of het schrijven van je conclusies en discussie? Ons team staat klaar om jou te begeleiden en je onderzoek naar een hoger niveau te tillen. Neem vandaag nog contact op. 

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...