Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Deskresearch en fieldresearch: Het verschil tussen beide benaderingen

Wanneer je als student aan de slag gaat met onderzoek, kom je al snel in aanraking met deskresearch en fieldresearch. Maar wat houden deze termen nu eigenlijk in en wat zijn de verschillen tussen beide benaderingen? In dit artikel zullen we deskresearch en fieldresearch nader toelichten, hun belang benadrukken en de complementariteit tussen beide benaderingen bespreken.

Deskresearch en fieldresearch
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Deskresearch: Het verzamelen van bestaande gegevens

Deskresearch, ook wel bekend als bureaustudie of literatuurstudie, omvat het verzamelen en analyseren van bestaande gegevens en informatiebronnen. Deze bronnen kunnen variëren van wetenschappelijke artikelen en boeken tot rapporten, statistieken en online databases. Bij deskresearch maak je gebruik van reeds beschikbare informatie om antwoorden te vinden op je onderzoeksvragen.

Een van de voordelen van deskonderzoek is de toegankelijkheid en kostenefficiëntie. Je hoeft geen nieuwe gegevens te verzamelen, wat tijd en geld bespaart. Bovendien kan deskonderzoek je helpen om een solide basis te leggen voor je onderzoek voordat je aan veldonderzoek begint. Met behulp van deskonderzoek kun je bijvoorbeeld de meest relevante literatuur identificeren, onderzoeksmethoden verkennen en je onderzoeksvragen verfijnen.

Fieldresearch: Het zelf verzamelen van gegevens

In tegenstelling tot deskresearch omvat veldonderzoek het actief verzamelen van gegevens door middel van eigen onderzoek. Dit kan op verschillende manieren, zoals enquêtes, interviews, observaties, experimenten of focusgroepen. Bij veldonderzoek ga je zelf op pad om data te verzamelen die specifiek gericht zijn op jouw onderzoeksvragen.

Hoewel veldonderzoek vaak meer tijd en middelen vereist dan bureauonderzoek, biedt het waardevolle inzichten die niet altijd beschikbaar zijn via bestaande bronnen. Met behulp van veldonderzoek kun je bijvoorbeeld diepgaande informatie verkrijgen, persoonlijke ervaringen vastleggen en directe interactie hebben met de doelgroep van je onderzoek.

Complementariteit tussen deskresearch en fieldresearch

Deskresearch en fieldresearch vullen elkaar aan en vormen vaak een integraal onderdeel van het onderzoeksproces. Deskresearch biedt de nodige achtergrondinformatie en theoretische kaders om je onderzoek te ondersteunen, terwijl fieldresearch je in staat stelt om je bevindingen te verifiëren, te verrijken en aan te vullen met empirische gegevens.

Daarnaast vormt deskresearch de basis voor fieldresearch. Door voorafgaand aan fieldresearch grondig deskresearch uit te voeren, kun je gerichter te werk gaan en beter geïnformeerde beslissingen nemen bij het ontwerpen en uitvoeren van je onderzoek.

Omgekeerd kan fieldresearch je van tevoren ook waardevolle inzichten opleveren die je deskresearch kunnen verrijken. Door bijvoorbeeld experts te interviewen, kun je tips krijgen voor relevante bronnen en rapporten die je vervolgens kunt gebruiken om je deskresearch verder te verdiepen.

Hulp bij je onderzoek? 

Kun je wat hulp gebruiken bij je onderzoek? Geen zorgen, wij staan voor je klaar! Onze experts begeleiden je door elke fase, van het kiezen van de juiste zoekwoorden tot het kritisch beoordelen van bronnen en het structureren van je informatie. Bij Jouw Scriptiecoach krijg je deskundig advies en ondersteuning om van jouw onderzoek een succes te maken. Vraag hieronder direct je gratis adviesgesprek aan en we nemen contact met je op. 

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...