Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Sneller afstuderen in combinatie met een bijbaan?

Je mag eindelijk beginnen met je afstudeerscriptie. Daar heb je vast naar uitgekeken, want je bent nog maar één stap verwijderd van dat felbegeerde diploma. En dan kun je op zoek gaan naar je eerste echte baan. Of misschien ga je eerst nog even rondreizen voordat je je volledig richt op je carrière. Dat kan natuurlijk ook. Vaak blijkt in de praktijk dat het scriptietraject toch onderschat wordt. Ten eerste omdat je dit vaak moet combineren met je afstudeerstage en daarnaast ook nog een bijbaan hebt. Maar ook omdat je tijd vrij wilt houden voor leuke dingen. En dat is logisch, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Met onze tips in dit artikel helpen wij je op weg om ondanks je afstudeerstage en bijbaan toch regelmatig aan je scriptie te werken. Zo kun je op tijd afstuderen!

Sneller afstuderen in combinatie met een bijbaan
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Voorkom uitstelgedrag

Soms leidt juist de combinatie van een bijbaan en een afstudeerstage met het afstuderen zelf tot uitstelgedrag. Het schrijven van je scriptie komt nog wel een keer, toch? En dat is echt heel erg zonde. Want hoe langer je erover doet om af te studeren, hoe lastiger het wordt om een leuke baan te vinden. Of om die wereldreis te maken! Vaak stellen werkgevers het ook als harde eis dat je binnen een bepaalde tijd toch moet afstuderen. En hoe langer je het dan uitstelt, des te meer wordt het schrijven van je scriptie een blok aan je been.

Praktische tips om toch sneller af te studeren als je ook een drukke bijbaan hebt!

  • Zorg er ten eerste voor dat je een actueel en relevant onderwerp kiest. En kies vooral ook een onderwerp dat je leuk vindt en waarin je interesse hebt, dat maakt het afstuderen in ieder geval al een stuk eenvoudiger.
  • Stel de juiste vragen aan je opdrachtgever en probeer de vraag achter de vraag te achterhalen. Vraag of je opdrachtgever bepaalde projecten heeft waar hij/zij nog niet eerder aan is toegekomen. Misschien kun je hier je onderzoek op baseren. En stel altijd vragen om het onderwerp scherp te krijgen. Gebruik hiervoor het 6W-model van Ferrell. 
  • Bekijk welke literatuur er beschikbaar is en beoordeel de actualiteit ervan. Je hebt niets aan informatie uit 1999, dus maak altijd gebruik van actuele bronnen. Raadpleeg ook de kennisbank van jouw school om te controleren of er al vergelijkbare relevante onderzoeken zijn uitgevoerd.
  • Bepaal voor je gaat schrijven de structuur van je scriptie. Maak desnoods een mindmap om de structuur van je onderzoeksvoorstel of scriptie alvast duidelijk op papier te krijgen. 
  • Maak een planning van wanneer je wat gaat opleveren. Als je onderzoeksvoorstel of plan van aanpak (PVA) is goedgekeurd, kun je eigenlijk al je enquête versturen. Bekijk dus ook wat logisch is en wanneer je welke resultaten nodig hebt. Plan terug vanaf de deadline die je jezelf stelt om je scriptie af te ronden.

Schakel tijdig hulp in als het afstuderen toch niet lukt!

Als je regelmatig kunt overleggen met een ervaren scriptiecoach die je kan helpen bij de inhoud, structuur en het proces, kan dit je enorm veel tijd (en worstelingen) besparen. Naast scriptiebegeleiding biedt een scriptiecoach ook de broodnodige ondersteuning om weer in beweging te komen. Daarnaast helpt een scriptiecoach je inhoudelijk bij je onderzoeksvoorstel, herkansing of vraagstukken zoals het kiezen van het beste onderwerp, het afbakenen van het onderwerp, het selecteren van de juiste theorie die bij het gekozen onderwerp past, het benaderen van het onderzoek en ook welke onderzoeksmethode (kwalitatief, kwantitatief of een combinatie) het beste geschikt is.

Direct hulp inschakelen? Maak dan nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...