09 mei 2024
Tips bij het schrijven van je scriptie met de diagnose ADHD
Als je ADHD hebt, beschik je over veel kwaliteiten. Je bent vaak heel enthousiast, creatief en kunt goed out of the box denken. Daarnaast denk je snel en vaak in grote lijnen. Echter, kan het behouden van structuur en overzicht en het stellen van realistische concrete doelen lastig voor je zijn. Ook kan het moeilijk zijn om de lezer in je verhaal mee te nemen, omdat veel nog in je hoofd zit en niet op papier staat. Met een aantal handvatten lukt het jou ook om je scriptie te schrijven!
In dit artikel geven wij je daarom een aantal tips. Doe er vooral je voordeel mee!
Wat is ADHD?
ADHD is de afkorting van Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Bij ADHD kun je het lastig vinden om hoofd- en bijzaken te scheiden en jezelf voor een langere periode te concentreren. Ook kun je gemakkelijk verzanden in details. Vaak ervaar je een innerlijke rusteloosheid en kun je impulsief handelen. Misschien herken je het zelf wel, het antwoord op een vraag is er al uit voordat de vraag gesteld is.
ADD is de afkorting van Attention Deficit Disorder en een subtype van ADHD. Dit type kenmerkt zich door een aandachtstekort wat ervoor zorgt dat je het lastig vindt om je voor langere periode te concentreren op een taak. Gedachten dwalen gemakkelijk af.
Waarom is het schrijven van een scriptie met ADHD of ADD zo lastig?
Het schrijven van een scriptie kan lastig zijn als je ADHD of ADD hebt, omdat dit proces vraagt om structuur, discipline en doorzettingsvermogen. Ook wordt er van je verwacht dat je zelfstandig je onderzoek kunt uitvoeren. Jouw begeleider of mentor vanuit de opleiding kijkt vooral of je scriptie voldoet aan de richtlijnen van de opleiding. Bij ADHD is het juist belangrijk om structuur en afbakening in je scriptie en onderzoek aan te brengen. Dit helpt je om geconcentreerd aan je scriptie te kunnen werken.
Als je ADHD (of ADD) hebt, is het waarschijnlijk moeilijk voor jou om je werkzaamheden goed te plannen, voortgang te maken en de rode draad vast te houden. Het kan een bekend verschijnsel voor je zijn dat je uren hebt zitten zwoegen en nauwelijks vooruitgang hebt geboekt. Of dat je de rode draad bent kwijtgeraakt en verstrikt bent geraakt in alle informatie.
Wij merken dat bij studenten met ADHD of ADD alle inhoudelijke kennis vaak wel aanwezig is, maar dat deze vaak nog niet op papier staat. Het gevolg hiervan is dat je mentor of begeleider vanuit je opleiding je gedachtengang niet kan volgen. Er missen belangrijke details die zorgen dat je verhaal lastig te volgen is. Dat is dan ook vaak de feedback die je krijgt bij je beoordeling.
Het kan daarom helpen om je scriptie op te delen in kleinere delen met duidelijke instructies en uitleg hoe je bepaalde onderdelen kunt veranderen. Wij weten uit ervaring dat je met de juiste ondersteuning gewoon op tijd kunt afstuderen!
Wat kun je zelf doen?
1. Neem eerst tijd voor je oriëntatie
Voor jou is de oriëntatiefase misschien wel de belangrijkste fase, gebruik deze tijd dan ook om jezelf te oriënteren op een leuk en geschikt onderwerp. Juist als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt, kan dit je helpen. ADHD wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan concentratie, maar het kan ook zorgen voor een zeer sterke concentratie op één onderwerp. Dit wordt ook wel hyperfocus genoemd. Als je dus kiest voor een onderwerp wat je leuk vindt en waar je affiniteit mee hebt, kun je gemakkelijker focus houden. Hier zit overigens ook een valkuil, want een hyperfocus kan ook leiden tot het gevoel dat je uren verder bent, veel hebt gedaan, maar nauwelijks concrete resultaten hebt geboekt.
2. Begin met het maken van een heldere planning
Als je gaat afstuderen, is het handig om ten eerste een goede planning te maken. Je hebt waarschijnlijk al een globale planning gekregen vanuit je opleiding en je kent in ieder geval de deadlines. Werk daarom met een concrete planning met haalbare deadlines. Plan de dagen waarop je aan je scriptie werkt en zorg ervoor dat je deze dagen ook per uur gaat inplannen. Zorg ook voor voldoende rustmomenten, zoals pauzes, lunchen en eventueel sporten of wandelen. Juist door rustmomenten in te bouwen en te werken in tijdsblokken, zorg je ervoor dat je ook de momenten doorbreekt waarop je vastloopt.
3. Gebruik de Pomodoro-techniek voor meer focus
Merk je dat je vaak afgeleid bent? Overweeg dan de Pomodoro-techniek. Deze methode biedt een gestructureerde aanpak om je taken te voltooien en je concentratie te bevorderen.
4. Zorg voor een vast ritme
Regelmaat is ook erg belangrijk en geeft structuur. Als je op vaste dagen en tijdstippen aan je scriptie werkt, wordt dit je routine.
5. Zet het raamwerk op van je scriptie
Naast een planning is het handig om vooraf de structuur te bepalen: hoe ga je jouw scriptie indelen? Wat ga je waar neerzetten en beantwoorden? Je kunt hiervoor de handleiding van jouw opleiding raadplegen, of andere voorbeeldscripties bekijken die vaak beschikbaar zijn in de bibliotheek van jouw opleiding of een externe scriptiedatabank. Als je van tevoren goed nadenkt over de structuur, zorgt dit ervoor dat je een kapstok hebt voor jezelf en ook weet waar je over wilt schrijven.
6. Maak een mindmap
Ben je een beelddenker? Maak dan een mindmap om tot een goede structuur te komen. Zo zet je het creatieve proces in gang en onthoud je de grote lijnen veel beter.
7. Zorg voor een afgebakende probleemstelling en onderzoeksvraag
Als je het lastig vindt hoofd- en bijzaken te scheiden is afbakening belangrijk om te komen tot de juiste probleemstelling en onderzoeksvraag. Dit doe je door middel van je probleemanalyse waarin je het probleem achter het probleem bij je opdrachtgever achterhaalt.
Als je opdrachtgever een marketingplan wil, waarom is dit dan nodig? Blijven de inkomsten achter, heeft het te maken met het imago of heeft je opdrachtgever veel concurrentie? Maak dit concreet. Onderbouw dit vervolgens niet alleen intern, maar juist ook extern door deskresearch. Het 6W-model is een handige manier om de vraag achter de vraag te kunnen achterhalen en je probleemstelling te formuleren. Deze probleemstelling vorm de basis van je onderzoeksvraag. Door vervolgens de juiste theoretische modellen en literatuur te selecteren, kom je tot relevante deelvragen.
Tip! Het is belangrijk dat je uitzoekt wat het managementprobleem of commerciële probleem is en welk inzicht ontbreekt om het probleem op te lossen. Jij lost nooit het managementprobleem of commerciële probleem op! Maar je kunt wel kijken welke kennis ontbreekt binnen de organisatie en dat gaan onderzoeken.
10. Heb je moeite om je te concentreren? Blijf dan niet thuis zitten als je moet studeren.
Zorg voor een rustige werkplek waar je niet gestoord wordt of afgeleid raakt. Het is vaak goed om jezelf weg te halen uit je ‘eigen‘ omgeving, met alle afleidingen die daarbij horen. Studeer bijvoorbeeld in de bibliotheek of op de campus.
11. Probeer afleiding te vermijden
Zorg er verder ook voor dat je zo min mogelijk afleiding hebt wanneer je aan je scriptie werkt. Zet je mobiel desnoods uit, evenals de meldingen van je computerprogramma's en social media. Op die manier zorg je ervoor dat je geconcentreerd kunt blijven werken aan je scriptie. Je kunt ook met jezelf afspreken en inplannen dat je gedurende je werkdag aan de scriptie op bepaalde tijdstippen wel mag reageren op berichten via apps, e-mail en andere kanalen. Op andere momenten ben je gewoon niet bereikbaar. Als je je omgeving ook hierover informeert, zullen zij hier begrip voor hebben en voel jij niet de druk om te moeten reageren.
12. Wees niet bang om hulp te vragen
Vragen stellen is nooit stom, en je hebt alleen jezelf ermee als je vastzit en er niets aan doet. Zorg voor goed contact met je scriptiebegeleider en de afstudeerbegeleider bij het bedrijf waar je je scriptie schrijft. Plan ook meerdere contactmomenten in en geef duidelijk aan wat je verwacht qua hulp.
13. Schakel op tijd hulp in als het echt niet lukt!
Als je merkt dat je vastloopt, is je eerste aanspreekpunt in principe je afstudeerbegeleider van je opleiding. Veel hogescholen en universiteiten bieden vaak ook extra ondersteuning als je gediagnosticeerd bent met ADHD of ADD. Maak daar ook echt gebruik van. Het is ook prettig voor je afstudeerbegeleider om te weten dat je deze functiebeperking hebt, zodat hij/zij er rekening mee kan houden bij begeleiding. Mocht dit nu niet helpen, overweeg dan om externe hulp in te schakelen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Onze scriptiecoaches hebben veel ervaring in het begeleiden van studenten met leerproblemen en functiebeperkingen, waaronder ADHD en ADD. Vaak is er ook sprake van een combinatie van verschillende factoren. Samen onderzoeken we waardoor het jou nu niet lukt om vorderingen te maken met je scriptie of onderzoek. Vanaf de start van je studie tot en met je scriptie bieden wij praktische hulp.
Zo helpen wij je onder andere bij het maken en bijhouden van een planning, en bij het bepalen van de voor jou meest effectieve studiemethode. Vaak werken we met een vaste dagindeling die je kunt volgen om structuur aan te brengen in je afstudeerproces. Zo hebben we in de ochtend een incheckmoment zodat je die dag gericht aan de slag kunt gaan. Doordat we je scriptie opdelen in kleinere delen heb je overzicht en focus. En met heldere instructies maak jij die dag voldoende meters.
Onze scriptiecoaches hebben ook inhoudelijke kennis en kunnen je daarom goed helpen bij je probleemanalyse, de probleemstelling, het afbakenen van je onderzoeksvraag en het helder verwoorden van je onderzoeksmethode. Op deze manier zul je ook in staat zijn om op tijd af te studeren.
Wil je hulp? Vraag dan hieronder direct een gratis adviesgesprek aan. Het kost je niets en dan kunnen we je meteen uitleggen hoe we je kunnen helpen en ook wie het beste bij je past qua achtergrond.
Gratis vrijblijvend adviesgesprek
Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.
Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.