19 december 2020

Tips bij het schrijven van je plan van aanpak voor je scriptie

Voordat je kunt beginnen met je scriptie is het de bedoeling dat je eerst gaat beschrijven hoe je jouw onderzoek gaat uitvoeren. Daarvoor schrijf je een plan van aanpak. In dit document staat de aanleiding en onderbouw je het probleem zodat je een goede afgebakende kennisvraag krijgt. Vervolgens beschrijf je in het document rode draad van hoe je jouw onderzoek gaat aanvliegen, welke theorie je gaat gebruiken enzovoorts. Het schrijven van een plan van aanpak kost veel tijd, maar als je het goed doet scheelt dit je achteraf bergen met werk. Hierbij geldt letterlijk dat een goed begin het halve werk is.

Wat is een plan van aanpak precies?

Als je gaat Googlen op plan van aanpak vind je veel verschillende soorten formats die je kunt gebruiken. Kijk echter eerst goed welk format je opleiding hanteert. Je hebt vaak een afstudeerhandleiding of beoordelingsformulier dat je handvatten geeft en vanuit de database van je opleiding zijn ook meestal een aantal voorbeelden te bekijken. Zo krijg je in ieder geval een beeld voor de mogelijke indeling van jouw plan van aanpak. Let echter wel op, als je een plan van aanpak in de database vindt wil dat niet persé zeggen dat dit een plan was dat is goedgekeurd. Overleg daarom ook goed met je opleiding en de begeleider of mentor die je vandaar uit hebt toegewezen gekregen.

Check ook goed de voorwaarden waaraan je plan van aanpak moet voldoen, dit kan echt per opleiding verschillen. Sommige opleidingen hebben genoeg aan 5 pagina’s en andere opleidingen vragen echt of je de eerste vier hoofdstukken op papier kunt zetten zodat je na een go direct aan je onderzoek kunt beginnen. Wat iedere opleiding gemeen heeft is dat je plan van aanpak de rode draad weergeeft van je scriptie en je onderzoek. Je legt uit waarom je een bepaald onderwerp kiest en beargumenteert je keuzes en je geeft aan wat er voor nodig is om je afstudeertraject succesvol te kunnen afronden. Dat moet je dus sowieso beschrijven.

Waarom moet ik een plan van aanpak schrijven?

Zoals we hierboven al aangaven is de belangrijkste functie van het plan van aanpak dat je verantwoordt welke keuzes je maakt en hoe je jouw traject gaat aanvliegen. Het geeft de koers van je afstudeerproces weer. Dit is ook belangrijk voor je afstudeerbegeleider, die kan in een vroegtijdig stadium nog bijsturen. Uiteindelijk ga je in het scriptietraject zelf bijsturen, soms wijkt je onderzoeksmethode bijvoorbeeld af van wat je in je originele document hebt beschreven. Of je resultaten leveren niet dat inzicht wat je had verwacht. Beide gevallen zijn niet erg, zo lang je maar kunt beargumenteren waarom je bent afgeweken van je oorspronkelijke plan.

Wat zet je in een plan van aanpak voor je scriptie?

Wat je in je plan zet verschilt per opleiding. Het is daarnaast belangrijk dat je jezelf verdiept in het probleem van je opdrachtgever. Niet zozeer het commerciële probleem, maar meer welke kennis er binnen de organisatie mist om dat probleem op te lossen. Zorg daarom dat je in het kennismakingsgesprek al zoveel mogelijk informatie verzamelt, vraag naar interne bronnen en rapporten die je kunt lezen, met welke collega’s je kunt praten, of er ook externe informatie beschikbaar is enzovoorts. Vraag ook goed door op het waarom, als jij je onderzoek niet doet, wat gebeurt er dan? Het stellen van de juiste kritische vragen helpt je om helder te krijgen wat je onderzoeksdoelstelling precies moet zijn.

Hier vind je onze tips voor het schrijven van je onderzoeksvoorstel.

Wil je direct hulp?

Onze scriptiebegeleiders kunnen je helpen met de meest uiteenlopende onderzoeksvraagstukken en kunnen je helpen bij het schrijven van je plan van aanpak. Zo helpen wij je als je gaat beginnen en graag wilt sparren over je onderwerp en richting van je onderzoek. Daarnaast helpen we je ook als je al meerdere keren feedback hebt gekregen op je document. We kijken dan naar de feedback en kunnen bijvoorbeeld in het document direct aangeven waar je jouw plan van aanpak op kunt verbeteren. Als je aan het begin van het traject bijstuurt zorgt dat ervoor dat je later niet verzand en ook direct focus aanbrengt in je onderzoek. Meestal ben je dan ook met een paar uur goed op weg geholpen.

Vraag hieronder direct je adviesgesprek aan en hoor hoe we jou kunnen helpen!

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...