05 mei 2024
Het verwerken en presenteren van resultaten in je scriptie
Je hebt de data verzameld en het onderzoek afgerond. Nu is het tijd om de resultaten te verwerken tot bruikbare bevindingen. In dit artikel zullen we de verschillende onderdelen behandelen die je kunt opnemen in het hoofdstuk met resultaten, en we zullen praktische tips en richtlijnen delen om dit proces effectief door te lopen.
Structuur van de resultaten
Voordat je begint met het schrijven van je resultaten, is het belangrijk om je gegevens goed te organiseren. Zorg ervoor dat je een duidelijke structuur hebt en dat je resultaten logisch gerangschikt zijn. Dit kan betekenen dat je je resultaten opsplitst in verschillende secties op basis van thema's, onderzoeksvragen of hypothesen.
Gebruik van grafieken en tabellen
Grafieken en tabellen zijn krachtige hulpmiddelen om je resultaten visueel te presenteren. Ze helpen bij het gemakkelijk begrijpen van complexe gegevens en maken het eenvoudiger voor lezers om trends en patronen te identificeren. Zorg ervoor dat je grafieken en tabellen duidelijk zijn gelabeld en voorzie ze indien nodig van een korte beschrijvende tekst.
Interpretatie van resultaten
Het presenteren van resultaten gaat niet alleen over het tonen van gegevens; het omvat ook het interpreteren en analyseren ervan. Neem de tijd om je resultaten te bespreken en leg uit wat ze betekenen in relatie tot je onderzoeksvragen of hypotheses. Benadruk belangrijke bevindingen en verklaar eventuele tegenstrijdigheden of onverwachte resultaten.
Voorzichtig met generalisatie
Wees voorzichtig met het generaliseren van je resultaten naar een bredere populatie. Als jouw onderzoek bijvoorbeeld is uitgevoerd onder een specifieke steekproef, benadruk dan de beperkingen van je onderzoek en trek geen conclusies die verder gaan dan wat je gegevens rechtvaardigen.
Wees transparant
Wees eerlijk over eventuele beperkingen van je onderzoeksmethodologie en geef voldoende context voor je gegevens, zodat lezers de geldigheid van je bevindingen kunnen beoordelen.
Citeer correct
Zorg ervoor dat je bij het presenteren van resultaten alle bronnen en referenties correct citeert. Dit helpt om de geloofwaardigheid van je werk te waarborgen en geeft lezers de mogelijkheid om je bevindingen te verifiëren en eventueel verder onderzoek te doen.
Gebruik van bijlagen
Als je veel gegevens hebt die niet allemaal in de hoofdtekst van je scriptie passen, overweeg dan om een bijlage op te nemen waarin je extra gegevens, grafieken, tabellen of andere relevante informatie kunt presenteren.
Klaar met je resultaten?
Na het beschrijven van je resultaten is het tijd om verder te gaan met de laatste onderdelen van je scriptie: de conclusie, discussie en aanbevelingen. In deze onderdelen zul je je bevindingen samenvatten, interpreteren en bespreken, evenals mogelijke implicaties ervan. Bovendien zul je suggesties geven voor toekomstig onderzoek of praktische toepassingen.
Gratis vrijblijvend adviesgesprek
Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.
Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.