20 juni 2017

Is je scriptie af? Check onze checklist voor je scriptie zodat je alle puntjes aftikt

Na maanden zwoegen komt het einde eindelijk in zicht, je kunt je scriptie bijna inleveren! Het is altijd goed om, voordat je op de verzendknop drukt, je scriptie te controleren zodat je eventuele laatste slordigheden er nog uithaalt. En om daarnaast te kijken naar de leesbaarheid en of alle verplichte onderdelen in je scriptie staan. Speciaal hiervoor hebben we een handige checklist gemaakt voor je scriptie. Hiermee weet je zeker dat je alle puntjes hebt afgetikt.

Stap 1: Zitten alle essentiële onderdelen in je scriptie?

De eerste stap is controleren of je alle verplichte onderdelen wel hebt opgenomen in je scriptie. Onderstaande opsomming is de meest uitgebreide indeling van een scriptiestructuur.

  1. Titelpagina
  2. Voorwoord
  3. Samenvatting/Abstract
  4. Inhoudsopgave
  5. Optioneel: figuren- en tabellenlijst, begrippenlijst, lijst met afkortingen
  6. Inleiding
  7. Theoretisch kader
  8. Methodologie
  9. Resultaten
  10. Conclusie
  11. Discussie
  12. Optioneel: adviesrapport/aanbevelingen
  13. Nawoord/reflectie
  14. Literatuurlijst
  15. Bijlagen (appendix)

Let op: check ook zeker de voorschriften van je opleiding. Niet iedere scriptie bevat al deze onderdelen. Doe je bijvoorbeeld ontwerpgericht onderzoek dan hoef je vaak geen theoretisch kader te beschrijven. Je past de theorie dan direct toe voor je ontwerp. Ook een adviesrapport met aanbevelingen is niet altijd nodig. Check daarom goed welke onderdelen je opleiding terug wil zien. Dat staat vaak beschreven in het beoordelingsformulier of de syllabus.

Staan alle essentiële onderdelen in je inleiding?

Lees de inleiding kritisch door op de volgende punten:

  1. Is de organisatie waar je het onderzoek voor hebt uitgevoerd compact beschreven?
  2. Noem je de aanleiding van je onderzoek?
  3. Als je probleemanalyse geen apart hoofdstuk is beschrijf je deze in de inleiding. Heb je de belangrijkste aspecten van je probleemanalyse genoemd en onderbouwt? Heb je een heldere probleemstelling geformuleerd?
  4. Staat je centrale vraag (of onderzoeksvraag of hoofdvraag) in je inleiding? Heb je de deelvragen ook opgenomen?
  5. Is de doelstelling geformuleerd?
  6. Voeg in je inleiding een leeswijzer toe. Dit is vaak niet verplicht, het bevorderd wel de leesbaarheid. Hierin beschrijf je kort hoe je scriptie is opgebouwd. Elk hoofdstuk vat je kort samen in maximaal één paragraaf. Breng variaties aan door andere woorden te gebruiken.

Staan alle essentiële onderdelen in je theoretisch kader?

Een theoretisch kader is niet altijd een apart hoofdstuk in je scriptie. Zeker als je een ontwerpgericht onderzoek uitvoert neem je de gebruikte theorie en literatuur vaak op in je probleemanalyse (de empathize en define fase) om te komen tot de juiste ontwerpvraag. Je kunt je scriptie in ieder geval checken op onderstaande punten:

  1. Heb je voldoende theorie gebruikt en correct verwezen naar de bronnen?
  2. Is de theorie die je hebt gebruikt relevant voor het probleem wat je wilt onderzoeken? Is de theorie ook actueel? En heeft de gebruikte theorie een link met je hoofd- en deelvragen?
  3. Zijn bronnen herleidbaar naar de literatuurlijst en is de literatuurlijst volledig?

Heb je de onderzoeksmethoden juist omschreven?

Iedere scriptie vraagt om een onderbouwing van je onderzoek. Ook hier geldt dat dit niet altijd een apart hoofdstuk hoeft te zijn. Je examinatoren willen begrijpen welke keuzes je hebt gemaakt en waarom. Check daarom op de volgende punten:

  1. Is je keuze voor de gebruikte onderzoeksmethoden helder beargumenteerd?
  2. Sluiten de geselecteerde onderzoeksmethoden aan op je onderzoeksvraag en de gekozen literatuur?
  3. Heb je uitgelegd hoe de validiteit en betrouwbaarheid gewaarborgd zijn?

Heb je al je bevindingen correct uitgeschreven?

  1. Geven je bevindingen een volledig antwoord op de onderzoeksvraag? Heb je al je deelvragen beantwoord?
  2. Is er een link met de gebruikte theorie gemaakt? Bij je bevindingen pas je de geselecteerde theorie toe. Check of je deze link correct hebt aangebracht.
  3. Heb je resultaten van je onderzoek in de bijlagen geplaatst (denk aan de enquêtes, vragenlijsten en uitgebreide resultaten).

Staan alle essentiële onderdelen in je conclusie, discussie en aanbevelingen?

  1. Worden de onderzoeksvraag en de deelvragen herhaald en worden ze allemaal beantwoord?
  2. Zijn in de conclusie de meest relevante resultaten meegenomen?
  3. Zijn de conclusies nauwkeurig geformuleerd en worden ze logisch gepresenteerd?
  4. Volgen je aanbevelingen logisch uit de conclusies?
  5. Zijn je aanbevelingen concreet en geen herhaling van de conclusies?
  6. Zijn je adviezen relevant en bruikbaar?

Je kunt je conclusie, discussie, aanbevelingen en samenvatting het beste als laatste schrijven. Lees je scriptie door en markeer belangrijkstee bevindingen. Kijk naar je hoofd- en deelvragen en kijk of je deze ook daadwerkelijk allemaal hebt beantwoordt. Ook je eventuele discussie en reflectie schrijf je als laatste.

Stap 2: Check je scriptie op fouten, leesbaarheid en rode draad

  • Check zelf je scriptie op spel-, taal en vormfouten. Wij adviseren studenten meestal om je scriptie te printen en op een rustig moment door te lezen. Pak je rode pen en markeerstift erbij. Zo kun je direct aantekeningen maken in je document. Zoek vervolgens een rustig moment om de correcties door te voeren. Check ook onze tips voor het schrijven van verslagen.
  • Omdat je zelf je document al meerdere keren hebt doorgenomen zie je eigen spel-, taal- en vormfouten en andere slordigheden minder snel. Laat je scriptie daarom door een aantal andere mensen lezen en vraag ook je scriptiebegeleider van je opleiding op tijd feedback. Vraag de lezers ook in hoeverre je tekst begrijpelijk en te volgen is. Dat is een belangrijke eis vanuit iedere opleiding; je document moet te begrijpen en goed leesbaar zijn voor een examinator die de organisatie waarvoor je het onderzoekt hebt uitgevoerd niet kent. Het gaat om de rode draad.
  • Een medestudent of vriend/vriendin om feedback vragen is waardevol, want als zij je scriptie als ‘leek’ begrijpen, dan zit het daarmee alvast goed.
  • Vermijd afkortingen en vaktermen. Bedenk als je een scriptie schrijft altijd goed wie je doelgroep is. In dit geval moet niet alleen jouw opdrachtgever je scriptie begrijpen, maar ook de docenten die je scriptie gaan beoordelen. Voeg eventueel een begrippenlijst toe na de inhoudsopgave om begrippen te verhelderen en daarmee de leesbaarheid van je scriptie te verbeteren.
  • Alles wat niet direct relevant is voor je scriptie en je onderzoek kun je wegschrappen of verhuizen naar de bijlagen. Bijvoorbeeld lange tabellen, figuren en vragenlijsten.  Bedenk goed dat bijlagen in principe niet gelezen hoeven te worden. Je scriptie moet dus alle essentiële informatie bevatten. Als je stukken naar de bijlagen verplaatst zorg dan wel voor een duidelijke vermelding in de tekst naar de bijlagen. De paginanummering loopt ook gewoon in de bijlagen door.

Stap 3: Check de opmaak

  • Check of je alle onderdelen in je scriptie hebt opgenomen zoals een samenvatting en het voorwoord.
  • Let erop dat je scriptie een voorblad en inhoudsopgave bevat. Zorg voor een mooi opgemaakt voorblad en zet hierop alle essentiële informatie. Vaak gaat het om je naam, studentnummer, naam van de opleiding.
  • Let goed op je lay-out. Heb je overal hetzelfde lettertype gebruikt? Heb je koppen opgemaakt? Zijn de pagina’s genummerd? Staat de inhoudsopgave goed?
  • De samenvatting, het voorwoord en de inhoudsopgave staan niet in de inhoudsopgave vermeld. Hoofdstuk 1 is vaak de inleiding.
  • Check ook in hoeverre je alle bijlagen hebt toegevoegd. En dat je vanuit je hoofdtekst verwijst naar de juiste bijlagen. Je bijlagen moeten ook een titel krijgen.
  • Check je bronnenlijst of literatuurlijst. Heb je deze opgemaakt conform de eisen van je opleiding? Staan alle bronnen erin? Heb je in de hoofdtekst ook correct verwezen naar de bronnen?
  • Klaar met je scriptiecheck? Maak dan een pdf-bestand van je scriptie. Check vervolgens in hoeverre de pagina-indeling nog klopt en of de inhoudsopgave goed staat. Kijk ook of tabellen en figuren niet versprongen zijn.

Liever een check op je scriptie door een corrector?

Als je echt zeker wilt weten dat je document ook taalkundig klopt dan is het handig om jouw document door een taalkundig adviesbureau te laten checken. Jouw Scriptiecoach kan je scriptie inhoudelijk checken, maar ook op structuur, taal en spellingsfouten en referenties. Onze scriptiebegeleiders hebben ervaring met meerdere referentiestijlen en kunnen je behalve APA ook helpen bij de Leidraad voor juridische auteurs. Nakijken doen we voor zowel Nederlandstalige scripties als Engelstalige scripties. Je vindt meer informatie op onze pagina scriptie nakijken.

Scriptie laten nakijken? Maak snel een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...