Skip to content

Vooronderzoek voordat je begint met het schrijven van je scriptie

23 oktober 2019

Vooronderzoek voordat je begint met het schrijven van je scriptie

Voordat je je scriptie gaat schrijven ga je het onderzoeksvoorstel opstellen (ook wel plan van aanpak of proposal genoemd). Zorg dat je dan voldoende tijd en aandacht besteedt aan je vooronderzoek. Als je dit goed uitvoert kun je zorgen dat je een afgebakend en concreet onderzoeksvoorstel kunt schrijven wat vaak de basis is van je scriptie. Juist omdat je vaak ook moet wachten op een Go vanuit je opleiding kun je hier beter voldoende tijd voor uittrekken. Uiteindelijk gaat dit je ook helpen om je scriptie sneller te kunnen schrijven en je onderzoek ook gerichter uit te voeren.

In dit artikel geven we je tips voor je vooronderzoek.

1.       Kiezen van je stageadres en opdrachtgever

Wellicht heb je al een idee voor je scriptie in je hoofd, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je ook een stageadres en opdrachtgever gaat vinden. Je opdrachtgever is uiteindelijk degene die jou de  opdracht verstrekt en hij/zij heeft er veel belang bij heeft dat het vraagstuk wordt opgelost of beantwoord. Ook moet je opdrachtgever zorgen dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om je onderzoek uit te kunnen voeren. Daarom is het verstandig om alle verantwoordelijkheden die je opdrachtgever heeft en je eigen verantwoordelijkheden en taken vast te leggen in een plan van aanpak.

Je zult gedurende je hbo studie dus op zoek gaan naar een bedrijf of organisatie waar je stage kunt gaan lopen en een scriptie kunt gaan schrijven. Studenten aan de universiteit bepalen eerst of ze een scriptie voor een organisatie willen schrijven of dat ze de scriptie alleen willen schrijven voor de universiteit. Voor sommige studenten aan de universiteit is het zelfs niet toegestaan de scriptie voor een organisatie te schrijven.

2.      Betrek je scriptiebegeleider van je opleiding

Vaak heb je naast je opdrachtgever ook nog een inhoudelijke begeleider op school. Je begeleider op school zal veel meer meekijken bij het afstuderen of je onderzoek wel past bij de opgestelde afstudeereisen van je opleiding. Vaak kijkt je begeleider hierbij naar de eisen die op het beoordelingsformulier staan. Bij je afstuderen is het belangrijk beide partijen tevreden te houden, je opdrachtgever die een praktisch antwoord wil op zijn/haar probleem en je opleiding die wil dat je een scriptie oplevert die aansluit bij e afstudeereisen. Dit kan soms zorgen voor frictie tussen beide partijen.

3.      Keuze van je onderwerp

Als je weet bij welke opdrachtgever je aan de slag gaat kun je ook nadenken over het onderwerp. Soms krijg je een onderwerp toegewezen vanuit je opdrachtgever en soms moet je zelf een onderwerp gaan zoeken, beide hebben voor- en nadelen. Belangrijk is het dat je, ondanks dat je opdrachtgever wellicht al een bepaalde kant op wil gaan, wel een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt of in ieder geval al mee hebt gewerkt gedurende je opleiding. Als je ‘snapt’ waar je mee bezig bent dan kun je ook makkelijker aan de slag met de theorie en weet je al een beetje welke kant je op gaat. We schreven al eerder een artikel met tips voor het kiezen van je onderwerp.

4.      Probleemoriëntatie

Als je het onderwerp weet en je hebt een opdrachtgever kun je starten met de probleemoriëntatie. Deze bestaat uit twee onderdelen:

 1. De probleemstelling
  1. Wat is het probleem dat opgelost moet worden?
 2. De doelstelling van het onderzoek
  1. Wat moet het onderzoek opleveren/ waarom moet er onderzoek gedaan worden?

Hiervoor is het belangrijk om proberen de vraag achter de vraag te achterhalen bij je opdrachtgever, wat gebeurt er als er niks wordt gedaan?

5.      Onderzoeksvragen -> Hoofdvraag en deelvragen

Als je weet wat het probleem is en waarom er onderzoek nodig is kun je beginnen met het formuleren van de hoofdvraag en deelvragen. Je deelvragen volgen uit je theoretische verkenning die je in je scriptie gaat beschrijven. Soms vraagt de opleiding je wel alvast theorieën te noemen in je onderzoeksplan. Maar voordat je begint met je theoretische verkenning is het belangrijk te bedenken welke vraag je gaat beantwoorden, daarom zet je deze wel alvast in je onderzoeksplan. Je hoofdvraag is de centrale onderzoeksvraag van je scriptie en geeft aan waarop je onderzoek een antwoord moet geven. Om antwoord te kunnen geven op je hoofdvraag, ga je de hoofdvraag vervolgens opdelen in deelvragen. De antwoorden op de deelvragen geven uiteindelijk antwoord op de hoofdvraag.

6.      Onderzoeksopzet of onderzoeksmethode

Vervolgens ga je beschrijven hoe je aan antwoorden gaat komen. Je beschrijft welke onderzoeksmethoden je gaat gebruiken en ook hoe je gaat zorgen dat je resultaten betrouwbaar zijn en valide.

7.      Onderzoeksplan of plan van aanpak

Je legt alles vast in een onderzoeksplan dat je voorlegt aan je opdrachtgever en aan de begeleider van je opleiding. Dit noemen we het plan van aanpak, onderzoeksvoorstel, onderzoeksplan of proposal.

De indeling kan er als volgt uit zien:

 • Inhoudsopgave
 • Kiezen stageadres/opdrachtgever
 • Kiezen van je onderwerp. Het vooronderzoek.
 • Probleemoriëntatie
 • Onderzoeksvragen -> Hoofdvraag en deelvragen
 • Onderzoeksopzet
 • Onderzoeksplan

Zodra het plan van aanpak wordt goedgekeurd door je begeleider van je opleiding kun je van start met je scriptie.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Linda werkt op interim basis en voert voor…

Lees verder...

Neem contact op als je direct hulp wilt bij je scriptie.

Wil je direct hulp bij je scriptie? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan. In het adviesgesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw onderwerp past. Ook krijg je direct een inschatting van het aantal uren dat wij verwachten nodig te hebben om je naar de eindstreep te begeleiden. Vervolgens kun je eenvoudig de uren online aankopen en als de betaling gelukt is koppelen we je meteen met jouw scriptiebegeleider. Deze neemt dan snel contact met je op (vaak al dezelfde dag) zodat je snel verder kunt werken.

Informatie aanvraag (generiek - iedere pagina)

Jouw scriptiecoach maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om anonieme gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies maar je hebt het recht om te kiezen of je ook analytische inschakelt . Als je deze cookies inschakelt, helpt je ons om jou een betere ervaring te bieden . Cookie policy