Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Scriptie afgekeurd? Wat nu?

Net voor het weekend krijg je dat langverwachte mailtje. Helaas ben je niet geslaagd en is je scriptie afgekeurd. Soms ontvang je direct het beoordelingsformulier bij de mail, soms krijg je de mogelijkheid voor een feedbackgesprek. Hoe je opleiding ook omgaat met je afgekeurde scriptie, het feit blijft dat je natuurlijk enorm baalt als je scriptie is afgekeurd! Je hebt hard gewerkt en toch wordt je scriptie afgewezen. Dat is voor niemand prettig.

Wij erkennen dan ook de emotionele achtbaan waar je doorheen gaat wanneer je het nieuws krijgt. Van ongeloof, ontkenning, woede tot zelfs angst dat het de volgende keer ook niet zal lukken. Een afgekeurde scriptie zorgt vaak ook voor stress, omdat als je niet op tijd afstudeert, je weer een jaar collegegeld moet betalen en als langstudeerder moet je vaak ook nog met een laatste kans omgaan. Daarnaast ligt ook uitstelgedrag (dat komt later wel) of faalangst (vaak in combinatie met perfectionistisch gedrag) op de loer.

Scriptie afgekeurd
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Laat het eerst even bezinken voordat je in de actie schiet!

Misschien is de eerste reflex om meteen in de actiemodus te schieten en je scriptie aan te passen. Maar het is echt beter om, wanneer je je scriptie niet gehaald hebt, het slechte nieuws te laten bezinken. Als je jezelf de tijd geeft om alle emoties een plek te geven, kun je vaak veel helderder denken en meer rationele beslissingen nemen over hoe je met je afgekeurde scriptie moet omgaan. Realiseer je ook dat je niet de enige student bent met een afgekeurde scriptie. Vaak hebben meerdere studenten hetzelfde bericht moeten horen. En meestal is er ook een goede reden waarom je scriptie is afgekeurd.

Neem verantwoordelijkheid

Nogmaals, wij begrijpen hoe vervelend het is wanneer je scriptie wordt afgekeurd, maar soms kun je vast blijven zitten in ongeloof of woede. Ons advies is om niet te lang stil te blijven staan bij wie er schuldig is in het proces. Dat heeft geen zin. De beoordeling is een feit en ja, het is natuurlijk vervelend dat de klik er niet was met je afstudeerbegeleider of dat je slecht bent geholpen tijdens je afstudeerstage. Of dat je afstudeerbegeleider je plan van aanpak heeft goedgekeurd met je onderwerp en probleemanalyse, terwijl de examinator daar meteen tegenin ging. Uiteindelijk zijn er vaak verschillende redenen in het proces aan te wijzen en heeft een opeenstapeling van redenen geleid tot de afkeuring van je scriptie. Dit betekent echter niet dat je er geen voldoende van kunt maken. In 9 van de 10 gevallen is dat juist wel mogelijk. Dus richt je daarop!

Sta open voor feedback

Als je al zo lang in je scriptieproces zit, is het vaak lastig om nog objectief naar je eigen werk te kijken. Iedereen heeft een blinde vlek als het gaat om zijn eigen geschreven werk, waardoor je je eigen fouten vaak niet ziet. Dan kan het handig zijn om met een externe persoon met een frisse blik je afgekeurde scriptie aan te pakken.

De eerste persoon die je kan helpen is je afstudeerbegeleider van je opleiding. Uit ervaring weten wij echter dat de feedback van begeleiders op een afgewezen scriptie vaak niet erg duidelijk is en ook niet concreet genoeg om zelfstandig de benodigde veranderingen door te voeren. Vaak bevatten de opmerkingen in je document slechts losse opmerkingen waar je weinig mee kunt. Soms wordt er zelfs helemaal geen feedback of commentaar gegeven. Bedenk ook dat je afstudeerbegeleider vaak één opmerking plaatst die effect heeft op je hele document. Het helpt dan niet om alleen die ene opmerking aan te passen, er is dan structureel een fout die in je hele document doorwerkt en die je op verschillende plaatsen moet verbeteren.

Plan een feedbackgesprek met je begeleider of examinator

Voor elke studie is er een beoordelingsformulier beschikbaar waarmee jouw scriptie wordt nagekeken. Gebruik dit formulier en de feedback bij het verbeteren van jouw scriptie. Is de ontvangen feedback te beknopt? Probeer dan het gesprek aan te gaan met jouw opleiding en vraag om een feedbackgesprek met jouw afstudeerbegeleider of examinator.

Ga vervolgens na waar precies de problemen in je scriptie liggen en wat de redenen zijn waarom je scriptie is afgekeurd. Ligt het probleem bij de onderzoeksvragen? Sluit je theoretisch kader niet voldoende aan op de hoofdvraag? Ligt het probleem in de samenhang en structuur? Of is je taalgebruik niet voldoende? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke fouten. Door rustig te blijven en met je afstudeerbegeleider te bespreken waar het probleem zit en waarom je scriptie niet is goedgekeurd, krijg je een beter inzicht.

Ga nooit in discussie!

Natuurlijk is het verleidelijk om tijdens een feedbackgesprek met je afstudeerbegeleider in de verdediging te schieten en een discussie aan te gaan. Onze ervaring leert echter dat het geen zin heeft om de boel op scherp te zetten. Uiteindelijk wil je gewoon achterhalen waarom je scriptie niet is goedgekeurd. Daarom is het aan te raden om rustig te blijven en goed naar de opmerkingen van je begeleider te luisteren.

Geef de moed niet op

Ons advies is, ook als je scriptie is afgekeurd, om door te zetten. Het zou zonde zijn om vanwege een afgekeurde scriptie je studie te stoppen en het leren omgaan met teleurstellingen hoort nu eenmaal bij het leven. Vaak kun je je scriptie bij een herkansing wel succesvol afronden. Bovendien merken wij dat begeleiders en beoordelaars vaak milder zijn bij een herkansing, wanneer ze zien dat je hard je best hebt gedaan om je scriptie te herschrijven op basis van de verkregen feedback.

Schakel tijdig hulp in om uitstelgedrag of faalangst te voorkomen

Wil je toch liever de hulp inschakelen van een externe scriptiebegeleider? Jouw Scriptiecoach staat voor je klaar om je te helpen met jouw afgekeurde scriptie. Inmiddels hebben wij al duizenden studenten mogen helpen met hun scriptie en veel van hen zijn alsnog geslaagd met behulp van onze begeleiding. Bekijk zelf onze reviews op Trustpilot.

Wij helpen je zowel online als op locatie in heel Nederland en Vlaanderen, België. Je kunt zelf kiezen welke vorm van begeleiding het beste voor jou werkt. Het merendeel van onze studenten kiest echter voor online scriptiebegeleiding. Dit is vaak ideaal te combineren als je al een baan hebt. Daarnaast hanteren wij redelijke prijzen en ontvang je altijd vooraf een inschatting van het aantal uur dat je nodig hebt om je afgekeurde scriptie voldoende te maken.

Wanneer je scriptie is afgekeurd kunnen wij o.a. het volgende voor je doen:

Wil je direct hulp bij je afgekeurde scriptie? Maak dan nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...