06 augustus 2020

Tips bij het schrijven van je discussie in je scriptie

In je discussie ga je in op de conclusies die je onderzoek heeft opgeleverd door je resultaten te interpreteren. Je kijkt hierbij of deze voldoen aan je verwachtingen en je beschrijft de beperkingen en eventuele implicaties van je onderzoek. Daarnaast doe je aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Je discussie is het sluitstuk van je scriptie: hier komt alles samen. De discussie is voor veel studenten dan ook het moeilijkste onderdeel van het verslag. Dat komt dan ook omdat je in de discussie kritische kanttekeningen plaatst en laat zien dat je objectief kunt reflecteren op je eigen werk. En dat is vaak lastig als je zo diep in de materie zit. In dit artikel vind je tips voor het schrijven van je discussie in je scriptie.

Wat zet je in het hoofdstuk conclusie, discussie en aanbevelingen?

Je kunt geen discussie schrijven zonder te kijken naar je conclusie. In je conclusie beschrijf je de resultaten van je onderzoek en geef je antwoord op je onderzoeksvragen. De interpretatie of verklaringen van hetgeen je gevonden hebt laat je nog achterwege, dat komt aan bod in het volgende onderdeel: de discussie.

In de discussie ga je verder in op de interpretaties van de resultaten en hier mag je ook mogelijke verklaringen geven voor de resultaten die je onderzoek hebben opgeleverd. Je beschrijft de belangrijkste resultaten, maar ook wat je bevindingen nu betekenen voor je probleemstelling. Verder beschrijf je de verwachtingen die je voorafgaand aan je onderzoek had en of deze verwachtingen zijn uitgekomen. Ook beschrijf je de beperkingen van je onderzoek.

In de discussie kijk je vervolgens ook kritisch naar je onderzoek. Is je onderzoek valide en betrouwbaar? In je aanbevelingen zet je tenslotte hoe het probleem dat je hebt onderzocht opgelost kan worden. Je geeft concrete adviezen en doet ook suggesties voor eventueel vervolgonderzoek.

Waar moet je op letten als je de discussie gaat schrijven?

  • Je moet altijd een conclusie opnemen in je scriptie; daarin concludeer je wat je bevindingen nu daadwerkelijk betekenen voor je hoofd- en deelvragen. De discussie en aanbevelingen zijn niet altijd een verplicht onderdeel van de scriptie, dat ligt ook heel erg aan het type scriptie die je schrijft. Raadpleeg daarom altijd de scriptievoorwaarden die jouw onderwijsinstelling voorschrijft. Aan de hand daarvan kun je zien welke scriptieonderdelen je verplicht in je scriptie moet opnemen.
  • Gebruik de discussie verder waarvoor deze is bedoeld, je discussieert letterlijk over wat je hebt gevonden en wat dit betekent, en waar eventuele verklaringen zitten voor wat je hebt gevonden. Conclusies beschrijf je in de conclusie, aanbevelingen bij de aanbevelingen.
  • Begin je discussie met een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten. Daarna volgt een uitgebreidere bespreking van de resultaten. Hierin beantwoord je wat de resultaten voor de onderzoeksvraag betekenen.
  • Check of de beperkingen van je onderzoek zijn besproken en of je bent ingegaan op je verwachtingen en of deze ook uitgekomen zijn.
  • Zorg dat je de validiteit en betrouwbaarheid hebt besproken en dat je ook kritisch hebt gekeken naar wat je onderzoek heeft opgeleverd en welke extra inzichten je wellicht hebt verkregen.
  • Benoem de beperkingen van je onderzoek. Wees kritisch, maar ga je werk ook niet volledig afkraken. Grote tekortkomingen had je eerder al moeten constateren en repareren.
  • Doe suggesties voor vervolgonderzoek. Benoem mogelijke vervolgonderzoeken die een goede aanvulling zouden kunnen vormen op de conclusies en bevindingen van jouw eigen onderzoek.
  • Benoem de oorzaken en gevolgen van je onderzoek en leg de link met de andere onderdelen van je scriptie. Geef heldere verklaringen voor wat je gevonden hebt en zorg ook dat dit te begrijpen is voor iemand die niet je hele scriptie heeft gelezen.

Wil je hulp bij het schrijven van je conclusies, discussie en aanbevelingen?

Het schrijven van het hoofdstuk conclusies, discussie en aanbevelingen is voor veel studenten toch een struikelblok. Wij helpen je daarom graag bij het schrijven van dit hoofdstuk.

Maak nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...