Kwantitatief onderzoek, SPSS en statistiek

We onderscheiden twee methoden om onderzoek uit te voeren voor je scriptie. Je kunt gebruik maken van kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Welke je kiest is afhankelijk van het vraagstuk dat je wilt beantwoorden, maar ook de doelgroep die je wilt betrekken bij het onderzoek.

Wanneer kies je voor kwantitatief onderzoek?

Kwantitatief onderzoek zegt meer over de massa. Je toetst bij een groot publiek een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld of de doelgroep gebruik maakt van social media en zo ja, welke social media ze dan gebruiken en met welke frequentie. Je krijgt dus cijfermatig inzicht om procentuele verhoudingen weer te geven. Meestal wordt voor een scriptie gebruik gemaakt van een enquête die naar de doelgroep wordt verstuurd. De antwoorden van de enquête worden vervolgens verwerkt in een dataverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld Excel of SPSS) waarna je kunt gaan analyseren en berekenen wat de belangrijkste uitkomsten zijn.  Je beschrijft de uitkomsten door middel van percentages en aantallen.

Welke methode gebruik ik voor mijn onderzoek?

Voor kwantitatief onderzoek wordt als methode vooral gebruik gemaakt van een (digitale) vragenlijst/enquête. De antwoorden van de vragenlijst worden vervolgens verwerkt in een dataverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld STATA of SPSS) waarna er geanalyseerd en gerekend kan worden. De uitkomsten worden meestal door middel van percentages en aantallen beschreven. Onze scriptiebegeleiders kunnen je helpen met de analyses in SPSS, maar ook met je meedenken over de methodologie en de vragenlijst die je op gaat stellen.

Direct hulp nodig? Neem contact op. 

Neem contact op met Jouw scriptiecoach als je direct hulp wilt bij je scriptie.
Gratis adviesgesprek aanvragen

Hulp bij kwalitatief onderzoek of SPSS

Wij helpen HBO, master, universitaire studenten en promovendi met kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het maakt niet uit wat je hulpvraag precies is, onze ervaren scriptiebegeleiders kunnen je helpen bij het opzetten van een onderzoek, het analyseren van de data en het verwerken en interpreteren van deze resultaten in je scriptie (SPSS).

We zetten bijvoorbeeld samen het conceptueel model en de hypotheses op. Vervolgens kiezen we de juiste analyses voor deze hypotheses. En daarna interpreteren en analyseren we samen met jou de verkregen data. Zo weet je precies hoe je jouw resultaten kunt verwerken in je scriptie. Onze scriptiebegeleiders hebben ruime ervaring met statistiek en programma’s als SPSS en Stata.

Jij kiest, begeleiding online of op locatie

Bij Jouw scriptiecoach is het mogelijk om te kiezen voor online scriptiebegeleiding of scriptiebegeleiding op locatie. Vaak wordt gekozen voor online scriptiebegeleiding, omdat deze werkwijze heel efficiënt is. Je krijgt online ondersteuning (telefonisch, Facetime, Whatsapp of Skype) op de manier die jij wilt op het moment dat het jou het beste uitkomt. Feedback krijg je in het document of via de e-mail.

Soms kan het handig of fijn zijn om op locatie af te spreken met je scriptiebegeleider. Bijvoorbeeld omdat je graag uitleg wilt over specifieke modellen of het werken met SPSS of omdat je de gekregen feedback van je opleiding graag face to face door wilt nemen. Jouw scriptiecoach biedt scriptiebegeleiding op locatie aan in bijna heel Nederland. Onder andere in Amsterdam, Leiden, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Bosch, Breda, Tilburg, Zwolle, Amersfoort, Alkmaar, Leeuwarden, Maastricht, Delft, Enschede, Deventer en Eindhoven.

Hulp nodig bij je kwalitatief onderzoek of analyses in SPSS?

Wij kunnen je helpen bij het vormgeven van je kwantitatieve onderzoek. We hebben meerdere scriptiebegeleiders die naast het werk als scriptiebegeleider ook werkzaam zijn als marktonderzoeker. Daarom kunnen we met je meedenken over hoe je de vragenlijst/ enquête kunt opzetten, welke populatie je kiest, hoe je de steekproef trekt, maar ook hoe je de resultaten verwerkt in een statistisch programma als SPSS of Stata.

Onze statistische begeleiders kunnen je helpen bij o.a. de onderstaande analyses:

  • Correlaties en beschrijvende statistieken
  • Betrouwbaarheid (reliability) en T-toetsen (t-test)
  • Chi-square test, Wilcoxon Signed-Ranks test, Mann-Whitney test (non-parametrisch)
  • Repeated en Within Measures analyses
  • ANOVA, ANCOVA en MANOVA
  • Lineaire Regressie, Logistische Regressie en OLS regressie
  • Kruskal-Wallis test
  • Cluster Analyse, Factor Analyse, Power Analyse
  • Panel analyse/ multilevel analyse/ mixed models
  • Conjoint analyse en time series analyse

Vraag direct een gratis adviesgesprek aan als je hulp wilt bij je kwantitatief onderzoek of SPSS.