05 oktober 2018

Theoretisch kader schrijven voor je scriptie

Je hebt je inleiding geschreven en je probleemstelling is ook helder. Vervolgens ga je aan de slag met het theoretisch kader. In dit hoofdstuk beschrijf je welke theorieën en modellen beschikbaar zijn met betrekking tot je onderwerp. Je bevindingen presenteer je in een theoretisch kader, een vast aspect van je scriptie.

Het doel van het theoretisch kader

Het doel van een theoretisch kader is om te onderzoeken welke theorieën en modellen je gaat gebruiken voor je onderzoek. Het is ook de bedoeling deze theorie toe te passen bij je onderzoek. Daarom beargumenteer je in dit hoofdstuk welke theorieën en modellen beschikbaar zijn en welke je meeneemt in je onderzoek en waarom je deze hebt gekozen. Voor het uitvoeren van literatuur en bronnenonderzoek schreven we al eerder een aantal artikelen. Lees hier alle artikelen.

Opbouw theoretisch kader

Begin je theoretisch kader altijd met een korte introductie van het gebied dat je gaat beschrijven. Bijvoorbeeld als je als onderwerp kiest voor positionering, dan leg je dit kort uit in de introductie. Je legt vervolgens aan de hand van verschillende theoretische bronnen uit wat positionering is en waar een positioneringsstrategie aan moet voldoen. Ook noem je verschillende modellen. In het geval van positioneren zijn er een tiental modellen die je kunt gebruiken. Nadat je vanuit de theorie hebt gepresenteerd welke theorie je zou kunnen gebruiken ga je beargumenteren welke bronnen en theorie je gaat gebruiken en waarom je deze keuze maakt. Hierbij is het belangrijk dat je de link legt met de aanleiding en het probleem.

Tip: Gebruik signaalwoorden als opsommingen, concluderende signaalwoorden als samenvattend, kortom, eerst, vervolgens etc.

Hoe pak je het literatuuronderzoek aan?

Als je begint met je literatuuronderzoek bedenk dan van tevoren wat je onderwerp is en welke zoekwoorden relevant zijn bij je zoekopdracht. Vervolgens kun je artikelen en literatuur gaan raadplegen. Vaak heeft je opleiding de mogelijkheid om de (online) bibliotheek te raadplegen.

Wil je weten hoe je literatuur- en bronnenonderzoek uitvoert? Lees dan het volgende artikel:

Refereer altijd aan gebruikte bronnen

Als je aan de slag gaat met je theoretisch kader is het belangrijk alle bronnen die je gebruikt te vermelden. De meeste opleidingen werken met de APA stijl om referenties te verwerken, maar ook andere stijlen kunnen voorkomen. Let verder goed op de opbouw van je theoretisch kader, begin met het hoofdbegrip en trechter dan steeds meer op detailniveau. Geef ook de argumentatie welke literatuur je gaat gebruiken en waarom je dat doet. Gebruik ook altijd actuele theorieën en modellen en probeer het werken met verouderde boeken te voorkomen.

Als je meer wilt lezen over hoe je bronnen conform de APA stijl verwerkt, lees dan het volgende artikel:

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...