SPSS hulp nodig?
Niet iedereen begrijpt het programma SPSS even goed en het kan zelfs voorkomen dat je als student geen uitleg hebt gekregen. Dan kun je wel wat hulp gebruiken bij het werken met of onder de knie krijgen van SPSS. Het kan ook zijn dat je al je onderzoek hebt uitgevoerd en vastloopt op je analyses en het beantwoorden van je deelvragen. Waar je ook tegenaan loopt, schakel hulp van een specialist in zodat je snel weer verder kan met je scriptie. Bij Jouw Scriptiecoach kunnen we je helpen bij je analyses in SPSS en het verwerken van de resultaten.
Snel verder met SPSS na een paar uur hulp
Onze ervaring is dat je met een paar uur individuele begeleiding alle noodzakelijke kennis van SPSS hebt, zodat jij daarna zelfstandig met het programma de benodigde analyses kunt uitvoeren. Het kan ook zijn dat je juist op zoek bent naar hulp bij statistiek, ook daarmee kunnen we je helpen. Met begeleiding op locatie heb je de meest praktische hulp. Wij bieden hulp bij SPSS aan door heel Nederland en ook in België hebben we begeleiders beschikbaar die op locatie kunnen helpen. Maar je kunt ook kiezen voor online begeleiding. Zo kunnen we via Skype of MS Teams bijvoorbeeld ons scherm delen en jouw data installeren en je vervolgens stap voor stap uitleggen hoe je een analyse uitvoert. Natuurlijk staan we je ook voor je klaar bij specifieke vragen of een check op je SPSS data-analyses.
Van basiskennis tot gevorderde vragen
Onze scriptiebegeleiders staan klaar om je te helpen als je gaat beginnen en weinig tot geen ervaring hebt met SPSS, maar ook als je bent vastgelopen in je analyses of als je scriptie is afgekeurd omdat je resultaten te mager zijn. In het laatste geval kijken we vooral welke vragen je wel kunt beantwoorden met je dataset of welke aanvullende analyses je nog kunt uitvoeren. Of je nu je basiskennis wilt uitbreiden of meer gevorderde vragen hebt, met onze hulp kun je weer vooruit.
Waar helpen we jou zoal bij?
De hulp bij SPSS die je krijgt hangt natuurlijk af van wat jij nodig hebt. Zo begeleiden wij je bijvoorbeeld bij:
- het opzetten van een onderzoek
- het vinden van secundaire data
- het analyseren van je data
Verder helpen wij je bij het verwerken en interpreteren van de resultaten in je scriptie of resultatensectie.
Begeleiding die bij jou past
Wat je hulpvraag ook is, met onze SPSS hulp krijg jij antwoorden op al jouw individuele vragen over statistiek en SPSS en helpen we je weer op weg als je bent vastgelopen. Hierbij letten we op jouw specifieke behoeften en passen we onze begeleiding aan op jouw kennisniveau en tempo.
Met welke SPSS analyses kunnen wij helpen?
We hebben een artikel geschreven over SPSS waarin we je basistips geven voor je SPSS-analyses, zoals het maken van een codeboek, het verwerken van codes in SPSS, het invoeren van data en uitleg over data-analyse. Voor meer complexe analyses kun je altijd onze statistiekbegeleiding inschakelen. Onze statistische begeleiders kunnen je helpen bij onder andere de volgende analyses:
- Correlaties en beschrijvende statistieken
- Betrouwbaarheid (reliability) en T-toetsen (t-test)
- Chi-square test, Wilcoxon Signed-Ranks test, Mann-Whitney test (non-parametrisch)
- Repeated en Within Measures analyses
- ANOVA, ANCOVA en MANOVA
- Lineaire Regressie, Logistische Regressie en OLS regressie
- Kruskal-Wallis test
- Mediatie- en moderatie analyse
- Cluster Analyse, Factor Analyse, Power Analyse
- Panel analyse/ multilevel analyse/ mixed models
- Structural equation modelling en generalized estimated equations
- Conjoint analyse en time series analyse
Meer informatie of direct hulp nodig?
Heb je snel hulp nodig bij statistiek of SPSS? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij je statistische analyses met SPSS.
Veelgestelde vragen SPSS
SPSS is een zeer uitgebreid pakket met ongekend veel mogelijkheden om je kwantitatieve data te analyseren. Wanneer gebruik je nu welke analyse? Deze vraag krijgen we echt vaak en daarom hebben we een FAQ opgesteld met alle analyses die je kunt uitvoeren en begrippen die gehanteerd worden in SPSS. Zodat je weet welke analyse je wanneer kunt gebruiken.
MANOVA staat voor Multivariate ANalysis Of VAriance. Je gebruikt de MANOVA toets als je 2 of meer groepen met elkaar wilt vergelijken in combinatie met één of meer onafhankelijke variabelen op basis van gemiddelden van meerdere afhankelijke variabelen.
Cronbach's alpha is een methode om te bepalen of verschillende items samen een schaal kunnen vormen. Dit wordt getest op basis van de onderlinge correlatie van de diverse items.
Je gebruikt de multiple regressieanalyse om te toetsen of meerdere onafhankelijke variabelen invloed hebben op een afhankelijke variabele en of dit een positief of negatief effect heeft. Daarnaast is het ook mogelijk om interactie-effecten te toetsen.
De factoranalyse is een functie binnen SPSS die wordt gebruikt om te bepalen of meerdere variabelen kunnen worden samengevoegd tot één of enkele factoren. De factoranalyse onderzoekt de onderliggende patronen en correlaties tussen verschillende items. Items die vergelijkbare patronen vertonen worden gegroepeerd. Hierdoor kan er mogelijk één factor of enkele factoren ontstaan.
Je gebruikt factoranalyse wanneer je de onderliggende structuur van een groep items wilt onderzoeken. Deze analyse is dus niet bedoeld om een hypothese te testen, maar om je gegevens te reduceren tot (enkele) factoren.
Je gebruikt regressieanalyse wanneer je wilt onderzoeken of één of meerdere onafhankelijke variabelen invloed hebben op één afhankelijke variabele. Tevens geeft de regressieanalyse aan of deze invloed positief of negatief is.
Een multiple regressieanalyse houdt in dat er een regressieanalyse wordt uitgevoerd met meer dan één onafhankelijke variabele om de uitkomst voor de afhankelijke variabele te voorspellen. De multiple regressieanalyse onderzoekt of er een (voorspellend) verband is op basis van de correlatie tussen meerdere onafhankelijke variabelen en de afhankelijke variabele, dat kan worden gebruikt om een hypothese te toetsen. De multiple regressieanalyse kan gebruik maken van continue of interval data, maar kan tevens één of meerdere categorische variabelen bevatten als onafhankelijke variabelen (ook wel 'dummies' genoemd).
Je gebruikt de two-way ANOVA-toets wanneer je meerdere hypothesen wilt toetsen op basis van groepsgemiddelden met twee of meer factoren of onafhankelijke variabelen. Hierdoor kunnen naast de effecten van de factoren op zichzelf (hoofdeffecten) ook de gecombineerde effecten van de factoren worden getoetst (interactie-effecten).
De regressieanalyse is een functie binnen SPSS om te controleren of er een lineair verband bestaat tussen één of meerdere onafhankelijke variabelen en één afhankelijke variabele. De regressie berekent een rechte lijn die het beste past bij een puntenwolk of spreidingsdiagram. Dit gebeurt door te bepalen welke (geschatte) lijn de minimale foutvariatie heeft met de individuele punten (lineaire least-square methode). Ook hier dien je rekening te houden met aannames.
De one-way ANOVA is een functie binnen SPSS waarmee hypothesen worden getoetst met twee of meer groepsgemiddelden. Meestal wordt een one-way ANOVA gebruikt om hypothesen te testen met drie of meer groepsgemiddelden. Voor het vergelijken van twee groepsgemiddelden wordt namelijk gebruik gemaakt van de onafhankelijke t-toets.
De two-way ANOVA-toets is een functie binnen SPSS waarmee hypothesen op basis van groepsgemiddelden kunnen worden getest. De two-way ANOVA-toets gebruikt twee (of meer) factoren of onafhankelijke variabelen. Door subgroepen te maken en de variantie binnen de subgroepen te vergelijken met de variantie tussen de subgroepen, wordt getest of er een interactie-effect aanwezig is.
Je gebruikt een ANOVA-toets wanneer je een hypothese wilt toetsen op basis van de gemiddelden van diverse groepen, gebaseerd op één onafhankelijke variabele of factor. Je onderzoekt of er überhaupt een verschil aanwezig is tussen de gemiddelden en vervolgens bepaal je met behulp van een Post Hoc-test hoe deze gemiddelden van elkaar verschillen.
De ANOVA staat voor ANalysis Of VAriance en toetst hypotheses door middel van het vergelijken van gemiddelden van verschillende groepen. De ANOVA analyseert de verschillen (in variantie) binnen de groepen en de verschillen (in variantie) tussen de groepen. Dit wordt getoetst met behulp van de F-toets. De onafhankelijke variabele die de groepen onderscheidt wordt ook wel de factor genoemd. Er bestaat een verschil tussen een one-way en een two-way ANOVA.
Op basis van een gemiddelde wordt getoetst of er een verschil is met een gegeven gemiddelde (One Sample t-test), het gemiddelde van een andere groep (Independent Samples t-test) of dezelfde groep op een ander moment (Paired Samples t-test).
Je gebruikt de t-toets als je een hypothese wilt toetsen op basis van gemiddelden. De t-toets is geschikt voor één of twee groepen. Er zijn verschillende t-toetsen, waaronder de gepaarde steekproeven t-toets en de enkelvoudige steekproef t-toets.
Onder de beschrijvende statistiek, ook wel omschrijvende statistiek genoemd, vallen de SPSS-functies frequenties (aantallen), beschrijvend (beschrijven) en verkennen (onderzoeken). Deze worden gebruikt om data te beschrijven. Als je wilt weten hoeveel mannen en vrouwen er in je onderzoek voorkomen, maak je gebruik van de frequentiefunctie. Het gemiddelde leeftijd kun je berekenen met behulp van de beschrijvende functie. De verkennende functie wordt gebruikt om naar de vorm van je data te kijken, bijvoorbeeld om te controleren of deze normaal verdeeld is.
Voordat je statistische toetsen kunt uitvoeren, moet je vaak eerst de aannames controleren waaraan je data moet voldoen. Een belangrijke aanname die geldt voor bijna alle toetsen in SPSS, is de normale verdeling van continue variabelen (zie hierboven bij beschrijvende statistieken).