Terug naar scriptietips

28 april 2024

Scriptie of onderzoeksvoorstel schrijven?

Start met vooronderzoek voordat je gaat schrijven en volg ons stappenplan!

Iedere scriptie heeft een probleemstelling. Deze komt voort uit een grondige probleemanalyse en beperkt zich tot het kernprobleem wat je vervolgens gaat onderzoeken. Deze analyse, samen met de probleemstelling, ook wel contextanalyse genoemd, vormt de basis voor het formuleren van de juiste onderzoeksvraag en deelvragen. Een grondig vooronderzoek is daarom belangrijk. Want door voldoende tijd te besteden aan je vooronderzoek, verzamel je alle noodzakelijke informatie om een concreet en goed gedefinieerd onderzoeksplan te schrijven. Vooronderzoek voorkomt dat je later in het scriptieproces vastloopt omdat je het onderzoek niet voldoende hebt afgebakend.

In dit artikel bieden we daarom handige tips voor jouw vooronderzoek en geven we je direct een handig stappenplan voor jouw onderzoeksplan, dat de basis vormt voor jouw onderzoek en scriptie. Handig, toch?

Scriptie of onderzoeksvoorstel schrijven
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Stap 1: Vindt de juiste opdrachtgever voor je afstudeerstage

Ga je een bachelor- of masterscriptie schrijven voor een opdrachtgever waar je stage loopt? Hoewel je misschien al een idee hebt voor een onderwerp voor je scriptie, is het van belang om ook een geschikt stageadres en opdrachtgever te vinden. Jouw opdrachtgever is degene die jou de opdracht verstrekt en heeft er belang bij dat het vraagstuk wordt opgelost of beantwoord. Hiermee is jouw onderzoek praktisch relevant. Vooronderzoek is juist in deze fase belangrijk. Zorg ervoor dat je van je opdrachtgever alle benodigde informatie krijgt om je onderzoek uit te voeren. Leg ook alle verantwoordelijkheden en taken vast in je onderzoeksvoorstel of plan van aanpak.

Stap 2: Betrek je scriptiebegeleider van je opleiding bij je voorstel

Naast je opdrachtgever heb je vaak ook een inhoudelijke begeleider vanuit je opleiding. Deze bekijkt voornamelijk of je onderzoek voldoet aan de afstudeereisen van je opleiding. Bespreek daarom je vooronderzoek en de resultaten met je begeleider en werk samen aan de richting van je onderzoek. Hoe concreter je het probleem kunt beschrijven, hoe beter je de onderzoeksvraag en deelvragen kunt formuleren.

Stap 3: Kies je onderwerp voor je onderzoek

Zorg ervoor dat je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt of waar je al ervaring mee hebt opgedaan tijdens je opleiding. Als je opdrachtgever al een globaal onderwerp in gedachten heeft, probeer dan het probleem achter het probleem te vinden. Dat betekent actief doorvragen en het stellen van de juiste vragen. Het 6W-model kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Houd in gedachten dat je opdrachtgever vaak op zoek is naar een praktische oplossing, terwijl jij je moet richten op het identificeren van het kennisprobleem - welke kennis ontbreekt binnen de organisatie om dit probleem op te lossen? Na het uitvoeren van je onderzoek en het schrijven van je scriptie kun je altijd nog een adviesrapport of implementatieplan opstellen om de opdrachtgever van praktisch advies te voorzien.

Stap 4: Probleemoriëntatie of probleemanalyse

Voordat je je onderzoeksvoorstel schrijft, voer je een probleemanalyse, ook wel contextanalyse genoemd, uit. In de probleemanalyse van je scriptie analyseer je het probleem dat je wilt onderzoeken en oplossen. Je beschrijft het probleem, identificeert wat er misgaat, waarom het een probleem is en wat het gevolg hiervan is. Beschrijf ook de context van het probleem. Leg ook uit waarom het probleem belangrijk is om te onderzoeken. Uit je probleemoriëntatie of probleemanalyse komt je probleemstelling en scope.

Stap 5: Formuleer je onderzoeksvraag en deelvragen

Op basis van het probleem en de doelstelling kun je je hoofdvraag en de deelvragen formuleren. De antwoorden op de deelvragen geven je onderzoek richting en helpen bij het beantwoorden van je hoofdvraag.

Stap 6: Bepaal je onderzoeksmethode of onderzoeksopzet

Hier leg je uit hoe je het onderzoek gaat aanpakken en met welke methoden je je onderzoek gaat uitvoeren, inclusief wie, waar, wanneer en hoe. Het onderzoeksontwerp geeft structuur aan je onderzoek en helpt bij het verzamelen en analyseren van gegevens.

Stap 7: Schrijf je onderzoeksplan

Je hebt veel informatie verzameld en kunt nu aan de slag met het schrijven van je onderzoeksplan. Je onderzoeksplan is een voorbereidend document dat je opstelt voordat je aan je scriptie begint. Het onderzoeksplan heeft vaak verschillende benamingen, zo komen we ook vaak termen als plan van aanpak (PvA), onderzoeksvoorstel of onderzoeksvoorstel tegen.

Een onderzoeksplan bestaat meestal uit twee hoofddelen:

  • Probleemoriëntatie: De probleemoriëntatie helpt de lezer om de context van je onderzoek te begrijpen en geeft richting aan je onderzoek. In dit hoofdstuk beschrijf je de doelstelling van je onderzoek, de probleemstelling en de onderzoeksvragen (hoofdvraag en deelvragen). Je beschrijft wat je wilt onderzoeken en waarom dit relevant is.
  • Onderzoeksopzet: In dit deel beschrijf je de onderzoeksmethoden die je gaat toepassen en het onderzoeksontwerp. Je beschrijft met welke methoden je je onderzoek gaat uitvoeren, inclusief wie, waar, wanneer en hoe. Het onderzoeksontwerp geeft structuur aan je onderzoek en helpt bij het verzamelen en analyseren van gegevens.

Je bespreekt je onderzoeksplan vervolgens met zowel je opdrachtgever als je begeleider van je opleiding. Zodra het plan is goedgekeurd, kun je aan de slag met je scriptie.

Begin met je vooronderzoek en schrijf een helder onderzoeksplan

Kortom: een grondig vooronderzoek is belangrijk voor een succesvolle start van je scriptieproces. Het stelt je in staat om snel de kern van het probleem te identificeren, je onderzoek helder af te bakenen en voorkomt dat je vastloopt tijdens het scriptieproces. Door focus aan te brengen voor jezelf en voor je onderzoek leg je een stevige basis voor het uitvoeren van je onderzoek en het schrijven van je scriptie.

Hulp bij je onderzoeksplan? 

Vind je het lastig om tot een goed onderzoeksplan te komen of heb je feedback ontvangen op jouw ingediende voorstel? Met slechts een paar uur begeleiding kunnen we je meestal weer op het juiste spoor zetten. Wil je weten hoe wij je hierbij kunnen ondersteunen? Vraag dan gerust een gratis adviesgesprek aan en we zullen snel contact met je opnemen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...