12 oktober 2018

Hoe plan je jouw scriptie werkzaamheden?

Een veelgehoord probleem is het plannen van je scriptie. Vanuit je opleiding krijg je wel een hoofdplanning mee met belangrijke deadlines, maar in de praktijk betekent het vaak dat je aan het einde van je scriptietraject alsnog heel veel werk moet verzetten om de deadline te kunnen halen. Dat kan echter ook anders????. In dit artikel geven we je tips hoe je een goede planning opstelt zodat je op tijd je deadlines haalt en uiteindelijk ook op tijf afstudeert!

Stappenplan voor het opstellen van een goede planning

Vanuit de globale planning die je krijgt vanuit jouw opleiding kun je een complete planning opstellen. Je noteert per maand de belangrijkste deadlines en de taken die je hiervoor moet uitvoeren. Bijvoorbeeld als je weet dat je jouw literatuuronderzoek moet afronden voor een bepaalde datum, dan moet je daarvoor artikelen en literatuur zoeken die je gaat gebruiken. Dat betekent dat je moet zoeken in databases, wellicht bij de bibliotheek boeken moeten lenen en dat je deze artikelen en boeken ook moet gaan doorlezen. Door dit in te plannen zorg je ervoor dat je jouw literatuur die je gaat gebruiken snel inzichtelijk krijgt. Hetzelfde geldt voor het onderzoek. Je weet dat je hiervoor een vragenlijst moet opstellen, de enquête moet bouwen en dat het ook minimaal 2 tot 4 weken duurt voordat respondenten hebben gereageerd. Door hier tijdig mee te beginnen zorg je ervoor dat je snel je resultaten hebt en ook nog kunt bijsturen op de resultaten als je bijvoorbeeld toch nog inzichten mist. Hieronder leggen we uit wat je per stap kunt doen.

Stap 1. Maak een lijst met alles wat je moet doen

Begin met een complete lijst waarbij je alle to do’s opschrijft. Als een taak te groot is, deel je hem op in kleine, behapbare stukjes. Vaak helpt het om eerst de grote brokken op te schrijven en daarna een mindmap te maken om ook alle details boven water te krijgen. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een scriptie zijn je hoofdtaken het opzetten van de structuur, het uitvoeren van onderzoek, het uitwerken van de resultaten en het schrijven van je scriptie. Voor je onderzoek moet je bijvoorbeeld bepalen welke methode je gaat gebruiken om resultaten te verzamelen (kwalitatief of kwantitatief onderzoek) en je moet uiteraard op tijd zorgen dat je je vragenlijst hebt opgesteld en ook op tijd je interviews inplant of je enquête uitstuurt.

Stap 2. Bepaal de deadlines en tijd per stap

Bepaal de deadlines. Vaak hanteert je opleiding een planning met welk onderdeel wanneer klaar moet zijn. Gebruik deze als kapstok. Schrijf vervolgens op hoeveel tijd je nodig hebt per onderdeel. Tel de tijd bij elkaar op en je weet hoeveel tijd je nodig hebt om vóór je deadline klaar te zijn.

Stap 3. Schrijf achter de deadlines wat je gaat doen en hoeveel tijd je eraan besteedt

Maak een lijst met daarop alle data tot aan je deadlines. Schrijf achter iedere datum hoeveel uur je op die dag wilt besteden aan je scriptie. Tel dit op en je weet hoeveel tijd je beschikbaar hebt tot aan je deadlines.

Stap 4. Maak een heldere planning

Hier ga je alles in een planning zetten. Welke tool je daarvoor gebruikt bepaal je zelf. Veel mensen vinden een papieren agenda gewoon prima en anderen willen juist liever een digitale agenda gebruiken.

Je begint met de activiteiten die moeten zoals het volgen van colleges of het werken bij je stagebedrijf en je werkdagen van je bijbaan. Ook plan je jouw privé activiteiten in en reserveer je ruimte voor ontspanning. Vanuit stap 1, 2 en 3 weet je welke acties je allemaal moet uitvoeren, je weet de deadlines en je kunt nu per dag het aantal uur inplannen dat je beschikbaar hebt om aan je scriptie en onderzoek te werken. Vervolgens kun je gaan vergelijken, is de tijd die je beschikbaar hebt ook voldoende om alles voor je deadline af te hebben? En zo nee, kun je dan ergens ruimte creëren? Misschien kun je bijvoorbeeld een andere activiteit later inplannen? Of misschien moet je toch minder dagen gaan werken bij je bijbaan? Doordat je een beter overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden en wanneer je ze gaat doen, zul je merken dat je meer ontspannen kunt zijn op de momenten die je vrij gepland hebt.

Tip: Werk met een planning per dag!

Als je er een gewoonte van maakt om iedere dag te beginnen met een dagplanning kun je niets meer vergeten. Vaak geeft dit ook rust in je hoofd. Per dag noteer je al jouw taken voor die dag zoals bijvoorbeeld telefonische interviews voeren en uitwerken. Je noteert ook alle taken en de tijd die je ermee bezig bent. Bijvoorbeeld een belafspraak duurt 30 minuten, vervolgens ga je jouw aantekeningen uitwerken en dat kost je dan 1,5u. Een interview kost je daarmee dus 2u op een dag. Je kunt er dan gemiddeld 3 op een dag uitvoeren. Je kunt werken met symbolen om aan te geven of je de taak hebt afgerond of dat je deze moet herplannen naar een volgende dag. Als je iedere dag een half uur reserveert om alvast de planning voor de volgende dag te maken houdt je ook echt overzicht.

Schakel hulp in als het niet lukt!

Met een juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Jouw scriptiecoach helpt studenten vooruit en onze scriptiebegeleiders hebben allemaal ervaring met het opstellen van een goede werkbare planning. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter af!

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Voor verschillende opdrachtgevers voert Linda marketingopdrachten uit zoals…

Lees verder...