Terug naar scriptietips

09 mei 2024

Waar moet je op letten als je een scriptieonderwerp gaat kiezen?

Het is niet altijd even eenvoudig om een goed onderwerp voor je scriptie te kiezen en het kan vaak ook nog eens een tijdrovende klus zijn. In sommige gevallen wordt het onderwerp al aangedragen door je opdrachtgever. Dat scheelt veel tijd, maar zelfs dan is het wel belangrijk om het onderwerp scherp te krijgen. Het kan ook voorkomen dat je wel een opdrachtgever hebt gevonden, maar dat er geen concreet onderwerp beschikbaar is. Door het volgen van dit stappenplan kun jij ook een goed en leuk onderwerp voor je scriptie vinden.

Waar moet je op letten als je een scriptieonderwerp gaat kiezen
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Begin met de eisen vanuit je opleiding

Voordat je begint met je zoektocht naar een geschikt onderwerp, is het belangrijk om eerst scherp te krijgen wat de verwachtingen zijn. Begin met de eisen vanuit je opleiding. Bijna elke opleiding hanteert richtlijnen met betrekking tot de scriptie, zoals de omvang van het onderzoek, het soort onderzoek, de afbakening van het onderwerp en hoe je het onderwerp theoretisch onderbouwt. Hiermee moet je dus ook rekening houden bij het kiezen van je onderwerp.

Begin dus met het lezen van je afstudeerhandleiding (en als deze er niet is, het beoordelingsformulier van je opleiding) en markeer met een markeerstift de belangrijkste zaken. De eisen voor een plan van aanpak (PVA) of een onderzoeksvoorstel verschillen vaak weer van wat je in je scriptie moet plaatsen, let hier dus ook goed op.

Zorg dat je een relevant onderwerp voor je scriptie kiest

Verder moet het onderwerp relevant zijn voor je opdrachtgever en je opleiding. Je opdrachtgever wil graag praktisch advies ontvangen en je opleiding vereist dat je een scriptie schrijft die aan de scriptie-eisen voldoet. Let dus goed op de relevantie. In hoeverre is het onderwerp wetenschappelijk relevant (bij een wo-opleiding) en praktisch relevant (bij een hbo-opleiding), zowel voor de opdrachtgever als het onderwerp zelf?

Checkvraag, wat vind jij een leuk onderwerp voor je scriptie?

Als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt, maak je het voor jezelf ook makkelijker. Immers, als je een onderwerp hebt gekozen dat je leuk vindt, blijf je ook veel gemotiveerder tijdens het scriptietraject. 

Met onderstaande tips kom je zeker tot een geschikt onderwerp:

  • Maak een lijstje met onderwerpen waar je affiniteit mee hebt of interesse in hebt. Een onderwerp waar je affiniteit mee hebt, maakt het afstudeerproces ook leuker. Wat was het leukste vak dat je ooit hebt gevolgd? En was dat vanwege de inhoud of vanwege de docent?
  • Lees artikelen die je interessant vond tijdens je studie nogmaals of verdiep je in onderwerpen die je goed lagen tijdens de studie. Wat voor stof is er behandeld en kun je hieruit een scriptie-onderwerp ontdekken?
  • Kies voor een actueel onderwerp, omdat je daar vaak veel informatie over kunt vinden. Bovendien zijn er tal van gratis bijeenkomsten waar je ook veel informatie over het betreffende onderwerp kunt krijgen. Het is leuk om een aantal van deze bijeenkomsten bij te wonen om te zien welke informatie beschikbaar is. Het is sowieso interessant om te onderzoeken of je relevante trends en ontwikkelingen kunt vinden die je kunt gebruiken om je onderwerp nog beter af te stemmen op wat je hebt geleerd en de praktijk.
  • Misschien overweeg je een masteropleiding te doen na je studie? Of wil je echt aan de slag in een bepaald vakgebied? Het is dan handig om een onderwerp te kiezen dat hierop aansluit, zodat je alvast ervaring kunt opdoen of kennis kunt vergaren.
  • Heb je een leuke docent of stagebegeleider? Daag deze dan uit om te brainstormen over mogelijke onderwerpen.
  • Denk ook na over wat voor soort onderzoek je goed ligt. Ben je goed in statistiek? Of vind je het leuker om interviews af te nemen?
  • Bekijk tot slot ook of je met het gekozen onderwerp niet het wiel opnieuw gaat uitvinden. Oriënteer je daarom goed van tevoren of er al soortgelijke onderzoeken zijn uitgevoerd.

Meer informatie?

Lees dan ook onze scriptietips over hoe je tot een goede scriptiestructuur kunt komen.

Vind je het lastig om tot een geschikt onderwerp te komen? Wij sparren er graag met je over. Met 1 à 2 uur sparren heb jij een concreet onderwerp en heb je ook kaders voor je plan van aanpak of onderzoeksvoorstel.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...