Hulp bij schrijven plan van aanpak scriptie

Als je gaat afstuderen moet je vaak, voordat je daadwerkelijk een Go krijgt om te starten met je onderzoek, een plan van aanpak inleveren. In dit document staat de rode draad van je onderzoek en is daarmee een kapstok voor je scriptie. Door vooraf goed na te denken over hoe je jouw onderzoek en scriptieproces gaat vormgeven zorg je voor focus.

Wat is een plan van aanpak precies?

Als je gaat Googlen op plan van aanpak vind je veel verschillende soorten formats die je kunt gebruiken. Kijk echter eerst goed welk format je opleiding hanteert. Je hebt vaak een manual en vanuit de database van je opleiding zijn ook meestal een aantal voorbeelden te bekijken. Zo krijg je een beetje een beeld van de indeling van het plan. De indeling kan per opleiding verschillen dus check goed de voorwaarden voordat je begint. Wat iedere opleiding gemeen heeft is dat je plan van aanpak de rode draad weergeeft van je scriptie en je onderzoek. Je legt uit waarom je een bepaald onderwerp kiest en beargumenteert je keuzes en je geeft aan wat er voor nodig is om je afstudeertraject succesvol te kunnen afronden.

Waarom schrijf je een plan van aanpak?

Zoals we hierboven al aangaven is de belangrijkste functie van het plan van aanpak dat je verantwoordt welke keuzes je maakt en hoe je jouw traject gaat aanvliegen. Het geeft de koers van je afstudeerproces weer. Dit is ook belangrijk voor je afstudeerbegeleider, die kan in een vroegtijdig stadium nog bijsturen. Uiteindelijk ga je in het scriptietraject zelf bijsturen, soms wijkt je onderzoeksmethode bijvoorbeeld af van wat je in je originele document hebt beschreven. Of je resultaten leveren niet dat inzicht wat je had verwacht. Beide gevallen zijn niet erg, zo lang je maar kunt beargumenteren waarom je bent afgeweken van je oorspronkelijke plan.

Wat zet je in een plan van aanpak voor je scriptie?

Wat je in je plan zet verschilt per opleiding. We schreven al eerder een artikel met handige tips over het schrijven van een plan van aanpak. Het is daarnaast belangrijk dat je jezelf verdiept in het probleem van je opdrachtgever. Niet zozeer het commerciële probleem, maar meer welke kennis er binnen de organisatie mist om dat probleem op te lossen. Vooronderzoek en het stellen van de juiste kritische vragen helpt je om helder te krijgen wat je onderzoeksdoelstelling precies moet zijn.

Direct hulp?

Onze scriptiebegeleiders kunnen je helpen met de meest uiteenlopende onderzoeksvraagstukken en kunnen je helpen bij het schrijven van je plan van aanpak. Zo helpen wij je als je gaat beginnen en graag wilt sparren over je onderwerp en richting van je onderzoek. Daarnaast helpen we je ook als je al meerdere keren feedback hebt gekregen op je document. We kijken dan naar de feedback en kunnen bijvoorbeeld in het document direct aangeven waar je jouw plan van aanpak op kunt verbeteren. Als je aan het begin van het traject bijstuurt zorgt dat ervoor dat je later niet verzand en ook direct focus aanbrengt in je onderzoek. Meestal ben je dan ook met een paar uur goed op weg geholpen.

Vraag hieronder direct je adviesgesprek aan en hoor hoe we jou kunnen helpen!