Terug naar scriptietips

20 mei 2024

Schrijven van een beroepsproduct

Steeds meer hogescholen willen dat hun studenten afstuderen met een concreet beroepsproduct. Dit houdt in dat je afstudeert op een relevant en actueel vraagstuk uit de beroepspraktijk. Het eindresultaat van je afstudeerwerk neemt de vorm aan van een beroepsproduct. Maar wat is precies de definitie van een beroepsproduct? En aan welke eisen moet dit voldoen? En hoe schrijf je een goed beroepsproduct?

Schrijven beroepsproduct
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is een beroepsproduct?

Met een beroepsproduct lever je een concrete en praktische bijdrage aan je opdrachtgever. Je wordt gestimuleerd om constructief na te denken over praktijksituaties en om onderzoek organisch te koppelen aan praktisch handelen. Je werkt methodisch aan het oplossen van vraagstukken die door een opdrachtgever worden aangedragen. Je analyseert het praktijkprobleem dat je afstudeerbedrijf je geeft grondig en formuleert een reeks deelproducten en een eindproduct om een oplossing te bieden voor dit probleem. In plaats van een traditionele scriptie lever je dus een serie beroepsproducten op.

Waarom schrijven steeds meer studenten een beroepsproduct?

Het doel is om afstudeerproducten meer te laten aansluiten bij de praktijk en je nog beter voor te bereiden op de vraagstukken die je in je toekomstige carrière zult tegenkomen. Door meerdere opdrachten uit te voeren die gezamenlijk een oplossing vormen voor een praktijkprobleem, lever je een concrete bijdrage aan je vakgebied en een waardevol product voor je opdrachtgever. Sommige opleidingen vragen je gedurende je studie al meerdere beroepsproducten te schrijven, die vaak je portfolio vormen.

Voorbeelden van beroepsproducten zijn onder andere:

  • Een instructiefilm voor zorgpersoneel
  • Een trainingsprogramma gericht op scholieren
  • Een social media strategie voor een modewinkel
  • Advies en een prototype van een nieuwe website

Wat zijn de specifieke verschillen ten opzichte van een traditionele scriptie?

In een traditionele scriptie voer je onderzoek uit om je centrale onderzoeksvraag te beantwoorden, waarbij de focus vaak ligt op aanbevelingen. Echter, een concrete implementatie ontbreekt vaak. Daarentegen lever je bij een beroepsproduct meerdere taken in, die gezamenlijk je afstudeerscriptie vormen. Hierbij produceer je een reeks producten. Hierdoor leidt het afstudeerproces niet tot een traditionele scriptie, maar tot een tastbaar beroepsproduct.

Welke soorten beroepsproducten zijn er?

Analyse

Bij een analytisch beroepsproduct analyseer je een vraagstuk op een gestructureerde wijze om diepgaand inzicht te kunnen bieden. Soms is uitgebreid onderzoek hiervoor nodig, terwijl andere keren een gedegen berekening al voldoende is – uiteraard gebaseerd op grondig onderzoek. Deze vorm van beroepsproduct vertoont overeenkomsten met een traditioneel onderzoeksverslag. Raadpleeg de richtlijnen van je opleiding om te bepalen welke elementen belangrijk zijn voor jouw analytische beroepsproduct.

Advies

Bij het opstellen van een advies als beroepsproduct concentreer je je op mogelijke verbeteringen van een product of dienst voor jouw opdrachtgever. Deze beroepsproductvorm vertoont overeenkomsten met een adviesrapport. Verifieer daarom bij jouw opleiding welke specifieke onderdelen vereist zijn voor jouw adviserende beroepsproduct.

Ontwerp

Wanneer je een ontwerp of product moet creëren, zoals een visuele of schematische representatie van een product of dienst, vormt dit ontwerp jouw beroepsproduct. Dit resulteert vaak in een tastbaar eindproduct, in tegenstelling tot een uitgebreid rapport vol analyses en berekeningen. Dit beroepsproduct vertoont overeenkomsten met ontwerpgericht onderzoek

Handeling

Met een handeling als beroepsproduct laat je zien dat je professioneel kunt handelen in een beroepssituatie, bijvoorbeeld door het voeren van een lastig gesprek. Hiervoor maak je gebruik van verschillende vaardigheden die je hebt ontwikkeld tijdens je opleiding. Ook kan het zijn dat je een reflectieverslag moet schrijven, waarin je terugkijkt op het gesprek en wat je ervan hebt geleerd.

Wat is de structuur van een beroepsproduct?

Het is belangrijk om je beroepsproduct goed op te bouwen, zodat het voldoet aan de eisen van zowel de opleiding als de opdrachtgever. Hoe zou jouw beroepsproduct er idealiter uit moeten zien? Wat zijn essentiële onderdelen die niet mogen ontbreken? 

Voorblad en samenvatting

Een beroepsproduct in documentvorm begint natuurlijk met een voorblad, gevolgd door een samenvatting die essentiële informatie biedt zonder dat de lezer het hele document hoeft door te nemen. Deze samenvatting schrijf je pas nadat je beroepsproduct klaar is. Vervolgens volgt een overzicht van de verschillende hoofdstukken en paginanummers in de inhoudsopgave.

Voorwoord

Het voorwoord is een introductie van jou als schrijver en jouw betrokkenheid bij het onderwerp. Schrijf dit nadat je beroepsproduct is voltooid. Hierin deel je bijvoorbeeld hoe je tot het onderwerp bent gekomen en hoe je het schrijfproces hebt ervaren. Ook biedt het voorwoord ruimte om mensen te bedanken die je hebben begeleid of gesteund. Houd het kort en persoonlijk.

Inleiding

In de inleiding introduceer je de inhoud van je beroepsproduct aan je lezers. Hier benoem je de aanleiding van jouw onderzoek en schets je de context. Wat is het centrale vraagstuk en hoe ga je dat behandelen? Het kan nuttig zijn om de hoofdvraag op te splitsen in deelvragen die je later zult beantwoorden. Vertel ook wat de lezer kan verwachten van de inhoud van jouw beroepsproduct.

Literatuurstudie

Dit hoofdstuk biedt een overzicht van de bestaande kennis met betrekking tot jouw vraagstuk. Het geeft een gedegen beeld van reeds uitgevoerd onderzoek dat relevant is voor jouw onderwerp. Je plaatst deze resultaten in het theoretisch kader van je beroepsproduct.

Onderzoeksmethoden

Beschrijf hier hoe je te werk bent gegaan als onderzoeker en licht je keuze voor onderzoeksmethoden toe.

Onderzoeksresultaten

Presenteer de belangrijkste resultaten van je onderzoek op een heldere en beknopte manier.

Conclusies

Trek conclusies op basis van je literatuurstudie en eigen onderzoek. Beantwoord de hoofdvraag en eventuele deelvragen die je hebt gesteld in je beroepsproduct.

Advies en aanbevelingen

Dit is het moment om jouw aanbevelingen te presenteren. Je beroepsproduct gaat verder dan alleen onderzoek; het biedt praktische oplossingen voor het vraagstuk van jouw opdrachtgever. Beschrijf helder en stapsgewijs hoe de opdrachtgever jouw advies kan implementeren voor optimale resultaten.

Tips voor het afstuderen met een beroepsproduct

Hier zijn enkele tips om succesvol af te studeren met een beroepsproduct:

  • Neem de tijd om het praktijkprobleem dat je afstudeerbedrijf je heeft gegeven grondig te analyseren. Zorg ervoor dat je het vraagstuk volledig begrijpt voordat je aan de slag gaat.
  • Gebruik een gestructureerde aanpak om het vraagstuk aan te pakken. Formuleer een duidelijke probleemstelling en werk stap voor stap naar een oplossing toe.
  • Voer indien nodig uitgebreid onderzoek uit om het vraagstuk te analyseren en je oplossingen te onderbouwen. Raadpleeg relevante literatuur en verzamel data om je bevindingen te ondersteunen.
  • Houd altijd het praktische aspect in gedachten bij het ontwikkelen van je beroepsproduct. Zorg ervoor dat je oplossingen direct toepasbaar zijn in de praktijk en waarde toevoegen voor de opdrachtgever.
  • Maak een realistische planning voor het schrijven van je beroepsproduct en houd je hieraan. Verdeel je werk in behapbare taken en zorg voor voldoende tijd voor revisie en verbetering.
  • Zorg ervoor dat je beroepsproduct voldoet aan de eisen en richtlijnen van zowel je opleiding als de opdrachtgever. Controleer regelmatig of je op de goede weg bent en vraag om feedback indien nodig.
  • Reflecteer tijdens het proces op je eigen handelen en leerervaringen. Denk na over wat goed ging en wat beter kon, en gebruik deze inzichten om je beroepsproduct te verbeteren.

Schrijven van je beroepsproduct lastig?

Loop je vast tijdens het proces van het maken van je beroepsproduct? Onze ervaren begeleiders staan klaar om je te helpen. Samen met jou zorgen zij ervoor dat jouw beroepsproduct goed in elkaar zit en voldoet aan alle eisen en verwachtingen. Vraag hieronder direct je adviesgesprek aan en we nemen snel contact met je op. 

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...