Terug naar scriptietips

06 mei 2024

Succesvol je scriptie schrijven: Voorkom deze valkuilen!

Het schrijven van een scriptie vormt voor veel studenten een behoorlijke uitdaging. Het is immers een periode waarin je grotendeels op jezelf bent aangewezen, ver verwijderd van de begeleidingsstructuren die je tijdens eerdere studiejaren gewend was. Daarbij markeert jouw scriptie het einde van jouw studietijd, wat de druk om het goed af te ronden aanzienlijk verhoogt. Daarom benoemen wij de vijf valkuilen die wij vaak tegenkomen en geven we je tips en handvatten om hiermee om te gaan.

Succesvol je scriptie schrijven Voorkom deze valkuilen
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Valkuil 1: Uitstelgedrag

Uitstelgedrag komt vaak voor onder studenten, en doordat je alles uitstelt, kom je in de problemen met je deadlines. Hierdoor loop je het risico op onnodige stress, omdat je plotseling heel hard moet werken om je deadline te halen, of dat je gaat haasten. Dit lukt misschien nog wel bij een tentamen, maar bij een scriptie kom je er niet mee weg. Het schrijven van een scriptie kost tijd. Zorg er daarom voor dat je gestructureerd te werk gaat, maak een realistische planning en houd je eraan.

Valkuil 2: Geen afgebakend onderwerp

Helaas horen we het vaak: studenten die vastlopen omdat het onderwerp te breed is. Het afbakenen van je onderwerp is een belangrijke fase in het scriptietraject en het vereist ook vooronderzoek om concreet te maken waar nu precies het probleem ligt dat je gaat oplossen voor je opdrachtgever of de onderzoeksvraag die je wilt beantwoorden. Neem daarom allereerst de tijd om een onderwerp te kiezen dat je echt interesseert en motiveert. Dit helpt om je betrokkenheid en focus op peil te houden gedurende het schrijfproces. Ga vervolgens over tot het afbakenen van je onderwerp.

Valkuil 3: Geen planning

Het schrijven van een scriptie kent ups en downs. Je zult merken dat het soms niet lukt om te schrijven, dat je jezelf niet kunt motiveren om aan je scriptie te werken of gewoon snel afgeleid bent. Iedereen heeft wel eens een dag waarop het wat minder gaat. Een realistische planning opstellen en deze bijhouden helpt om je gefocust te houden. Door kleinere, concrete doelen te stellen, maak je de scriptie voor jezelf overzichtelijk en verminder je stress en frustratie.

Valkuil 4: Geen overzicht

Bij een scriptie verzamel je veel informatie, je leest veel bronnen en doet onderzoek. En dat ga je schrijven, waarbij je alleen datgene opneemt wat daadwerkelijk relevant is voor je scriptie. Dit vereist het vermogen om hoofd- en bijzaken te scheiden, wat lastig kan zijn als je zoveel informatie hebt. Als je gewoon begint te schrijven, bestaat de kans dat je vastloopt of de rode draad verliest. Let daarom altijd op de afbakening van je onderwerp en de onderzoeksvragen die je wilt beantwoorden.

Valkuil 5: Schrijven is lastig

Schrijven is niet voor iedereen even makkelijk. Bij het schrijven van een scriptie moet je rekening houden met de lezer die jouw proces moet kunnen begrijpen aan de hand van wat je hebt beschreven. Welke keuzes heb je gemaakt en waarom? Je verhaal moet logisch zijn qua opbouw en een heldere rode draad bevatten. Ook is de juiste schrijfstijl en taalgebruik belangrijk. Vermijd informeel taalgebruik en spreektaal en zorg dat je fouten in spelling en grammatica voorkomt. Neem de tijd om je tekst zorgvuldig te redigeren en laat deze bij voorkeur door een ander nakijken.

Tips bij het schrijven van je scriptie

Zorg voor een goede voorbereiding

Als je een scriptie gaat schrijven, neem dan voldoende tijd voor vooronderzoek. Kies bij voorkeur een onderwerp waar je al bekend mee bent en waar voldoende bronnen over beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je het gekozen onderwerp goed afbakent. Lees voldoende literatuur en onderzoek waar het kennisprobleem zit bij je opdrachtgever of de 'gap' in de literatuur. Zorg voor een heldere probleemanalyse en probleemstelling

Maak een gedetailleerde planning

Zorg ervoor dat je van tevoren een heldere planning opstelt. Verdeel je scriptie in kleinere delen en stel voor elk deel een deadline vast. Neem voldoende tijd voor je onderzoek en neem alle taken op in je planning, zoals het opstellen van een enquête, het verzenden van de enquête, het versturen van herinneringen en het analyseren van de gegevens.

Onderbouw je onderzoeksmethode

Bedenk welk type onderzoek het beste past bij het beantwoorden van je onderzoeksvraag. Kies je voor kwalitatief onderzoek, kwantitatief onderzoek of een mixed-methods onderzoek? Zorg ervoor dat je een realistische methode kiest die past binnen jouw planning, aangezien je vaak maar een beperkte tijd hebt voor je onderzoek. Als je weinig tijd hebt maar wel kwalitatieve inzichten wilt verkrijgen, kun je ervoor kiezen om in plaats van individuele interviews een focusgroep te houden. Ga hier strategisch mee om.

Zorg voor een heldere structuur

Een goede structuur is belangrijk voor een soepel schrijfproces. Zorg ervoor dat jouw structuur voldoet aan de richtlijnen van jouw opleiding. Maak een raamwerk, zodat je dit kunt vullen tijdens het scriptieproces.

Aan de slag!

Het schrijven van een scriptie is voor veel studenten een uitdagende, maar ook zeer leerzame ervaring. Met een bewuste aanpak en het vermijden van bovenstaande valkuilen, kun je ervoor zorgen dat je scriptieproces soepeler verloopt. Zorg voor goed contact met je afstudeerbegeleider en durf om hulp te vragen als je dreigt vast te lopen in informatie. Kom je er niet uit met je scriptiebegeleider van je opleiding, overweeg dan om hulp in te schakelen. Vaak kom je al een heel eind met een paar uur hulp, krijg je weer overzicht en kun je jouw scriptie op tijd afronden.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...