Terug naar scriptietips

30 april 2024

Tips voor de ideale indeling van je scriptie

Nu je klaar bent om aan je scriptie te beginnen en al een leidraad hebt ontvangen vanuit je opleiding over de structuur, is het belangrijk om te weten hoe je een goede indeling voor je scriptie maakt. Maar hoe ziet zo'n indeling eruit? Wat moet er in je scriptie staan? En hoe geef je vorm aan de kern van je onderwerp? Vaak heeft je opdrachtgever een bepaalde richting in gedachten als startpunt, maar welke theorieën en modellen kun je vervolgens toepassen op dit onderwerp en hoe geef je vorm aan je onderzoek?

Tips voor de ideale indeling van je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is de juiste indeling van een scriptie?

Het opzetten van de structuur van je scriptie zorgt ervoor dat je een helder kader voor jezelf creëert om je scriptie te kunnen schrijven. Controleer echter altijd de richtlijnen van je opleiding, omdat de indeling van een scriptie kan variëren per opleiding. Hieronder geven we je een overzicht van de standaard opbouw van een scriptie.

  • Titelpagina: Hier vermeld je de titel, eventuele ondertitel, je naam, opleiding, inleverdatum, studentnummer, en andere relevante informatie volgens de voorschriften van je opleiding.
  • Voorwoord (optioneel): Je voorwoord is een persoonlijke notitie waarin je bijvoorbeeld mensen bedankt die hebben bijgedragen aan je scriptie.
  • Samenvatting/Abstract: Beknopte samenvatting van het onderzoek, inclusief onderwerp, onderzoeksvraag, gebruikte methoden, resultaten, conclusie en eventuele aanbevelingen. Let op: voor een samenvatting en abstract gelden andere regels. Controleer ook hiervoor de handleiding.
  • Inhoudsopgave: Overzicht van alle hoofdstukken, paragrafen en bijlagen met de juiste paginanummers.
  • Inleiding: In de inleiding introduceer je het onderwerp van je scriptie en geef je achtergrondinformatie, de probleemstelling, doelstellingen, relevantie van het onderzoek, onderzoeksvraag en leeswijzer weer. Sommige opleidingen prefereren dat je de probleemanalyse en probleemstelling in een apart hoofdstuk plaatst.
  • Theoretisch kader: In je theoretisch kader bespreek je relevante literatuur en theoretische concepten die het onderzoek kaderen.
  • Methodologie: Beschrijving van de onderzoeksopzet, gekozen methoden, dataverzameling en -analyse, en waarborgen van betrouwbaarheid en validiteit.
  • Resultaten: Bij de resultaten presenteer je de bevindingen van jouw kwalitatieve en/of kwantitatieve onderzoek.
  • Conclusie: In je conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag en geef je een samenvatting van de belangrijkste bevindingen, zonder nieuwe informatie toe te voegen.
  • Discussie: Je discussie gaat over interpretatie van de resultaten, vergelijking met bestaande literatuur, beperkingen van het onderzoek en suggesties voor vervolgonderzoek.
  • Aanbevelingen (optioneel): In jouw aanbevelingen geef je concrete suggesties voor vervolgstappen, gebaseerd op jouw onderzoeksresultaten. Het kan ook voorkomen dat jouw opleiding vraagt om een adviesrapport.
  • Reflectie (optioneel): In je reflectie (of reflectierapport) geef je een persoonlijke reflectie op zowel het scriptieproces als het leerproces. Sommige opleidingen vereisen ook een nawoord, waarin je eventuele verdere dankbetuigingen kunt opnemen.
  • Literatuurlijst: In je scriptie verwijs je naar bronnen volgens de geldende leidraad voor bronvermelding. In je literatuurlijst plaats je verwijzingen naar alle gebruikte bronnen volgens de voorgeschreven referentiestijl.
  • Bijlagen: In je bijlagen neem je alle aanvullende documenten op die relevant zijn voor het onderzoek, zoals interviews, enquêtes of codeboeken. Sommige opleidingen hanteren een limiet voor het aantal toegestane bijlagen, controleer dit dus goed.

Lees ook onze praktische tips over scriptiestructuur. Hierin hebben wij de algemene indeling van een scriptie opgenomen, met een beschrijving van de verschillende onderdelen waaruit een scriptie meestal bestaat. Als je moeite hebt met het vinden of kiezen van een geschikt onderwerp voor je onderzoek en scriptie, bekijk dan zeker onze tips over hoe je een geschikt onderwerp kunt selecteren.

Stel de structuur van je scriptie vooraf in Word op

Een handige tip voor het schrijven van je scriptie is om vooraf de hoofdstukken in Word op te maken. Op die manier kun je per hoofdstuk aangeven wat je daar ongeveer gaat bespreken. Dit helpt je later om te bepalen waar welke informatie geplaatst moet worden. Op die manier heb je direct een heldere leidraad voor je planning en kun je bepalen in welke volgorde je zaken gaat oppakken.

Maak een mindmap voor een heldere indeling

Het opstellen van een mindmap is een handige manier om de indeling van jouw scriptie te organiseren. Het enige wat je nodig hebt, zijn een groot vel wit papier en viltstiften in verschillende kleuren. Of je kunt speciale mindmap-software gebruiken. Mindmappen helpt je om informatie sneller te verwerken, onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken, en uiteindelijk tijd te besparen.

Bekijk vooral veel voorbeelden

Door enkele goede voorbeelden te bekijken, krijg je al snel een idee van hoe je je scriptie kunt structureren. Daarnaast kunnen voorbeeldscripties je inspiratie bieden voor de invulling van je gekozen onderwerp. Je kunt kijken of je opleiding scriptievoorbeelden beschikbaar stelt via een eigen databank of je raadpleegt een externe databank. Wij hebben alle databanken voor je in één overzicht gezet, handig toch? Nog één kanttekening: Gebruik deze voorbeelden alleen ter inspiratie en ga niet plakken of knippen, want dan krijg je plagiaat.

Bereid je goed voor voordat je begint met schrijven

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo luidt het spreekwoord, en dat geldt ook voor het schrijven van je scriptie.

Kies een onderwerp dat je interesseert, actueel is en praktische relevantie heeft voor je opdrachtgever. Zorg ervoor dat je vooraf al onderzoek doet en veel informatie verzamelt. Vanuit je probleemstelling kun je een afgebakende onderzoeksvraag (of hoofdvraag) opstellen, eventueel met bijbehorende deelvragen. Ook het verzamelen van relevante literatuur vereist grondige voorbereiding. Denk goed na over je onderzoeksmethodologie en raadpleeg je planning om de juiste instrumenten te kiezen. Als je voldoende tijd hebt, kun je overwegen om kwalitatief onderzoek uit te voeren, anders zou je wellicht eerder kiezen voor een enquête of statistieken.

Neem ook regelmatig de tijd om even uit te zoomen en te reflecteren: welke inzichten heb je al verzameld en sluiten deze nog steeds aan bij je rode draad?

Kortom: zorg voor een heldere scriptie indeling

Wil je jouw scriptie optimaal structureren en alle onderdelen op de juiste plek krijgen? Met een duidelijk overzicht van de hoofdstukken en hun inhoud, inclusief praktische aanwijzingen, kun je vol vertrouwen aan je scriptie beginnen. Vergeet niet om altijd de richtlijnen van jouw opleiding te controleren, omdat de structuur van een scriptie per instelling kan verschillen.

Heb je moeite om structuur aan te brengen in je scriptie?

Is het moeilijk om structuur aan te brengen of merk je dat je verdrinkt in een zee van informatie nu je al begonnen bent? Aarzel niet om dit tijdig te bespreken met je begeleider vanuit je opleiding of vraag hulp aan een medestudent. Als alternatief kun je overwegen externe ondersteuning in te schakelen.

Onze scriptiebegeleiders staan klaar om je te helpen weer overzicht te krijgen en de chaos te ordenen. Met een doordachte planning en regelmatig contact zorgen zij voor rust en helpen ze jou op tijd af te studeren.

Heb je je scriptie al geschreven en wil je liever een taalkundige controle of een controle op de structuur? Ook daarvoor kun je bij ons terecht.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...