Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Is je scriptie schrijven met ChatGPT verstandig?

Sinds de lancering van ChatGPT-3 in november 2023 neemt het gebruik ervan een enorme vlucht. Inmiddels is de opvolger GPT-4 al beschikbaar, wat laat zien hoe snel de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zich ontwikkelt. Het is dan ook niet vreemd dat ook studenten ChatGPT hebben ontdekt. Echter, er wordt ook misbruik gemaakt van deze tool, en dat kan ertoe leiden dat jouw document wordt aangemerkt als plagiaat en zelfs kan resulteren in schorsing, waardoor je niet kunt afstuderen.

Is je scriptie schrijven met Chat GPT verstandig
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

In het kort: wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die volledige teksten voor je kan schrijven op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Deze teksten zijn gedetailleerd en bijna niet te herkennen als tekst van een robot. De chatbot haalt zijn informatie uit de data die beschikbaar is op het internet. Iedereen kan het (nu nog) gratis gebruiken. Daarnaast geeft de bot niet alleen zoekresultaten zoals Google, de chatbot kan ook opdrachten uitvoeren aan de hand van slimme prompts.

Is het gebruik van ChatGPT plagiaat?

Veel hogescholen en universiteiten zijn nog zoekende als het gaat om het gebruik van ChatGPT. Vaak ontbreekt er nu nog een helder beleid en duidelijke spelregels. Over het algemeen beschouwen opleidingen het gebruik van ChatGPT bij het schrijven van een scriptie als plagiaat en zelfs fraude. Op dit moment zijn teksten die met behulp van ChatGPT zijn geschreven te herkennen aan de volgende beperkingen:

  • Teksten die gegenereerd zijn met kunstmatige intelligentie bevatten in de meeste gevallen geen bronvermelding. Dat is lastig, omdat je bij iedere scriptie gebruik moet maken van bronvermeldingen. Als je niet weet welke bronnen gebruikt zijn om de tekst te genereren, kun je hier ook lastig naar verwijzen. Ook schrijft de chatbot niet foutloos; er komen bijvoorbeeld vaak kromme zinnen en rare interpuncties voor. Daarnaast is er sprake van herhaling van stukken tekst. Je moet je teksten dus sowieso goed checken op taalgebruik, kromme zinnen en herhaling. Ook kunnen er verkeerde citaten voorkomen bij gebruik van deze tool, waarbij een citaat niet overeenkomt met een bron.
  • De oudere versie van ChatGPT (versie 3.5) maakt ook gebruik van oudere bronnen waarmee de teksten gegenereerd worden. De tool maakt gebruik van beschikbare informatie op het internet tot 2021. De informatie is daardoor verouderd en veel opleidingen stellen als eis dat je actuele bronnen moet gebruiken (tenzij er geen actuele bron beschikbaar is).
  • De chatbot kan alleen teksten genereren op basis van informatie die al beschikbaar is. De tool kan niet zelf denken of nieuwe informatie genereren. En laat dat laatste nu juist een belangrijke eis zijn van veel onderwijsinstellingen, namelijk dat je nieuwe kennis genereert.
  • ChatGPT put uit alle informatie van het internet. Ook daar zit een beperking in. De chatbot kan immers niet controleren of het wel echt waar is wat het opschrijft. Stel dat je een begeleider hebt vanuit je opleiding die een expert is op dit gebied, dan kan dit tot een lastige situatie leiden.
  • Bovendien geldt ook dat je onderwijsinstelling al eerdere opdrachten voorbij heeft zien komen. Als je schrijfstijl dan ineens anders is, zou je opleiding kunnen vermoeden dat je niet zelf je tekst hebt geschreven.

Wat mag je als student doen met ChatGPT?

Zoals je hierboven al leest, is het gebruik van ChatGPT bij je scriptie zeker niet zonder risico's. En jij blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je resultaat. Iedere hogeschool en universiteit stelt eisen aan je scriptie, en als je gebruik maakt van AI, dan begeef je jezelf op dun ijs wat betreft bronnen die gebruikt zijn en die ook niet actueel genoeg zijn. Daarnaast kun je de chatbot niet vragen om je onderzoek uit te voeren (je kunt hoogstens slimme prompts geven). Literatuuronderzoek, deskresearch, kwalitatief en kwantitatief onderzoek, de interpretatie van je resultaten - al deze zaken zul je nog steeds zelf moeten doen. Daarmee genereer je namelijk nieuwe kennis en inzichten, wat ook een randvoorwaarde is vanuit je opleiding.

Kun je de chatbot dan helemaal niet gebruiken? Veel instanties vinden het goed als je de tool gebruikt bij het maken van je opdrachten. Maar wel alleen ter inspiratie. Soms is het lastig om te beginnen aan een opdracht of scriptie, en dan kan de chatbot je zeker op weg helpen. Gebruik ChatGPT dan ook als hulpmiddel, bijvoorbeeld om je onderzoek af te bakenen. Dat kan prima als inspiratie. Zorg er wel voor dat je vervolgens zelf de tekst schrijft in je eigen woorden en ook de juiste bronnen kunt vermelden.

Komt mijn scriptie door de plagiaatscanner als ik ChatGPT gebruik?

Een scriptie of tekst die je genereert met ChatGPT is geen origineel werk van jezelf. Daarom is het gebruik ervan feitelijk fraude, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het schrijven van je document.

Wordt een scriptie dan niet gedetecteerd door de plagiaatchecker? De huidige plagiaatsoftware zal geen alarm slaan wanneer een tekst is gegenereerd met behulp van ChatGPT. Veelgebruikte plagiaatcontroleprogramma's zijn Ephorus en Turnitin. Deze tools scannen je scriptie op plagiaat door de inhoud te vergelijken met andere scripties, wetenschappelijke publicaties en diverse bronnen op het internet.

De tekst die gegenereerd wordt via ChatGPT is in principe uniek. Ze zullen de ingeleverde tekst (voorlopig) dus niet als plagiaat markeren. Je moet altijd je bronnen vermelden, maar dat is lastig omdat je vaak niet weet welke bronnen door ChatGPT gebruikt worden. Als je AI gebruikt voor je teksten, vermeld dit dan als bron, anders is het altijd plagiaat.

Wel of geen gebruik maken van ChatGPT voor mijn scriptie?

Uiteraard is het gebruik van ChatGPT altijd jouw eigen keuze. Wij adviseren echter om de tool vooral als handig hulpmiddel te gebruiken en nooit een volledig gegenereerde tekst klakkeloos in te leveren. Hoewel het moeilijk is om de tekst als een via kunstmatige intelligentie gegenereerde tekst te herkennen, zijn er nog te veel kinderziektes waar een ervaren examinator doorheen prikt. Zelfs ChatGPT geeft aan dat jouw scriptie door jouzelf geschreven moet zijn en dat de tool je wel kan helpen. Dat vat eigenlijk alles samen😊.

Tot slot: hoe zit het met mijn privacy?

Privacy is ook een belangrijk punt, aangezien de tool momenteel nog gratis is. Net zoals bij Spotify heeft de chatbot waarschijnlijk voldoende gebruikers nodig om uiteindelijk ook commercieel succesvol te worden. Bedenk dus goed dat alles wat je deelt met ChatGPT wordt opgeslagen. Deel daarom nooit gevoelige of vertrouwelijke informatie, zowel persoonlijk als zakelijk.

En als ik wel hulp wil bij mijn scriptie?

Uiteraard kan dit ook! Onze scriptiebegeleiders:

Vraag hieronder een gratis adviesgesprek aan en hoor direct hoe we je kunnen helpen!

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...