Kwantitatief onderzoek, SPSS en statistiek

We onderscheiden twee methoden om onderzoek uit te voeren voor je scriptie. Je kunt gebruik maken van kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Welke je kiest is afhankelijk van het vraagstuk dat je wilt beantwoorden, maar ook de doelgroep die je wilt betrekken bij het onderzoek.

Wanneer kies je voor kwantitatief onderzoek?

Kwantitatief onderzoek zegt meer over de massa. Je toetst bij een groot publiek een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld of de doelgroep gebruik maakt van social media en zo ja, welke social media ze dan gebruiken en met welke frequentie. Je krijgt dus cijfermatig inzicht om procentuele verhoudingen weer te geven. Meestal wordt voor een scriptie gebruik gemaakt van een enquête die naar de doelgroep wordt verstuurd. De antwoorden van de enquête worden vervolgens verwerkt in een dataverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld Excel of SPSS) waarna je kunt gaan analyseren en berekenen wat de belangrijkste uitkomsten zijn.  Je beschrijft de uitkomsten door middel van percentages en aantallen.

Welke methode gebruik ik voor mijn onderzoek?

Voor kwantitatief onderzoek wordt als methode vooral gebruik gemaakt van een (digitale) vragenlijst/enquête. De antwoorden van de vragenlijst worden vervolgens verwerkt in een dataverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld STATA of SPSS) waarna er geanalyseerd en gerekend kan worden. De uitkomsten worden meestal door middel van percentages en aantallen beschreven. Onze scriptiebegeleiders kunnen je helpen met de analyses in SPSS, maar ook met je meedenken over de methodologie en de vragenlijst die je op gaat stellen.

Direct hulp nodig? Neem contact op. 

Neem contact op met Jouw scriptiecoach als je direct hulp wilt bij je scriptie.
Gratis adviesgesprek aanvragen

Hulp bij kwalitatief onderzoek of SPSS

Wij helpen HBO, master, universitaire studenten en promovendi met kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het maakt niet uit wat je hulpvraag precies is, onze ervaren scriptiebegeleiders kunnen je helpen bij het opzetten van een onderzoek, het analyseren van de data en het verwerken en interpreteren van deze resultaten in je scriptie (SPSS).

We zetten bijvoorbeeld samen het conceptueel model en de hypotheses op. Vervolgens kiezen we de juiste analyses voor deze hypotheses. En daarna interpreteren en analyseren we samen met jou de verkregen data. Zo weet je precies hoe je jouw resultaten kunt verwerken in je scriptie. Onze scriptiebegeleiders hebben ruime ervaring met statistiek en programma’s als SPSS en Stata.

Jij kiest, begeleiding online of op locatie

Wij bieden scriptiebegeleiding aan in twee vormen, zo kun je kiezen uit online begeleiding (Skype, telefonisch., e-mail en opmerkingen in je document) of begeleiding op locatie. Wij bieden scriptiebegeleiding op locatie aan door bijna heel Nederland. Je maakt hierover zelf afspraken met jouw scriptiebegeleider. Wij begeleiden in Amsterdam, Leiden, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Bosch, Breda, Tilburg, Zwolle, Amersfoort, Alkmaar en Eindhoven. Woon je niet in een van deze steden, geen probleem! Neem ook dan contact met ons op, er is altijd wel een passende oplossing te vinden.

Hulp nodig bij je kwalitatief onderzoek of analyses in SPSS?

Wij kunnen je helpen bij het vormgeven van je kwantitatieve onderzoek. We hebben meerdere scriptiebegeleiders die naast het werk als scriptiebegeleider ook werkzaam zijn als marktonderzoeker. Daarom kunnen we met je meedenken over hoe je de vragenlijst/ enquête kunt opzetten, welke populatie je kiest, hoe je de steekproef trekt, maar ook hoe je de resultaten verwerkt in een statistisch programma als SPSS of Stata.

Onze statistische begeleiders kunnen je helpen bij o.a. de onderstaande analyses:

  • Correlaties en beschrijvende statistieken
  • Betrouwbaarheid (reliability) en T-toetsen (t-test)
  • Chi-square test, Wilcoxon Signed-Ranks test, Mann-Whitney test (non-parametrisch)
  • Repeated en Within Measures analyses
  • ANOVA, ANCOVA en MANOVA
  • Lineaire Regressie, Logistische Regressie en OLS regressie
  • Kruskal-Wallis test
  • Cluster Analyse, Factor Analyse, Power Analyse
  • Panel analyse/ multilevel analyse/ mixed models
  • Conjoint analyse en time series analyse

Vraag direct een gratis adviesgesprek aan als je hulp wilt bij je kwantitatief onderzoek of SPSS.

Direct hulp bij je onderzoek of SPSS?

Wil je hulp bij je onderzoeksmethodologie of SPSS? Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan. Je ontvangt altijd snel een reactie, vaak al binnen een paar uur. In het intakegesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw onderwerp past. Ook krijg je direct een inschatting van het aantal uren dat wij verwachten nodig te hebben om je naar de eindstreep te begeleiden. Vervolgens kun je eenvoudig de uren via iDEAL aankopen en als de betaling gelukt is wordt je meteen gekoppeld met jouw scriptiebegeleider. Deze neemt dan snel contact met je op (vaak al dezelfde dag) zodat je vandaaruit verder kunt werken.

Vul je gegevens in:

Bij het invullen van dit formulier willen we je wijzen op onze privacyverklaring waarin staat beschreven hoe we jouw persoonsgegevens verwerken.