Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Methodologie schrijven in je scriptie?

Het opstellen en schrijven van een overtuigende methodologie, ook wel onderzoeksmethode genoemd, voor je scriptie kan voor veel studenten een uitdaging zijn. Het is vaak onduidelijk wat er wel en niet moet worden opgenomen. Of je nu een hbo- of wo-studie volgt, deze praktische tips helpen je op weg om je onderzoeksmethoden helder en effectief te beschrijven.

Methodologie schrijven in je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Waarom een methodologie opstellen?

De methodologie van een scriptie is het gedeelte waarin je beschrijft welk onderzoek je hebt uitgevoerd en hoe je dit hebt gedaan. Het omvat de specifieke methoden en technieken die je hebt gebruikt om je hoofdvraag en deelvragen te beantwoorden of je hypothesen te testen. Een goede methodologie is daarom precies en grondig geformuleerd. Het zorgt ervoor dat anderen jouw onderzoek kunnen begrijpen en eventueel kunnen repliceren.

Wat zet je in je methodologie?

Je begint met het benoemen van de gebruikte onderzoeksmethoden in de methodologie en bespreekt de voor- en nadelen ervan. Bij kwalitatief onderzoek, zoals interviews, zijn er verschillende soorten interviews, zoals diepte-interviews, gestructureerde interviews en semigestructureerde interviews. De beoordelaars zullen niet alleen kijken naar de keuzes die je hebt gemaakt, maar vooral naar de onderbouwing ervan. Houd daarbij het onderzoeksdoel goed in gedachten.

De volgende onderdelen beschrijf je in je methodologie:

  • Onderzoeksontwerp: Beschrijf het type onderzoek, zoals bijvoorbeeld kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek of explorerend (beschrijvend) onderzoek.
  • Onderzoeksmethoden: Beschrijf de specifieke methoden die je hebt gebruikt om gegevens te verzamelen en te analyseren. Dit kan onder andere vragenlijsten, enquêtes, interviews, observaties, experimenten, literatuuronderzoek, casestudies of statistische analyses omvatten.
  • Onderzoekspopulatie en steekproef: Beschrijf de doelgroep van je onderzoek en hoe je steekproef is gekozen.
  • Data-verzamelingsinstrumenten: Beschrijf de instrumenten die je hebt gebruikt om gegevens te verzamelen, zoals bijvoorbeeld interviews, vragenlijsten, enquêtes, Focusgroep als dataverzamelingsmethode in je kwalitatief onderzoeken observaties.
  • Data-analysemethoden: Beschrijf hoe je de verzamelde gegevens hebt geanalyseerd, inclusief de statistische analyses die je hebt uitgevoerd en de kwalitatieve analysemethoden die je hebt toegepast.
  • Betrouwbaarheid en validiteit: Beschrijf hoe je de betrouwbaarheid en validiteit van je onderzoek hebt beoordeeld en gewaarborgd.
  • Ethiek: Indien van toepassing, bespreek de ethische overwegingen van je onderzoek, zoals de verkregen toestemming van de deelnemers aan je onderzoek.
  • Beperkingen: Identificeer eventuele beperkingen van je onderzoek, zoals beperkingen in de steekproefgrootte en beperkingen van de gebruikte methoden.
  • Generaliseerbaarheid: Bespreken in hoeverre de bevindingen van je onderzoek generaliseerbaar zijn naar andere situaties, populaties of contexten.

Optioneel (voor wo-niveau):

  • Bespreek het ontwerp van je onderzoek, inclusief afhankelijke en onafhankelijke variabelen, mogelijke groepen en eventuele biases.
  • Geef eventueel een schematische weergave in een conceptueel model.

Tip: Kies een goed boek over onderzoeksmethoden

Kies een goed boek over onderzoeksmethoden, bij voorkeur gericht op jouw specifieke onderzoeksmethode. Dat helpt om je keuzes te onderbouwen. Let echter wel op dat je niet simpelweg de tekst uit het boek overneemt, maar deze toepast op jouw eigen onderzoek. Maak daarom gebruik van bronvermeldingen.

Hulp nodig bij je methodologie?

Ben je bezig met het opstellen van de methodologie voor je scriptie en loop je vast? Geen zorgen! Onze ervaren scriptiebegeleiders staan klaar om je te helpen. Of je nu worstelt met het kiezen van de juiste onderzoeksmethoden, het beschrijven van je onderzoeksontwerp, of het waarborgen van de betrouwbaarheid en validiteit van je onderzoek - wij zijn er voor jou.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...