Terug naar scriptietips

28 april 2024

Hoe schrijf je een overzichtelijk adviesrapport voor je scriptie?

In je adviesrapport geef je advies en aanbevelingen op basis van je onderzoek en analyse. Het adviesrapport kan een integraal onderdeel zijn van je scriptie, of als een afzonderlijk stuk geschreven worden. Een veelgestelde vraag aan onze scriptiecoaches is hoe je een goede indeling maakt voor het adviesrapport, en dat behandelen we in dit artikel.

Hoe schrijf je een overzichtelijk adviesrapport voor je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wanneer schrijf je een adviesrapport?

Een adviesrapport dient vaak als aanvulling op jouw onderzoek, vooral wanneer jouw opdrachtgever expliciet vraagt om adviezen en aanbevelingen op basis van jouw bevindingen. Dit geeft jouw opdrachtgever concrete handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Het advies kan onderdeel zijn van jouw scriptie, maar sommige opleidingen verlangen een apart adviesrapport, soms inclusief een gedetailleerd implementatieplan. Indien je hebt gekozen voor een ontwerpgericht onderzoek, is het schrijven van een advies zelfs verplicht.

Stappenplan ter voorbereiding van het schrijven van een adviesrapport

Voordat je begint met het opstellen van een adviesrapport, is het belangrijk om een aantal voorbereidende stappen te doorlopen. Deze stappen zorgen ervoor dat je advies naadloos aansluit bij jouw onderzoek en analyse, waardoor het niet uit de lucht komt vallen.

Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

  • Definieer het probleem: Begin met het helder definiëren van het probleem dat je wilt aanpakken of het vraagstuk waarvoor je advies wilt geven. Beschrijf dit duidelijk in je probleemanalyse (of contextanalyse) van je scriptie.
  • Formuleer je onderzoeksvraag: Stel een duidelijke onderzoeksvraag op die voortkomt uit het vastgestelde probleem en de context van de organisatie of het bedrijf dat je onderzoekt.
  • Beschrijf de relevante literatuur en theorieën: Bespreek de literatuur, theorieën en begrippen die relevant zijn voor je onderzoeksvraag en onderwerp. Richt je op wat noodzakelijk is om je vraagstuk te beantwoorden.
  • Beschrijf je methodologie: Leg de methoden uit die je hebt gebruikt om tot je onderzoeksresultaten te komen.
  • Verzamel data: Verzamel de benodigde gegevens via enquêtes, interviews of andere onderzoeksinstrumenten. Presenteer deze gegevens op een gestructureerde manier in je resultaten, met behulp van schema's, tabellen en/of citaten van respondenten.
  • Analyseer de data: Analyseer de verzamelde gegevens om trends, patronen en verbanden te identificeren die relevant zijn voor je vraagstuk. Voor kwantitatief onderzoek in SPSS hebben wij alvast een handige handleiding opgesteld.
  • Formuleer conclusies en aanbevelingen: Baseer je conclusies en aanbevelingen op de analyse van je data. Zorg ervoor dat je aanbevelingen praktisch en haalbaar zijn, en onderbouw ze met feitelijke informatie uit je onderzoek.

Uit welke onderdelen bestaat het adviesrapport?

Een adviesrapport volgt de onderstaande indeling:

  • Titelpagina: Op de titelpagina van je adviesrapport dien je volgens de richtlijnen van je opleiding de volgende informatie te vermelden: de titel van het rapport, de namen van de auteurs, de naam van de opdrachtgever, de plaats, de datum en het jaar van uitgifte.
  • Management samenvatting: De management samenvatting biedt een beknopte introductie van je rapport en omvat een introductie van de opdrachtgever, de aanleiding van het onderzoek, de belangrijkste bevindingen, een beschrijving van mogelijke scenario's en een onderbouwing van het gekozen scenario, met nadruk op de impact op financiën, tijd en personeel.
  • Inleiding: De inleiding richt zich op het doel van het adviesrapport. Hierin noem je de aanleiding, beschrijf je het behandelde probleem, formuleer je de hoofdvraag en plaats je de leeswijzer om de structuur van het rapport te begrijpen.
  • Onderzoeksresultaten: In de resultaten beschrijf je de opzet van je onderzoek en geef je een beknopt overzicht van de resultaten en conclusies.
  • Alternatieven of scenario's: Hier beschrijf je de verschillende mogelijke oplossingen voor het probleem, de zogenaamde scenario's. Dit is vaak het lastigste hoofdstuk. Je hebt meerdere wegen die naar Rome leiden.
  • Conclusie: In de conclusie geef je het definitieve advies, onderbouw je dit en voeg je een actieplan, planning en kosten-batenanalyse toe.
  • Bronnen: Sluit af met een overzicht van de gebruikte bronnen, inclusief onderzoeksgegevens en achtergrondinformatie.
  • Implementatieplan (optioneel): Indien nodig, omvat het implementatieplan de kosten en baten van het voorgestelde scenario, het actieplan voor de implementatie en de planning.

Tips voor het schrijven van je adviesrapport

Tip 1: Met welk doel ga je schrijven?

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om vooraf helder te hebben wat het doel van je adviesrapport is en voor wie je het schrijft. Hierdoor verbeter je de kwaliteit van je rapport en maak je het direct relevanter voor je lezers.

Tip 2: Begin met de conclusie

Lezers scannen vaak de tekst op zoek naar wat hen echt verder helpt. Daarom is het raadzaam om direct met de kern te beginnen, namelijk het advies zelf. Daarna volgen je argumenten, die gebaseerd zijn op je onderzoek, en die je advies onderbouwen.

Tip 3: Pas je taal aan op het kennisniveau van je lezers

Vermijd vakjargon, want dit maakt de tekst onnodig ingewikkeld. Schrijf in begrijpelijke taal, anders bestaat het risico dat lezers afhaken omdat ze de tekst niet begrijpen. Houd er rekening mee dat examinatoren en beoordelaars niet per se afkomstig zijn uit het werkveld. Pas daarom je taalgebruik hierop aan.

Tip 4: Controleer de richtlijnen van je opleiding

De structuur van een adviesrapport kan verschillen, afhankelijk van de opleiding. Zorg er daarom altijd voor dat je de specifieke richtlijnen van je opleiding controleert en volgt. Een handige bron om te raadplegen is de databank van je opleiding, waar je kunt zien hoe andere studenten hun adviesrapport hebben opgesteld. Hoewel dit geen garantie biedt voor een goed cijfer, kan het je helpen bij het bepalen van de structuur.

Tip 5: Bespreek je opzet met je afstudeerbegeleider

Vergeet niet om je indelingsvoorstel te bespreken met je afstudeerbegeleider, om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de verwachtingen van je opleiding.

Hulp nodig bij je adviesrapport?

Ben je van plan om een adviesrapport te schrijven? Heb je behoefte aan advies over de juiste structuur of heb je hulp nodig bij de inhoud? Misschien heb je je adviesrapport al geschreven en ben je op zoek naar een laatste controle? Overweeg dan om je adviesrapport te laten nakijken door een corrector. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief eindproduct. Vraag snel je gratis adviesgesprek aan.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...