05 mei 2024
Stappenplan om deskresearch uit te voeren
Bij deskresearch, ook wel bureauonderzoek genoemd, verzamel je geen nieuwe gegevens zoals bij veldonderzoek of fieldresearch. In plaats daarvan maak je gebruik van bestaande data die door anderen zijn verzameld, zoals interne documenten van je stagebedrijf of andere bronnen zoals wetenschappelijke literatuur, rapporten, statistieken en online databases. Deze reeds bestaande gegevens vormen de basis voor je onderzoek en helpen je om inzicht te krijgen in het onderwerp of probleem dat je bestudeert. Deskresearch wordt dan ook vaak gebruikt om de probleemstelling te verduidelijken en deelvragen te beantwoorden.
Wat is deskresearch?
Deskresearch is een onderzoeksmethode waarbij je bestaande informatie en gegevens analyseert die al eerder verzameld zijn door anderen. In plaats van zelf nieuwe kwantitatieve of kwalitatieve data te verzamelen via experimenten, enquêtes of interviews, maak je gebruik
Hoewel deskresearch soms verward wordt met literatuuronderzoek, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. Bij literatuuronderzoek richt men zich voornamelijk op het verkrijgen van theoretische en wetenschappelijke kennis over een bepaald begrip of onderwerp door het bestuderen van geschreven bronnen, zoals boeken, wetenschappelijke artikelen en theoretische modellen. Deskresearch daarentegen richt zich meer op het verzamelen van feitelijke gegevens en bestaande onderzoeksdata om verklarende onderzoeksvragen te beantwoorden. Dit kan onder andere inhouden dat men interne documenten van een organisatie analyseert, statistische gegevens bekijkt of bestaande onderzoeken raadpleegt om inzicht te verkrijgen in een specifiek probleem of vraagstuk.
Waar verwerk je de resultaten van deskresearch in je scriptie?
De gegevens die je verzamelt met behulp van deskresearch, kun je gebruiken bij verschillende onderdelen van je scriptie.
- Probleemanalyse: Deskresearch en literatuuronderzoek vormen beide de basis van je onderzoeksplan. Ze vergroten je begrip van het onderwerp en helpen je te identificeren welke informatie al beschikbaar is en waar verder onderzoek nodig is. Dit stelt je in staat om de juiste hoofdvraag en deelvragen te formuleren.
- Input voor je onderzoek: Deskresearch fungeert als essentiële input voor jouw onderzoek. Door de verzamelde gegevens te gebruiken, krijg je een dieper inzicht in het onderwerp en kun je de juiste onderwerpen en variabelen identificeren die je wilt verkennen via interviews, enquêtes of andere onderzoeksmethoden.
- Resultatenhoofdstuk: De gegevens die je verkrijgt via deskresearch vormen vaak de basis voor het hoofdstuk met resultaten in je scriptie. Hier analyseer je de verzamelde data om de onderzoeksvragen te beantwoorden en conclusies te trekken. Daarnaast verbind je deze gegevens met je eigen veldonderzoek en de literatuur die je hebt geraadpleegd.
- Literatuuronderzoek: Hoewel deskresearch en literatuuronderzoek vaak apart worden genoemd, overlappen zij deels. Gegevens uit deskresearch worden vaak gebruikt om beschrijvende deelvragen in het theoretisch kader te beantwoorden. Dit draagt bij aan het opstellen van een theoretisch kader en helpt jouw onderzoek te contextualiseren binnen de bestaande literatuur.
Stappenplan voor het uitvoeren van deskresearch
Deskresearch uitvoeren vraagt om een gestructureerde aanpak. Daarom geven we je hier een stappenplan om deskresearch uit te voeren:
- Selecteer goede zoek- en kernwoorden: Identificeer de belangrijkste termen uit je probleemstelling, hoofdvraag, deelvragen en theoretisch kader. Gebruik synoniemen en gerelateerde begrippen om alle relevante informatie te vinden.
- Doorzoek verschillende bronnen: Gebruik een breed scala aan informatiebronnen, zoals wetenschappelijke databases, boeken, rapporten en online tijdschriften. Vergeet niet om ook verwijzingen in gevonden bronnen te onderzoeken voor aanvullende informatie.
- Sla de gebruikte bronnen op en werk aan je literatuurlijst: Houd bij welke bronnen je hebt gebruikt en sla ze op voor latere verwijzing. Werk aan je literatuurlijst om te voorkomen dat je dit op het laatste moment moet doen en gebruik de juiste bronvermeldingen om plagiaat te voorkomen.
- Wees kritisch en selectief: Geef de voorkeur aan bronnen van erkende en betrouwbare instellingen. Let op de reputatie van auteurs, publicatiedata en actualiteit van informatie. Geef de voorkeur aan recente gegevens, vooral als het onderwerp snel evolueert of als de actualiteit van de informatie cruciaal is voor je onderzoek. Controleer daarom ook steeds de publicatiedatum van de bronnen om ervoor te zorgen dat je gebruikmaakt van de meest actuele informatie. Houd ook de datum bij waarop je websites hebt geraadpleegd omdat deze tussentijds geüpdatet kunnen worden.
- Organiseer je verzamelde informatie: Structureer je informatie op een logische manier die past bij je onderzoek. Begin bijvoorbeeld met deskresearch-resultaten voordat je ingaat op bevindingen van kwalitatief of kwantitatief onderzoek.
Hulp bij je onderzoek?
Onderzoek kan uitdagend zijn, maar we zijn er om te helpen! Onze experts bieden begeleiding bij elke stap van het proces, van het selecteren van de juiste zoekwoorden tot het kritisch beoordelen van bronnen en het structureren van je verzamelde informatie. Bij Jouw Scriptiecoach krijg je deskundig advies en ondersteuning om jouw onderzoek tot een succes te maken.
Gratis vrijblijvend adviesgesprek
Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.
Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.