20 januari 2020

Tips bij ADD of ADHD en afstuderen

Als je ADHD (of ADD) hebt is het voor jou waarschijnlijk moeilijk om je werkzaamheden goed te plannen, voortgang te maken en de rode draad te bewaren. Waarschijnlijk is het voor jou een heel bekend verschijnsel dat je uren hebt zitten zwoegen en je vervolgens nauwelijks bent opgeschoten. Of dat je helemaal de rode draad bent kwijtgeraakt of letterlijk bent verzand in informatie. Of dat je je document zo vaak hebt aangepast dat de rode draad is kwijtgeraakt en dat je scriptiebegeleider aangeeft dat deze je document moeilijk leesbaar vindt.

Maar ook kan het voorkomen dat je scriptiebegeleider aangeeft dat de beargumentering ontbreekt van je gemaakte keuzes. Vaak mist dan de detailinformatie die nog in je hoofd zit. Natuurlijk kan het ook zijn dat je gewoon het idee hebt totaal niet voorruit te komen. Terwijl je echt heel hard werkt! Herkenbaar?

Toch weten wij uit ervaring dat je gewoon op tijd kunt afstuderen. Met een aantal handvatten lukt het jou ook je scriptie te schrijven! In dit artikel geven wij je daarom een aantal tips. Doe er vooral je voordeel mee!

Begin met het maken van een heldere planning

Als je gaat afstuderen is het handig om ten eerste een goede planning te maken. Je hebt vanuit je opleiding vast al een globale planning gekregen en je weet in ieder geval de deadlines. Verdeel vervolgens je scriptie in brokken en geef aan wanneer je wat gaat doen. Dat geeft overzicht. Blok jezelf vervolgens ook op die momenten af om aan je scriptie te werken.

Zorg voor een afgebakende onderzoeksdoelstelling

Als je ADHD (of ADD) hebt is het des te belangrijker je onderzoeksdoelstelling af te bakenen. Dat doe je door bij je opdrachtgever het probleem achter het probleem te achterhalen. Als je opdrachtgever een marketingplan wil, waarom is dit dan nodig? Blijven de inkomsten achter, heeft het te maken met het imago of heeft je opdrachtgever veel concurrentie? Maak dat concreet. En onderbouw dit vervolgens niet alleen intern, maar ook juist extern. 

Stel je opdrachtgever de juiste vragen

Stel je opdrachtgever de juiste vragen om te kijken wat het probleem is achter het probleem. Hiermee krijg je een afgebakende onderzoeksdoelstelling en kun je veel gemakkelijker tot een goede hoofdvraag komen.

Gebruik de 6W’s van Ferrel:

  • Wie zijn de huidige en potentiele afnemers?
  • Wat doen de huidige en potentiele afnemers met het product of de dienst?
  • Waar nemen de huidige en potentiele afnemers het product of de dienst af?
  • Wanneer nemen de huidige en potentiele afnemers het product of de dienst af?
  • Waarom koopt men bij het bedrijf?
  • Waarom koopt men niet bij het bedrijf?

Ga mindmappen!

Vaak ben je, als ADHD (of ADD) hebt juist sterk in het denken van beelden en de grote lijnen. Dat is echt een enorm talent. Juist daarom weten wij uit ervaring dat het je kan helpen om de verschillende onderdelen van je scriptie te mindmappen. Je zet hiermee het creatieve proces in gang en je onthoudt daardoor de grote lijnen veel beter, die zijn als het ware meteen geprogrammeerd. Hang je mindmaps ook op als je gaat werken aan je scriptie, ze dienen dan als een geheugensteun en geven je focus.

Blijf niet thuis zitten als je moet studeren

Zorg voor een rustige werkplek waar je niet gestoord wordt of afgeleid wordt. Vaak is het goed om jezelf weg te halen uit je “eigen” omgeving, met alle afleiding die daarbij hoort. Studeer bijvoorbeeld in de bibliotheek of de campus.

Plan je dagen en wanneer je aan je scriptie werkt

In stap 1 maakte je een globale planning. Als je echt gefocusseerd aan je scriptie wilt werken, is het verstandig om per dag een detailplanning te maken. Geef per uur aan wat je gaat doen en welke informatie je nodig hebt, plan je afspraken en de telefoongesprekken of interviews ook ruim in. Zorg vervolgens ook voor ontspanning aan het einde van je dag. Je mag jezelf echt belonen als je een dag hard hebt gewerkt. Neem ook voldoende rustmomenten tussendoor en zorg voor voldoende slaap!

Zorg voor een vast ritme

Regelmaat is ook heel belangrijk en geeft structuur. Als je op vaste dagen en momenten aan je scriptie werkt wordt dit je patroon.

Wees niet bang om hulp te vragen

Vragen stellen is nooit stom, en je hebt alleen jezelf ermee als je vast zit en er niets aan doet. Zorg voor een goed contact met je scriptiebegeleider en de afstudeerbegeleider bij het bedrijf waar je je scriptie schrijft. Plan hier ook meerdere contactmomenten mee in en geef helder aan wat je verwacht voor hulp.

Schakel op tijd hulp in als het echt niet lukt!

Lukt het echt niet om af te studeren en je scriptie te schrijven? Wij zijn als scriptiebureau gespecialiseerd in leerproblemen en hebben meerdere scriptiecoaches die je kunnen helpen als je ADHD (of ADD) hebt bij het afstuderen. Onze begeleiding is meestal heel intensief en sowieso persoonlijk, je moet immers wel echt een goede klik hebben met de scriptiecoach die je gaat helpen.

Zo helpen onze scriptiecoaches je o.a. bij het maken en bijhouden van een planning, en bekijken hoe jij het prettigst kunt studeren. Vaak werken zij met een vaste dagindeling die je kunt toepassen en brengen structuur aan in je afstudeerproces. Daarnaast zijn ze ook inhoudelijk op de hoogte en kunnen ze je helpen met het afbakenen van de onderzoeksdoelstelling, het formuleren van je hoofd- en deelvragen, hoe je je onderzoeksmethode scherp op papier krijgt enzovoorts. Zo lukt het jou ook om op tijd af te studeren.

Wil je hulp? Vraag dan hieronder direct een gratis adviesgesprek aan, dat kost je niks en dan kunnen we je meteen uitleggen hoe we je kunnen helpen en ook wie het beste qua achtergrond bij je past.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Voor verschillende opdrachtgevers voert Linda marketingopdrachten uit zoals…

Lees verder...