Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Hoe plan je jouw scriptie werkzaamheden?

Een veelvoorkomend probleem is het plannen van je scriptie. Vanuit je opleiding krijg je weliswaar een algemene planning met belangrijke deadlines, maar in de praktijk betekent dit vaak dat je aan het einde van je scriptieproces nog steeds veel werk moet doen om de deadline te halen. Gelukkig kan het ook anders. In dit artikel geven we je tips over hoe je een goede planning kunt maken, zodat je de deadlines kunt halen en uiteindelijk op tijd afstudeert!

Hoe plan je jouw scriptie werkzaamheden
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Stappenplan voor het opstellen van een goede planning

Hieronder leggen we uit wat je per stap kunt doen.

Stap 1. Maak een lijst met alles wat je moet doen

Begin met een volledige lijst waarin je alle taken opschrijft die je moet doen. Als een taak te groot is, deel hem dan op in kleine, behapbare stukken. Het kan vaak helpen om eerst de belangrijkste taken op te schrijven en vervolgens een mindmap te maken om alle details te verduidelijken. Bijvoorbeeld, bij het schrijven van een scriptie zijn je hoofdtaken het opzetten van de structuur, het uitvoeren van onderzoek, het verwerken van de resultaten en het schrijven van je scriptie. Voor het onderzoek moet je bijvoorbeeld bepalen welke methode je wilt gebruiken om gegevens te verzamelen (kwalitatief of kwantitatief onderzoek) en je moet er natuurlijk voor zorgen dat je op tijd je vragenlijst opstelt en je interviews inplant of je enquête verstuurt.

Stap 2. Bepaal de deadlines en tijd per stap

Bepaal de deadlines. Vaak heeft jouw opleiding een globale planning met daarin aangegeven wanneer elk onderdeel klaar moet zijn. Gebruik deze planning als leidraad. Noteer vervolgens hoeveel tijd je nodig hebt voor elk onderdeel. Tel alle benodigde tijd bij elkaar op en je weet hoelang je nodig hebt om klaar te zijn vóór de deadline.

Stap 3. Schrijf achter de deadlines wat je gaat doen en hoeveel tijd je eraan gaat besteden

Maak een lijst met alle data tot aan je deadlines. Schrijf achter iedere datum hoeveel uur je op die dag wilt besteden aan je scriptie. Tel dit op en je weet hoeveel tijd je beschikbaar hebt tot aan je deadlines.

Stap 4. Maak een heldere planning

Vervolgens zet je alles in een planning. Welke tool je daarvoor gebruikt, bepaal je zelf. Veel mensen vinden een papieren agenda fijn en anderen geven juist de voorkeur aan een digitale agenda.

  • Je begint met de activiteiten die moeten, zoals het volgen van colleges of het werken bij je stagebedrijf en de werkdagen van je bijbaan.
  • Ook plan je jouw privéactiviteiten in en reserveer je tijd voor ontspanning.
  • Vanuit stap 1, 2 en 3 weet je nu welke acties je allemaal moet uitvoeren, je kent de deadlines en je kunt per dag het aantal uur inplannen dat je beschikbaar hebt om aan je scriptie en onderzoek te werken.
  • Vervolgens kun je gaan vergelijken: is de tijd die je beschikbaar hebt ook voldoende om alles voor je deadline af te hebben? En zo nee, kun je dan ergens ruimte creëren? Misschien kun je bijvoorbeeld een andere activiteit later inplannen? Of misschien moet je toch minder dagen werken bij je bijbaan?

Doordat je een beter overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden en wanneer je ze gaat doen, zul je merken dat je meer ontspannen kunt zijn op de momenten die je vrij hebt gepland.

Tip: Werk met een planning per dag!

Als je er een gewoonte van maakt om iedere dag te beginnen met een dagplanning, kun je niets meer vergeten. Vaak geeft dit ook rust in je hoofd.

  • Per dag noteer je al jouw taken voor die dag, bijvoorbeeld als je telefonische interviews gaat uitvoeren en uitwerken. Een belafspraak duurt 30 minuten en het uitwerken van je aantekeningen duurt 1 uur. Het maken van het transcript duurt ook 1 uur. Dan kost het uitvoeren van een interview je in totaal 2,5 uur.
  • Je kunt werken met symbolen om aan te geven of je de taak hebt afgerond of dat je deze moet herplannen naar een volgende dag. Als je iedere dag een half uur reserveert om alvast de planning voor de volgende dag te maken, houd je ook echt overzicht.

Schakel hulp in als het niet lukt!

Met een juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Jouw scriptiecoach helpt studenten vooruit en onze scriptiebegeleiders hebben allemaal ervaring met het opstellen van een goede werkbare planning. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter af!

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...