ADHD en scriptie schrijven

Als je ADHD hebt heb je heel veel kwaliteiten, je bent vaak heel enthousiast, creatief, kunt goed out of the box denken en je denkt snel en vaak veel meer in grote lijnen. Echter het houden van structuur en overzicht en het stellen van realistische concrete doelen kan lastig zijn. Zeker als je een scriptie gaat schrijven is dat soms heel lastig, omdat dit proces vraagt om structuur en veel discipline en doorzettingsvermogen. Verwacht wordt daarnaast dat je jouw scriptie en onderzoek zelfstandig kunt uitvoeren. Jouw begeleider of mentor vanuit jouw opleiding kijkt veel meer of jouw scriptie wel voldoet aan de richtlijnen van de opleiding. Bij ADHD is juist het zorgen voor structuur en afbakening in je scriptie en onderzoek heel belangrijk. Dit zorgt dat jij met meer focus aan je scriptie kunt en gaat werken.

Wat kun je zelf doen?

Neem eerst tijd voor je oriëntatie

Voor jou is de oriëntatiefase misschien wel de belangrijkste fase, gebruik deze tijd dan ook om jezelf te oriënteren op een leuk en geschikt onderwerp. Juist als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt, kan dit je helpen. ADHD wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan concentratie, maar het kan ook zorgen voor een hele sterke concentratie op één onderwerp. Dit wordt ook wel hyperfocus genoemd. Als iemand met ADHD iets interessant vindt, gaat het concentreren vanzelf makkelijker. Als je dus kiest voor een onderwerp wat je leuk vindt en waar je affiniteit mee hebt kun je gemakkelijker focus houden op je onderwerp. Hier zit overigens ook een valkuil, want een hyperfocus kan ook leiden tot het gevoel dat je uren verder bent, heel veel hebt gedaan, maar nauwelijks concrete resultaten hebt geboekt.

Zet eerst de structuur neer van je scriptie

Begin vervolgens altijd eerst met de structuur, hoe ga je jouw scriptie indelen? Wat ga je waar neerzetten en beantwoorden? Je kunt hiervoor de handleiding bekijken van jouw opleiding of andere voorbeeldscripties bekijken die je vaak kunt raadplegen in de bibliotheek van jouw opleiding. Als je van te voren goed nadenkt over de structuur dan zorgt dit ervoor dat je een kapstok hebt voor jezelf en ook weet waar je over wilt gaan schrijven. Vaak adviseren wij om een mindmap te maken. Uiteraard kunnen we je ook daarbij helpen.

Zorg voor een goede onderbouwing van het probleem

Vaak merken wij ook dat het lastig is om te komen tot de juiste hoofd- en deelvraag. Hiervoor is het belangrijk dat je echt goed doorvraagt bij jouw opdrachtgever waarom je jouw onderzoek moet doen. Vaak wordt je op pad gestuurd met een concrete opdracht. Echter is het essentieel dat je uitzoekt wat het managementprobleem of commerciële probleem is en welk inzicht mist om het probleem op te lossen. Jij lost nooit het managementprobleem of commerciële probleem op! Maar je kunt wel kijken welke kennis mist binnen de organisatie en dat gaan onderzoeken. Door het probleem niet alleen intern te onderbouwen, maar ook extern kom je vaak tot een krachtige probleemstelling en is het ook helder welk inzicht jouw opdrachtgever nodig heeft. Hieruit komt je hoofdvraag voort. Door vervolgens de juiste theoretische modellen en literatuur te selecteren kom je tot relevante deelvragen.

Werk met een concrete planning

Werk met een concrete planning met haalbare deadlines. Plan de dagen dat je aan je scriptie werkt en zorg dat je deze dagen ook per uur gaat inplannen. Zorg ook voor voldoende rustmomenten (pauzes, lunchen en eventueel sporten of wandelen). Juist door rustmomenten te creëren en te werken in tijdsblokken zorg je ervoor dat je ook de momenten doorbreekt als je bent vastgelopen. Zet desnoods je timer of een kookwekker en onderbreek ook echt je werk als deze afgaat.

Probeer afleiding te vermijden

Zorg verder ook dat je zo min mogelijk afleiding hebt als je aan je scriptie werkt, zet je mobiel desnoods uit evenals meldingen van je computerprogramma’s en social media. Daardoor zorg je ook dat je geconcentreerd kunt blijven werken aan jouw scriptie. Je kunt ook met jezelf afspreken en inplannen dat je gedurende jouw scriptiewerkdag op bepaalde tijden wel mag reageren op je appjes, mail en andere berichten. Op de andere momenten ben je gewoon niet bereikbaar. Als je jouw omgeving hier ook over informeert hebben zij ook hiervoor vast begrip en voel jij niet de druk dat je moet reageren.

Hoe kunnen wij je helpen?

Onze coaches hebben veel ervaring in het begeleiden van studenten met ADHD, faalangst, somberheid en autisme. Van de start van je studie tot en met je scriptie. Onze hulp is praktisch ingestoken. Zo helpen wij je met structuur en overzicht zodat je weer meters kunt maken. Hierbij werken we met een realistische planning en hakken we jouw scriptie op in losse stukken zodat we jou per onderdeel gerichte instructies en feedback kunnen geven. Heb je een vraag tussendoor? Ook geen probleem, jouw scriptiebegeleider is jouw sparringpartner en ook jouw stok achter de deur. Ook sturen we je je bij als we denken dat je teveel hooi op je vork neemt of te optimistische en misschien zelfs onrealistische doelen stelt.