Skip to content

Tips voor het solliciteren en vinden van een (bij)baan tijdens en na je studie

31 juli 2019

Tips voor het solliciteren en vinden van een (bij)baan tijdens en na je studie

Gedurende je studie ga je hoogstwaarschijnlijk ook een bijbaan zoeken, wat zijn dan belangrijke zaken waar je op moet letten? Want je moet deze werkzaamheden wel kunnen combineren met je studie of het schrijven van je scriptie, soms ook nog in combinatie met een (afstudeer)stage. En als je dan eindelijk je diploma hebt en je bent afgestudeerd, wat dan? In dit artikel krijg je tips waar je op moet letten als je een bijbaan gaat zoeken. En ook krijg je tips voor als je klaar bent met je studie en op zoek gaat naar je eerste (fulltime) baan.

Het vinden van een baan tijdens je studie

Zorg ervoor dat je zelf weet wat je leuk vind en dat je weet waar je interesses liggen. Wanneer je ergens werkt en je vind dit niks dan zul je hier ook niet lang aanblijven. Het liefste zoek je een bijbaan in het verlengde van jouw studie. Veel opleidingen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te onderzoeken waar je interesses liggen in de vorm van coaching. Kijk dus of dit ook bij jouw opleiding het geval is. Vraag bij mensen in jouw omgeving na of zij iets weten wat eventueel past bij jou.

  • Stap 1 is altijd om op zoek te gaan naar geschikte vacatures, als je van te voren al weet welke organisaties je aanspreken maakt dat je zoektocht al gemakkelijker. Je kunt je ook inschrijven bij een organisatie die studenten bemiddeld voor een (bij)baan.
  • Kijk en gebruik ook vooral LinkedIn, want dit is vaak de belangrijkste bron voor recruiters en werkgevers! (later meer hierover)
  • Als je zelf gaat solliciteren dan is het handig om altijd even het bedrijf zelf op te bellen met om aanvullende informatie te vergaren. Bijvoorbeeld over het aantal uren per week en de mogelijkheid om op onregelmatige tijden te werken. Jij moet immers je bijbaan wel kunnen combineren met je afstudeerstage en ook nog genoeg tijd over houden voor je onderzoek, het analyseren van de resultaten en het schrijven van je scriptie. Als je belt krijg je vaak direct meer achtergrondinformatie over de functie die jou aanspreekt. Daar kun je vervolgens met je sollicitatie weer op inspelen. Neem dit ook op in je motivatie.
  • Het kan ook zijn dat je geïnteresseerd bent om voor een bepaalde organisatie te gaan werken, maar dat deze op dit moment geen vacatures open heeft staan. Je kunt dan vaak een open sollicitatie sturen en ook dan zou je zeker even kunnen bellen.
  • Schrijf altijd een sollicitatiebrief en stuur je Curriculum Vitae Zorg ook voor een persoonlijke motivatie waarom juist jij op deze vacature solliciteert en waarom het bedrijf jou moet aannemen.

Als je vervolgens die leuke bijbaan hebt gevonden is het nog zaak dat je deze ook goed kunt combineren met je afstudeerstage en dat je ook voldoende tijd overhoudt om je scriptie te kunnen schrijven. Wij schreven al eerder een handig artikel hoe je een goede planning kunt maken. Vaak helpt een heldere planning om meer structuur aan te brengen zodat je tijd overhebt ook voor je scriptie maar ook voor leuke ontspannende activiteiten. Want ook dat is belangrijk!

Het vinden van een baan na je studie

Als je klaar bent met je scriptie, dan mag je verdedigen. En als dat goed gaat ben je geslaagd! Eindelijke kun je op zoek naar je eerste echte serieuze baan. Hiervoor heb je vervolgens meerdere opties.

Bij je stagebedrijf

Vaak komt het voor dat je na je studie direct een aanbod krijgt om bij het bedrijf waar je jouw afstudeerstage hebt gedaan te komen werken. Dit is natuurlijk een enorm voordeel voor jou, maar ook voor het bedrijf. Jij kent het bedrijf, want je hebt er al 5 maanden rondgelopen en werkzaamheden opgepakt. Het bedrijf kent jou ook en weet inmiddels ook wat ze aan je heeft. Als jij je stage dus naar tevredenheid hebt afgerond is de kans zeker aanwezig dat je een aanbod krijgt om aan te blijven bij je stagebedrijf.

Solliciteren

Je kunt ook actief op zoek gaan naar een leuke baan door jezelf in te schrijven bij een arbeidsbureau of zelf te reageren op vacatures die je aanspreken. Ook hier is een goede persoonlijke sollicitatiebrief een must. Zorg altijd voor een heldere motivatie. En zorg ook dat je een CV hebt waarop al je ervaring staat. Vaak ga je na je studie ook ineens 32u of 40u per week werken. Dat is echt andere kost. Moest je bij je studie nog voornamelijk avonden en weekenden werken, nu ga je naar een regelmatige werkweek. Vaak is dit echt omschakelen.

Zet LinkedIn in

LinkedIn is een grote netwerksite en ideaal als je gaat solliciteren. Vaak vraagt je opleiding al gedurende je studie om een profiel aan te maken op LinkedIn. Dat is ook al handig als je een bijbaan zoekt of op zoek gaat naar een afstudeerstage. Bedrijven zetten hun vacatures ook online, je kunt bedrijven die je interessant vindt gaan volgen en je kunt ook kijken wie de recruiter is zodat je al contact kunt zoeken. Ook deze persoon kun je volgen waardoor je vacatures of oproepjes direct in je feed ziet. Zet ook je netwerk in, mensen met wie je gelinkt bent. Zorg bijvoorbeeld dat je contact hebt met medewerkers vanuit je afstudeerstage en bijbaan, vraag om een beoordeling over je werk en laat mensen ook aangeven wat je expertises zijn.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Linda werkt op interim basis en voert voor…

Lees verder...

Neem contact op als je direct hulp wilt bij je scriptie.

Wil je direct hulp bij je scriptie? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan. In het adviesgesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw onderwerp past. Ook krijg je direct een inschatting van het aantal uren dat wij verwachten nodig te hebben om je naar de eindstreep te begeleiden. Vervolgens kun je eenvoudig de uren online aankopen en als de betaling gelukt is koppelen we je meteen met jouw scriptiebegeleider. Deze neemt dan snel contact met je op (vaak al dezelfde dag) zodat je snel verder kunt werken.

Informatie aanvraag (generiek - iedere pagina)

Jouw scriptiecoach maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om anonieme gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies maar je hebt het recht om te kiezen of je ook analytische inschakelt . Als je deze cookies inschakelt, helpt je ons om jou een betere ervaring te bieden . Cookie policy