Skip to content

Tips voor je scriptie indeling

15 juli 2019

Hoe maak je een goede scriptie indeling?

Je mag beginnen met je scriptie en je hebt een leidraad gekregen vanuit je opleiding voor de structuur.  Hoe ziet een goede scriptie indeling eruit? Wat zet je vervolgens in je scriptie? Hoe ga je je onderwerp body geven? Je opdrachtgever heeft vaak wel een bepaalde richting in gedachten wat een goed startpunt is, maar welke theorieën en modellen  kun je hier vervolgens toe passen op dit onderwerp en hoe ga je het onderzoek vormgeven?

Tip 1: Ga op zoek naar goede scriptievoorbeelden als leidraad voor jouw scriptie indeling

Door het bekijken van een paar goede voorbeelden krijg je alvast een beeld van hoe je scriptie ingedeeld kan worden. Bovendien krijg je vaak ook nieuwe ideeën voor de invulling van het gekozen onderwerp. Je kunt kijken in hoeverre je opleiding scriptievoorbeelden beschikbaar stelt via een eigen databank. Ook zijn er externe databanken waar je scriptievoorbeelden kunt vinden zoals bijvoorbeeld de HBO Kennisbank waar je bachelor en mastervoorbeelden kunt bekijken.

Voorbeeldscripties kunnen je behalve bij de opbouw ook helpen bij het zoeken van relevante literatuur voor jouw onderwerp. Gebruik de voorbeelden echter alleen ter inspiratie. Plagiaat is verboden en hier controleren alle opleidingen tegenwoordig streng op.

Lees ook onze praktische tips met betrekking tot de scriptie structuur. Hierin hebben wij globaal de indeling opgenomen met een beschrijving van de verschillende onderdelen waaruit een scriptie meestal wordt opgebouwd. Heb je vooral moeite een goed afgebakend onderwerp te vinden of te kiezen? Lees dan ook zeker ons tips door hoe je tot een geschikt onderwerp kunt komen voor jouw onderzoek en scriptie.

Tip 2: Gebruik je eigen creativiteit en creëer een mindmap om te komen tot heldere scriptie indeling

Mindmappen is een leuke en geschikte techniek om sneller ideeën te genereren, informatie te onthouden en te ordenen. Wat heb je nodig? Een groot wit vel papier en viltstiften in verschillende kleuren. Een mindmap wordt getekend aan de hand van een boomstructuur. Je begint in het midden met de stam (je onderwerp van je scriptie) en tekent vervolgens de grote takken (hoofdstukken). Vanuit de grote takken teken je de kleinere takken (paragrafen). Je maakt gebruik van kleuren, afbeeldingen, lijnen en sleutelwoorden om informatie beter te kunnen onthouden. Wie mindmapt heeft minder tijd nodig om informatie te verwerken, je maakt makkelijker onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en dat bespaart je uiteindelijk veel tijd.

Hoe mindmap ik de structuur van mijn scriptie?

Je begint met een leeg vel papier, liefst A3 en een set viltstiften in verschillende kleuren. In het midden teken je het hoofdonderwerp in het midden van het vel papier en zet je er een cirkel omheen. Vervolgens trek je de lijnen (de zogenaamde takken) naar de subonderwerpen. Voor je scriptie moet je dan bijvoorbeeld denken aan de inleiding, theoretisch kader, onderzoeksmethode, resultaten, conclusies en aanbevelingen. Daarbij zet je vervolgens weer de sub paragrafen. Bijvoorbeeld bij je inleiding, deze bestaat meestal uit een introductie van de opdrachtgever, de aanleiding, de probleemschets, de onderzoeksdoelstelling, de relevantie en de leeswijzer. Door te mindmappen heb je meteen je inhoudsopgave op papier gezet. Vervolgens ga je kijken wat er relevant is voor bijvoorbeeld de aanleiding. Stel de conversie blijft achter en dat zorgt ervoor dat de commerciële doelstellingen niet behaald worden. Dan zet je bijvoorbeeld conversie en conversieoptimalisatie van de site als kernwoorden bij de aanleiding.

Vervolgens kun je per hoofdstuk en paragraaf beschrijven welke informatie je nodig hebt. Als je alle informatie geordend hebt is het belangrijk goed te kijken naar je hoofd- en deelvragen. Die kun je aan de hand van de kernwoorden in je mindmap afleiden. In het voorbeeld van conversie optimalisatie zou de hoofdvraag kunnen zijn ‘Op welke wijze kan opdrachtgever X haar website optimaliseren om haar conversiepercentage van informatieaanvraag naar aankoop te vergroten met x%’. Je kunt dus ook checken of je alle informatie paraat hebt om te beginnen met het schrijven van je scriptie of dat je nog relevante informatie of onderwerpen mist.

Kortom, een mindmap is een ideale manier om het overzicht en structuur te bewaren in het gehele scriptieproces. Zorg dat je jouw mindmap uitwerkt op een A3 vel zodat je deze kunt ophangen op een plek waar je deze ziet, dan is de mindmap ook echt jouw kapstok gedurende het afstuderen. Je kunt deze mindmap ook gebruiken om de richting en voortgang te bespreken me jouw scriptiebegeleider. Uiteraard staan de begeleiders van Jouw scriptiecoach verder ook voor je klaar om je te helpen bij het afstudeerproces.

Tip 3: Zorg voor een goede voorbereiding voordat je begint met schrijven

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk en dat geldt ook voor je scriptie. Als je een onderwerp kiest wat je leuk vindt, wat actueel is en wat ook een praktische relevantie heeft voor je opdrachtgever, zorgt dit ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt. Lees daarom ook onze praktische tips als je gaat starten met je scriptie.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Linda werkt op interim basis en voert voor…

Lees verder...

Neem contact op als je direct hulp wilt bij je scriptie.

Wil je direct hulp bij je scriptie? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan. In het adviesgesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw onderwerp past. Ook krijg je direct een inschatting van het aantal uren dat wij verwachten nodig te hebben om je naar de eindstreep te begeleiden. Vervolgens kun je eenvoudig de uren online aankopen en als de betaling gelukt is koppelen we je meteen met jouw scriptiebegeleider. Deze neemt dan snel contact met je op (vaak al dezelfde dag) zodat je snel verder kunt werken.

Informatie aanvraag (generiek - iedere pagina)

Jouw scriptiecoach maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om anonieme gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies maar je hebt het recht om te kiezen of je ook analytische inschakelt . Als je deze cookies inschakelt, helpt je ons om jou een betere ervaring te bieden . Cookie policy