15 juli 2019

Sneller afstuderen in combinatie met een bijbaan?

Je mag eindelijk beginnen met je afstudeerscriptie. Daar heb je vast naar uitgekeken, want je bent nog één stap verwijderd van dat felbegeerde diploma. En dan kun je op zoek gaan naar je eerste echte baan. Of misschien ga je eerst nog even rondreizen voordat je echt je focus volledig richt op je carrière. Dat kan natuurlijk ook. Vaak blijkt in de praktijk dat het scriptietraject toch onderschat wordt. Ten eerste omdat je deze vaak moet combineren met je afstudeerstage en daarnaast ook nog een bijbaan. Maar ook omdat je ook nog tijd wilt overhouden voor leuke dingen. En dat is logisch, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Met onze tips in dit artikel helpen wij je op weg om ondanks je afstudeerstage en bijbaan gewoon wel regelmatig te werken aan je scriptie. Zodat je wel op tijd afstudeert!

Voorkom uitstelgedrag

Soms leidt juist de combinatie van een bijbaan en een afstudeerstage met het afstuderen zelf tot uitstelgedrag. Het schrijven van je scriptie komt nog wel een keer, toch? En dat is echt heel erg zonde. Want hoe langer je erover duurt om af te studeren, hoe lastiger het wordt om een leuke baan te vinden. Of om die wereldreis te maken! Vaak stellen werkgevers het ook als harde eis dat je binnen een bepaalde tijd toch moet afstuderen. En hoe langer je het dan uitstelt des te meer het schrijven van je scriptie dan een blok aan je been wordt.

Praktische tips om toch sneller af te studeren als je ook een drukke bijbaan hebt!

  • Zorg dat je ten eerste een een actueel en relevant onderwerp En kies vooral ook een onderwerp wat je leuk vindt en waar je interesse ligt, dat maakt het afstuderen in ieder geval al een stuk eenvoudiger.
  • Stel de juiste vragen aan je opdrachtgever en probeer de vraag achter de vraag te achterhalen. Vraag of je opdrachtgever bepaalde projecten heeft waar hij/zij nog niet eerder aan is toegekomen. Wellicht kun je hier je onderzoek op doen. En stel altijd vragen om het onderwerp scherp te krijgen. Onlangs schreef ik een artikel met praktische tips voor je scriptie en ook hoe je je onderwerp concreet kunt krijgen door de juiste vragen te stellen aan je opdrachtgever.
  • Bekijk welke literatuur er beschikbaar is en ook hoe actueel deze is. Je hebt niets aan informatie uit 1999, gebruik dus altijd actuele bronnen. Kijk ook in de kennisbank van je school of er al relevante vergelijkbare onderzoeken zijn uitgevoerd.
  • Knip je scriptie op in de vorm van een inhoudsopgave en maak een planning wat je wanneer gaat opleveren. Of ga mindmappen om de structuur van je onderzoeksvoorstel of scriptie alvast helder op papier te krijgen! Als het onderzoeksvoorstel is goedgekeurd kun je feitelijk je enquête al uitsturen. Kijk dus ook wat logisch is en wanneer je welke resultaten nodig hebt. Plan terug vanaf de deadline die je jezelf stelt om je scriptie af te ronden.

Schakel tijdig hulp in als het afstuderen toch niet lukt!

Als je regelmatig kunt overleggen met een ervaren scriptiecoach die je kan helpen op inhoud, structuur en proces kan dit je enorm veel tijd (en geworstel) besparen. Behalve scriptiebegeleiding geeft een scriptiecoach jou ook dat steuntje in de rug om je weer in beweging te krijgen. Daarnaast helpt je scriptiecoach je inhoudelijk bij je onderzoeksvoorstel, je herkansing of vraagstukken als welk onderwerp je het beste kunt kiezen, hoe je het onderwerp goed afgebakend krijgt, welke theorie past bij het door jou gekozen onderwerp, hoe je het onderzoek kunt aanvliegen en ook welke onderzoeksmethode (kwalitatief of kwantitatief onderzoek of juist een combinatie) het beste past.

Direct hulp inschakelen? Maak dan nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...