Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Abstract schrijven voor je scriptie of wetenschappelijk artikel

Een abstract vormt een belangrijk onderdeel van een wetenschappelijk artikel of een universitaire scriptie. Het opstellen van een abstract vraagt om een doordachte structuur, om binnen het woordlimiet te blijven en tegelijkertijd de kern van je onderzoek over te brengen.

Abstract schrijven voor je scriptie of wetenschappelijk artikel
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is een abstract?

Een abstract is een beknopte samenvatting van een wetenschappelijk artikel of een academische scriptie, waarin de essentie van het onderzoek wordt beschreven. Het dient als leidraad voor lezers om te bepalen of het artikel voor hen relevant is en of ze verder willen lezen.

Wat is het verschil tussen een samenvatting en een abstract?

Een abstract is eigenlijk de Engelse term voor een samenvatting. Het belangrijkste onderscheid is dat een abstract vaak beknopter moet zijn dan een samenvatting, meestal variërend van 150 tot 300 woorden.

Wat staat er in een abstract?

Het abstract bevat alle essentiële onderdelen van het artikel of de scriptie, elk in slechts één of twee zinnen. Het is van groot belang om beknopt te blijven en complexe zinsconstructies te vermijden. Daarom moet de focus liggen op het onderwerp, de vraagstelling, de onderzoeksmethode, de resultaten en de conclusies.

Hoe lang is het abstract?

Een abstract mag maximaal 120 woorden bevatten. Vooral studenten die een scriptie schrijven in de vorm van een uitgebreid wetenschappelijk artikel moeten zich strikt aan deze lengte houden.

Wat zet je in je abstract?

  • Onderzoeksvraag: Open je abstract met een beknopte formulering van je onderzoeksvraag.
  • Methode: Beschrijf vervolgens hoe je deze vraag hebt onderzocht.
  • Resultaten: Presenteer de belangrijkste bevindingen. Overweeg welke resultaten het beste aansluiten bij jouw hoofdvraag, gezien het beperkte aantal woorden voor een abstract.
  • Conclusie en terugkoppeling: Sluit af met een concreet antwoord op je hoofdvraag en verbind dit met het bredere onderzoeksgebied.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...