Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Het belang van relevantie in je scriptie

Het belang van relevantie van je scriptie kan niet genoeg benadrukt worden. Een relevant onderwerp zorgt ervoor dat je scriptie en het bijbehorende onderzoek waardevol zijn voor zowel de wetenschap als de maatschappij. Zonder relevantie heeft je onderzoek immers geen zin. Maar wat maakt een onderwerp eigenlijk relevant? En hoe zorg je ervoor dat jouw onderzoek aan deze eis voldoet?

Het bepalen van de relevantie van je scriptie begint met een grondige probleemanalyse. In de inleiding van je scriptie moet je duidelijk argumenteren waarom jouw onderzoek belangrijk is.

Het belang van relevantie in je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Maatschappelijke en praktische relevantie

Maatschappelijke relevantie houdt in dat je op zoek gaat naar mogelijke oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken of dat je bepaalde situaties in de huidige praktijk aan de kaak stelt. Het doel is om je onderzoek op één of andere manier van toegevoegde waarde te laten zijn voor de maatschappij. Daarnaast kun je streven naar een praktisch relevante scriptie. Hierbij richt je je meestal op het oplossen van een bestaand probleem binnen een bedrijf of organisatie. Je onderzoeksresultaten bieden inzicht om een dergelijk probleem aan te pakken, hoewel het de organisatie of het bedrijf zelf is die daarop actie moet ondernemen.

Wetenschappelijke relevantie

Wanneer jouw onderzoek wetenschappelijk relevant is, draag je bij aan de bestaande wetenschappelijke kennis. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je ‘gaps’ in de literatuur opvult, theoretische vraagstukken adresseert, bestaande literatuur aanvult of nieuwe perspectieven introduceert, oftewel de zogenaamde 'onderzoekskloof'. Om ervoor te zorgen dat jouw scriptie wetenschappelijk relevant is, is het belangrijk om te zoeken naar onderwerpen waar nog weinig informatie over beschikbaar is.

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw onderzoek wetenschappelijk relevant is?

  • Identificeer ‘gaps’ in de literatuur: Onderzoek wat er nog niet is onderzocht of bekend is binnen jouw vakgebied. Dit kun je doen door bestaande literatuur te bestuderen en gebieden te ontdekken waar verder onderzoek nodig is.
  • Formuleer vragen en onduidelijkheden: Tijdens het lezen van wetenschappelijke artikelen kunnen vragen en onduidelijkheden ontstaan. Gebruik deze als leidraad voor je eigen onderzoek. Door deze vragen te beantwoorden of deze onduidelijkheden op te helderen, draag je bij aan de wetenschappelijke relevantie van je scriptie.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...