09 mei 2024
Tips bij het schrijven van je onderzoeksvoorstel voor je scriptie
Voordat je kunt beginnen met je scriptie, wil de opleiding graag vooraf een onderzoeksvoorstel of onderzoeksplan ontvangen. Hierin beschrijf je wat je gaat onderzoeken en hoe je dit gaat doen. Een onderzoeksvoorstel kun je zien als de rode draad van het onderzoek dat je gaat uitvoeren; het bepaalt direct de richting van je scriptie. Een goed geschreven onderzoeksvoorstel geeft je focus en stelt je hoofd- en deelvragen duidelijk vast.
Wat zet je in je onderzoeksvoorstel?
Wat je in je onderzoeksvoorstel zet, verschilt per opleiding. Controleer daarom vooraf goed de eisen van je opleiding. Vaak hebben opleidingen een handleiding waarin de eisen voor het onderzoeksvoorstel (of plan van aanpak) en de scriptie worden beschreven. Lees deze dus goed door en markeer meteen de belangrijkste eisen voor jezelf als kapstok. Je onderzoeksvoorstel bevat in ieder geval de literatuur die je gaat toepassen, de onderzoeksvragen waar je antwoord op gaat geven, de onderzoeksmethode en de belangrijkste bronnen die je gaat gebruiken bij het schrijven van je scriptie.
Hieronder volgen een aantal tips om je onderzoeksvoorstel te schrijven.
Tip 1: Zorg altijd voor een afgebakende onderzoeksvraag
Als hbo-student die een scriptie gaat schrijven, is het belangrijk om je onderzoeksvraag goed afbakent. Dit houdt in dat je moet kijken naar welk inzicht of kennis ontbreekt binnen de organisatie, waardoor zij momenteel niet in staat zijn om hun probleem op te lossen. Vaak is ook de opdrachtgever zich niet bewust van het belang hiervan. Hij of zij wil gewoon een concreet plan of advies ontvangen. Dit betekent dat je moet doorvragen, doorvragen en nog eens doorvragen om de werkelijke vraag te achterhalen. Uit onze ervaring weten we dat er altijd wel een achterliggende reden is die je als leidraad kunt gebruiken om je onderzoeksvraag af te bakenen.
Tip 2: Noem de aanleiding en analyseer het ‘probleem’ in de inleiding
Wij merken dat veel studenten vaak vastlopen bij de inleiding. Het is de bedoeling dat je hier al een trechter toepast, vanuit een korte omschrijving van de organisatie naar de aanleiding, en dat je vervolgens in de probleemanalyse (of contextanalyse) een heldere weergave geeft van de huidige situatie, zowel intern als extern, om zo tot een afgebakende probleemstelling te komen. Zorg er daarom voor dat je voorafgaand aan het onderzoek al verkennend onderzoek hebt uitgevoerd en zorg er ook voor dat je alle gesprekken opneemt en je bronnen goed noteert. Je kunt vaak waardevolle informatie verzamelen met behulp van het 6W-model van Ferrell.
Tip 3: Zorg dat je onderzoeksdoel logisch voortkomt uit de probleemanalyse
Vanuit je probleemanalyse kom je tot het onderzoeksdoel. Welk inzicht ga jij jouw opdrachtgever geven om in te spelen op zijn/haar probleem? Of: welke kennis ontbreekt er op dit moment binnen de organisatie en ga je achterhalen met jouw onderzoek?
Tip 4: Beschrijf en onderbouw welke theorie je gaat gebruiken in je onderzoek.
In je theoretisch kader of literatuuronderzoek benoem je welke theorieën je gaat toepassen om antwoord te geven op je onderzoeksvraag. Zorg ervoor dat je altijd relevante bronnen gebruikt die bij voorkeur zo actueel mogelijk zijn. Maak gebruik van de database van je opleiding of ga naar de bibliotheek. Verder moet je in je theoretische verkenning ook onderbouwen waarom je deze theorie en literatuur gebruikt. Hierbij is een relatie met de aanleiding en de probleemstelling van je onderzoek belangrijk.
Tip 5: Zorg dat je onderzoeksvraag en deelvragen aansluiten bij je probleemanalyse en theorie
Je hoofdvraag en deelvragen komen voort uit je theoretische verkenning. Je legt hierbij de link met de aanleiding of probleemstelling. Vervolgens stel je meerdere deelvragen op die helpen om de hoofdvraag te beantwoorden. Let op: ga niet te gedetailleerd en beperk je tot 3 à 5 deelvragen.
Tip: Bij je hoofdvraag los je nooit het commerciële probleem op van de organisatie, maar altijd de kennisvraag. Stel jezelf dus de vraag welke kennis bij jouw opdrachtgever ontbreekt om zijn/haar probleem op te lossen.
Tip 6: Beschrijf welke methoden je kiest en onderbouw je keuzes
In de methodologie van je onderzoeksvoorstel beschrijf je wat voor onderzoek je gaat uitvoeren. Maak hierbij een helder onderscheid tussen primair onderzoek (je praktijkonderzoek, veel studenten kiezen hier voor kwantitatief of kwalitatief onderzoek) en secundair onderzoek (literatuuronderzoek, desk research, enzovoort). Beschrijf bij het primaire onderzoek ook duidelijk welk type onderzoek je gaat uitvoeren en onderbouw je keuze. Veel studenten beschrijven dat ze bijvoorbeeld enquêtes gaan uitvoeren, maar waarom kies je voor deze vorm? Wie is je onderzoekspopulatie en hoe zorg je ervoor dat je onderzoek betrouwbaar, valide en representatief is?
Tip 7: Zorg dat je je bronvermeldingen juist verwerkt
Ook in je onderzoeksvoorstel moet je, wanneer je gebruikmaakt van bronnen, altijd op de juiste manier naar deze bronnen verwijzen. Veel hogescholen en universiteiten volgen de richtlijnen van de American Psychological Association (APA). Je moet zowel in de tekst correct verwijzen naar bronnen als in de literatuurlijst.
Meer informatie over de APA-stijl voor het vermelden van bronnen? Lees dan ook ons artikel met tips voor het maken van APA-verwijzingen.
Scribbr biedt een handige APA generator aan waarmee je jouw bronvermeldingen op de juiste wijze kunt verwerken.
Tip 8: Bekijk voorbeelden
Door voorbeelden van andere onderzoeksvoorstellen te bekijken, krijg je vaak meer duidelijkheid over de opbouw en structuur van het document en wat er van je verwacht wordt.
Zo kun je een voorbeeld bekijken van een bachelorscriptie, masterscriptie of onderzoeksvoorstel op de HBO Kennisbank. Het is heel eenvoudig, je hoeft alleen maar te zoeken op “onderzoeksvoorstel” en je eigen opleiding. Als je dan filtert op “meest recent”, krijg je de nieuwste resultaten te zien.
Ben je op zoek naar een voorbeeld van een scriptie of onderzoeksvoorstel voor een universitaire bachelor- of masteropleiding? De onderstaande universiteiten hebben een eigen databank waar je terecht kunt om voorbeeldscripties of onderzoeksvoorstellen te bekijken. Dit kan je vaak een goed idee geven van de structuur die je kunt volgen.
- Delft University of Technology (TU Delft)
- Eindhoven University of Technology (TUE)
- Erasmus University Rotterdam (EUR)
- Leiden University (UL)
- Radboud University Nijmegen (KUN)
- Tilburg University (TiU)
- Universiteit Utrecht (UU)
- University of Groningen
- University of Twente (UT)
- Universiteit van Amsterdam (UvA)
- Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
Liever hulp bij je onderzoeksvoorstel?
Het kan zijn dat je het lastig vindt om je onderzoeksvoorstel te schrijven, of dat je veel feedback hebt gekregen op je ingeleverde versie. Onze scriptiebegeleiders helpen je hierbij. Wil je ook snel verdergaan met het schrijven van je scriptie en deze succesvol afronden?
Vraag hieronder direct je adviesgesprek aan en hoor hoe we jou kunnen helpen!
Gratis vrijblijvend adviesgesprek
Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.
Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.