Skip to content

Scriptie laten schrijven? Met deze tips kun je het zelf!

23 oktober 2019

Scriptie laten schrijven? Met deze tips kun je het zelf!

Vaak krijgen we ook aanvragen binnen voor het laten schrijven van een scriptie. De redenen zijn uiteenlopend, maar vaak wordt als motivatie gegeven dat het uitvoeren van een onderzoek en het schrijven van een scriptie gewoon teveel tijd kost. Natuurlijk kost het schrijven van een scriptie tijd en ook het uitvoeren van een goed onderzoek kost veel tijd. Zou je fulltime aan je scriptie kunnen werken dan heb je vaak te maken met een doorlooptijd van 3 maanden, maar veel vaker duurt het 6 maanden om een goede scriptie te schrijven en dan moet je geen hobbels tegenkomen. Op internet kun je verschillende ghostwriting bedrijven vinden die inderdaad deze dienst aanbieden, zij schrijven voor een fix bedrag je scriptie en kunnen zelfs je onderzoek uitvoeren. Je kunt dus inderdaad alles kopen, maar wij adviseren echt om zelf je scriptie te schrijven. In dit artikel leggen we uit waarom.

Waarom zelf je scriptie schrijven?

Wij geven altijd aan dat je echt zelf je scriptie moet schrijven en ook zelf je onderzoek uit moet voeren.

Uiteraard kun je je scriptie en je onderzoek uitbesteden maar je moet vaak ook je scriptie verdedigen en dan ben je inhoudelijk vaak onvoldoende diep op de hoogte van de materie. Hoe ben je bijvoorbeeld aan dit resultaat gekomen, hoe heb je je onderzoek uitgevoerd, wat betekent dit voor je opdrachtgever en zijn/haar probleem enzovoorts. Als je zelf niet je onderzoek uitvoert zul je in de praktijk vaak niet echt antwoord kunnen geven op deze vragen. Het doorlezen van je scriptie en het bekijken van de resultaten heeft dan geen zin, je examinatoren zijn op zoek naar een antwoord dat niet in je scriptie staat, ze willen achterhalen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Goede examinatoren prikken hier direct doorheen als ze het idee hebben dat het niet klopt.

Een tweede reden is dat een ghostwriter vaak een andere stijl van schrijven heeft en dat valt ook vaak op, het is niet je eigen woordgebruik. Zeker als je eigen geschreven stukken combineert met stukken die door een externe partij zijn geschreven.

Ook zijn er geen garanties, een ghostwriter schrijft dan wellicht je scriptie, maar deze kan alsnog worden afgekeurd. Vervolgens moet je zelf de resultaten en de scriptie aan gaan scherpen en dat is lastig, want je bent inhoudelijk vaak beperkt op de hoogte van het onderzoek dat gedaan is om tot de resultaten te komen.

Het laten schrijven van je scriptie is wettelijk niet verboden wanneer de schrijver toestemming geeft zijn werk als de jouwe in te leveren. Ook ghostwriting van academisch werk is toegestaan. Het uitbesteden van je eindwerk wordt door onderwijsinstellingen echter wel als fraude aangemerkt. Als je onderwijsinstelling je erop betrapt, is mogelijk heel je studie voor niets geweest, want hogescholen en universiteiten kennen soms zware straffen voor scriptiefraude. Je bent te allen tijde verantwoordelijk voor de keuzes die je neemt. Denk er daarom goed over na wanneer je je scriptie of verslag door een ghostwriter wilt laten schrijven.

Waarom scriptiebegeleiding?

Een ander je scriptie laten schrijven is dus niet zonder risico’s. Maar het is wel toegestaan om je scriptie na te laten kijken of scriptiebegeleiding te krijgen.

Bij Jouw scriptiecoach werken meerdere begeleiders die je vanuit de praktijk kunnen ondersteunen met je onderzoek en het schrijven van je scriptie. Wij schrijven je scriptie niet, maar kunnen je wel praktische tips geven over hoe je je onderzoeksdoelstelling concreet maakt, zodat je ook de juiste literatuur gaat verzamelen en tot de juiste hoofdvraag en deelvragen komt.  Dit noemen wij altijd de fundering, als dit niet klopt of niet op elkaar aansluit zul je zien dat alle feedback die je krijgt op je scriptie vaak voortkomt uit het feit dat je fundament niet op orde is.

Maar onze begeleiders kunnen je ook helpen met het opstellen van de onderzoeksmethode, dat is in de praktijk ook vaak een struikelblok voor veel studenten, zeker als het om validiteit en betrouwbaarheid gaat. Bij je onderzoeksmethode moet je immers wel verwerken wat je al weet uit vooronderzoek en uit de literatuur.

Ook kunnen we je helpen met je resultaten en de analyse hiervan in bijvoorbeeld SPSS, of het transcriberen en coderen van je kwalitatieve resultaten. Omdat we je wel concrete aanwijzingen geven en jij zelf de analyses uitvoert ben je op de hoogte van wat je nu daadwerkelijk hebt gedaan. Je kunt nu wel antwoord geven op de vragen van je examinatoren, je weet waarom je bepaalde zaken zo hebt aangepakt.

Tot slot, laat je scriptie ook nakijken!

Ook bieden we je de mogelijkheid om je scriptie zowel op taal, structuur als op inhoud te laten controleren en redigeren en dat voor slechts €0,01 per woord. Zo kun je kiezen om delen van je scriptie te laten nakijken, maar je kunt je gehele scriptie als deze afgerond is grondig door ons laten verbeteren op taal en spelling. Wij hebben meerdere correctoren die je hierbij kunnen helpen en die zorgen dat je een foutloze scriptie kunt inleveren.  

Scriptie sneller schrijven: tips

Als je je scriptie gaat schrijven kun je alvast deze tips voor jezelf noteren:

1.      Kies een onderwerp waar je affiniteit mee hebt

Zoek een onderwerp om over te schrijven waar je al veel kennis over hebt of waarover je al eerder een opdracht hebt uitgevoerd. Op die manier kun je met kennis van zaken over dit onderwerp schrijven en hoef je jezelf minder vragen te stellen over het hoe en waarom van zaken. Aan de hand van de kennis die je al over het onderwerp hebt opgedaan, kun je ook beter je onderwerp afbakenen en weten welke richting je met je scriptie op moet gaan.

2.      Stel de waarom vraag aan je opdrachtgever

Je kunt beter schrijven wat je moet schrijven als je van tevoren weet wat je doel is. Vraag daarom goed door bij je opdrachtgever, wat is zijn/haar doel? Waar zit de echte pijn en wat gebeurt er als er niets wordt gedaan? Vaak kom je dan tot de kern van de reden waarom jij dit onderzoek gaat doen. En bedenk, jij lost nooit het probleem op van je opdrachtgever maar je kunt wel inzicht geven die hem/haar vervolgens in staat stelt om het probleem op te kunnen lossen. Het gaat er immers om welke kennis mist, daar moet je onderzoek over gaan!

3.      Spar met je begeleider van je opleiding

Laat je begeleider van je opleider regelmatig meelezen met je scriptie en plan ook momenten in met hem/haar om zaken te checken zoals bijvoorbeeld je hoofdvraag en deelvragen. Het hebben van goedgekeurde hoofd- en deelvragen helpt ook om focus aan te brengen in je scriptie. En als deze goedgekeurd zijn zal dit deel ook vaak niet meer ter discussie staan bij de verdediging van je scriptie. Let wel: je aanleiding, probleemstelling, onderzoeksdoel, theorie, resultaten etc. moeten hier ook wel weer bij aansluiten😊.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Linda werkt op interim basis en voert voor…

Lees verder...

Neem contact op als je direct hulp wilt bij je scriptie.

Wil je direct hulp bij je scriptie? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan. In het adviesgesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw onderwerp past. Ook krijg je direct een inschatting van het aantal uren dat wij verwachten nodig te hebben om je naar de eindstreep te begeleiden. Vervolgens kun je eenvoudig de uren online aankopen en als de betaling gelukt is koppelen we je meteen met jouw scriptiebegeleider. Deze neemt dan snel contact met je op (vaak al dezelfde dag) zodat je snel verder kunt werken.

Informatie aanvraag (generiek - iedere pagina)

Jouw scriptiecoach maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om anonieme gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies maar je hebt het recht om te kiezen of je ook analytische inschakelt . Als je deze cookies inschakelt, helpt je ons om jou een betere ervaring te bieden . Cookie policy