Skip to content

Handige tips voor het omzetten van je scriptie naar PDF

28 juli 2019

Checklist voor het printen van je scriptie

Ben je klaar met het schrijven van je scriptie? Dat betekent dat je bijna bent afgestudeerd. Neem in ieder geval onze tips nog even door om alle puntjes op de i te zetten. Met deze handige checklist maak je jouw scriptie vervolgens snel en gemakkelijk klaar voor printen en inbinden. Het is verstandig om jouw document als PDF aan te leveren, voordat je gaat printen. Op deze manier kunnen er geen verschuivingen en verspringingen plaats vinden.

1. Inhoudsopgave

Staan alle hoofdstukken ook in je inhoudsopgave? Kloppen de paginanummers nog nu je die ene paragraaf naar de volgende pagina hebt verplaatst? Check dit eerst even voor je jouw scriptie omzet naar PDF. Kies voor automatisch bijwerken van jouw inhoudsopgave, dan weet je zeker dat alles klopt. Check ook de nummering van je hoofdstukken, klopt deze ook? Het zou slordig zijn als je van hoofdstuk 5 ineens naar paragraaf 7.1 verspringt.

2. Resolutie van afbeeldingen en tabellen

Zien de afbeeldingen en tabellen in je scriptie er scherp of korrelig uit? Met andere woorden, is de resolutie hoog genoeg om af te drukken? Staat het zoomniveau in je document op 100% en zijn de afbeeldingen niet scherp? Overweeg dan de afbeelding te vervangen. Op Canva.com kun je mooie afbeeldingen vinden (in hoge resolutie) en veel daarvan zijn gratis te downloaden.

3. Dubbele spaties snel verwijderen

Het staat slordig als in jouw scriptie nog dubbele spaties staan. Maar je gehele document nagaan om dit te controleren is natuurlijk onbegonnen werk. Daarom hebben wij een tip om dit snel te checken en aan te passen in Word: ga naar ‘Bewerken’ en klik op ‘Vervangen’ of gebruik de sneltoets ‘Ctrl + f’. Vul bij ‘Zoeken’ twee spaties in en bij ‘Vervangen’ een enkele spatie. Klik vervolgens op ‘Alles vervangen’. Met één druk op de knop zijn nu al je dubbele spaties veranderd in enkele spaties.

4. Pagina-einde

Check of je waar nodig pagina-eindes hebt ingevoegd. Dit doe je vaak gemakkelijk met de sneltoets ‘Ctrl+Enter’. Op die manier blijft de opmaak van je scriptie document behouden als je deze omzet als PDF.

5. Marge

De marge van je scriptie is belangrijk voor het printen. De marge is de buitenste rand van je document, waar je geen belangrijke afbeeldingen of tekst in plaatst. Dit doe je om te voorkomen dat een deel hiervan wegvalt bij het printen en inbinden. Voor printwerk raden wij daarom een marge van ten minste 7,5 mm aan.

6. Taalkundige controle

Voordat je jouw document gaan omzetten naar PDF is het verstandig deze nog 1x taalkundig te laten controleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je ouders of een vriend of vriendin te vragen je document na te laten lezen. Juist door je document door iemand te laten lezen die met frisse blik naar je document kijkt zorgt ervoor dat je zeker nog wat laatste foutjes eruit haalt. Wil je echt een check op taal, spelling, maar ook structuur? Dan kun je beter kiezen voor een taalkundige controle door een corrector.

7. Exporteren naar PDF

Als je alle stappen hebt doorlopen en je document is helemaal klaar, dan kun je deze eindelijk gaan omzetten naar PDF om deze te printen. Het bestand van je scriptie exporteren naar PDF is de beste garantie dat je scriptie geprint wordt zoals jij het voor je ziet. De opmaak van je bestand blijft dan namelijk gelijk. Ga naar ‘Opslaan als’ en vink ‘Optimaliseer voor publicatie en printen’ en ‘Voldoet aan ISO 19005-1 (PDF/A)’ aan. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. Klopt het geëxporteerde PDF bestand? Dan ben je klaar om je scriptie te laten printen!

Veel succes met afstuderen!

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Linda werkt op interim basis en voert voor…

Lees verder...

Neem contact op als je direct hulp wilt bij je scriptie.

Wil je direct hulp bij je scriptie? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan. In het adviesgesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw onderwerp past. Ook krijg je direct een inschatting van het aantal uren dat wij verwachten nodig te hebben om je naar de eindstreep te begeleiden. Vervolgens kun je eenvoudig de uren online aankopen en als de betaling gelukt is koppelen we je meteen met jouw scriptiebegeleider. Deze neemt dan snel contact met je op (vaak al dezelfde dag) zodat je snel verder kunt werken.

Informatie aanvraag (generiek - iedere pagina)

Jouw scriptiecoach maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om anonieme gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies maar je hebt het recht om te kiezen of je ook analytische inschakelt . Als je deze cookies inschakelt, helpt je ons om jou een betere ervaring te bieden . Cookie policy