20 januari 2020

Tips bij ADD of ADHD en afstuderen

Als je ADHD hebt beschik je over veel kwaliteiten, je bent vaak heel enthousiast, creatief, kunt goed out of the box denken en je denkt snel en vaak veel meer in grote lijnen. Echter, kan het houden van structuur en overzicht en het stellen van realistische concrete doelen lastig voor je zijn. En ook kan het lastig voor je zijn om de externe lezer in je verhaal mee te nemen, veel zit nog in je hoofd en staat niet op papier.

Het schrijven van een scriptie als je ADHD of ADD hebt kan lastig zijn, omdat dit proces vraagt om structuur en veel discipline en doorzettingsvermogen. Ook wordt verwacht dat je jouw onderzoek zelfstandig kunt uitvoeren. Jouw begeleider of mentor vanuit jouw opleiding kijkt veel meer of jouw scriptie wel voldoet aan de richtlijnen van de opleiding. Bij ADHD is juist het zorgen voor structuur en afbakening in je scriptie en onderzoek heel belangrijk. Dit zorgt dat jij met meer focus aan je scriptie kunt en gaat werken.

Met een aantal handvatten lukt het jou ook je scriptie te schrijven! In dit artikel geven wij je daarom een aantal tips. Doe er vooral je voordeel mee!

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit/Hyperactivity Disorder en het betekent dat je snel afgeleid bent en hyperactief gedrag vertoont. Mensen met ADD hebben vooral last van een aandachtstekort. ADHD kan in twee typen voorkomen. Je kunt overwegend hyperactief en impulsief zijn. Je kunt echter ook zowel onoplettend als hyperactief zijn.

Waarom is het schrijven van een scriptie met ADHD of ADD zo lastig?

Als je ADHD (of ADD) hebt, is het voor jou waarschijnlijk moeilijk om je werkzaamheden goed te plannen, voortgang te maken en de rode draad te bewaren. Waarschijnlijk is het voor jou dan ook een heel bekend verschijnsel dat je uren hebt zitten zwoegen (de dag is letterlijk omgevlogen) en je vervolgens nauwelijks bent opgeschoten. Of dat je de rode draad bent kwijtgeraakt en letterlijk verzand bent geraakt in alle informatie.

Ook kan het zijn dat je jouw document zo vaak hebt aangepast dat de rode draad is kwijtgeraakt en dat je scriptiebegeleider aangeeft dat deze je document moeilijk leesbaar vindt. En het kan voorkomen dat je scriptiebegeleider aangeeft dat deze de onderbouwing van je keuzes mist in je document.

Wij merken dat bij studenten met ADHD of ADD de kennis vaak wel aanwezig is, deze zit echter vaak nog in het hoofd en staat niet op papier. Ook merken we dat het helpt als je jouw scriptie in kleinere delen hakt met heldere instructies en ook de uitleg waarom je dit onderdeel moet veranderen. Weet dat ook jij gewoon op tijd kunt afstuderen.

Wat kun je zelf doen?

Neem eerst tijd voor je oriëntatie

Voor jou is de oriëntatiefase misschien wel de belangrijkste fase, gebruik deze tijd dan ook om jezelf te oriënteren op een leuk en geschikt onderwerp. Juist als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt, kan dit je helpen. ADHD wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan concentratie, maar het kan ook zorgen voor een hele sterke concentratie op één onderwerp. Dit wordt ook wel hyperfocus genoemd. Als iemand met ADHD iets interessant vindt, gaat het concentreren vanzelf makkelijker. Als je dus kiest voor een onderwerp wat je leuk vindt en waar je affiniteit mee hebt kun je gemakkelijker focus houden op je onderwerp. Hier zit overigens ook een valkuil, want een hyperfocus kan ook leiden tot het gevoel dat je uren verder bent, heel veel hebt gedaan, maar nauwelijks concrete resultaten hebt geboekt.

Begin met het maken van een heldere planning

Als je gaat afstuderen is het handig om ten eerste een goede planning te maken. Je hebt vanuit je opleiding vast al een globale planning gekregen en je weet in ieder geval de deadlines. Werk daarom met een concrete planning met haalbare deadlines. Plan de dagen dat je aan je scriptie werkt en zorg dat je deze dagen ook per uur gaat inplannen. Zorg ook voor voldoende rustmomenten (pauzes, lunchen en eventueel sporten of wandelen). Juist door rustmomenten te creëren en te werken in tijdsblokken zorg je ervoor dat je ook de momenten doorbreekt als je bent vastgelopen. Zet desnoods je timer of een kookwekker en onderbreek ook echt je werk als deze afgaat.

Zet eerst de structuur neer van je scriptie

Begin vervolgens altijd eerst met de structuur, hoe ga je jouw scriptie indelen? Wat ga je waar neerzetten en beantwoorden? Je kunt hiervoor de handleiding bekijken van jouw opleiding of andere voorbeeldscripties bekijken die je vaak kunt raadplegen in de bibliotheek van jouw opleiding. Als je van te voren goed nadenkt over de structuur dan zorgt dit ervoor dat je een kapstok hebt voor jezelf en ook weet waar je over wilt gaan schrijven.

Vaak ben je, als ADHD (of ADD) hebt juist sterk in het denken van beelden en de grote lijnen. Dat is echt een enorm talent. Juist daarom weten wij uit ervaring dat het je kan helpen om de verschillende onderdelen van je scriptie te mindmappen. Je zet hiermee het creatieve proces in gang en je onthoudt daardoor de grote lijnen veel beter, die zijn als het ware meteen geprogrammeerd. Hang je mindmaps ook op als je gaat werken aan je scriptie, ze dienen dan als een geheugensteun en geven je focus.

Zorg voor een afgebakende onderzoeksdoelstelling

Als je ADHD (of ADD) hebt is het des te belangrijker je onderzoeksdoelstelling af te bakenen. Dat doe je door bij je opdrachtgever het probleem achter het probleem te achterhalen. Als je opdrachtgever een marketingplan wil, waarom is dit dan nodig? Blijven de inkomsten achter, heeft het te maken met het imago of heeft je opdrachtgever veel concurrentie? Maak dat concreet. En onderbouw dit vervolgens niet alleen intern, maar ook juist extern. 

Zorg voor een goede onderbouwing van het probleem

Vaak merken wij ook dat het lastig is om te komen tot de juiste hoofd- en deelvraag. Hiervoor is het belangrijk dat je echt goed doorvraagt bij jouw opdrachtgever waarom je jouw onderzoek moet doen. Vaak stuurt je opdrachtgever je op pad met een concrete opdracht.

Echter is het essentieel dat je uitzoekt wat het managementprobleem of commerciële probleem is en welk inzicht mist om het probleem op te lossen. Jij lost nooit het managementprobleem of commerciële probleem op! Maar je kunt wel kijken welke kennis mist binnen de organisatie en dat gaan onderzoeken.

Door het probleem niet alleen intern te onderbouwen, maar ook extern kom je vaak tot een krachtige probleemstelling en is het ook helder welk inzicht jouw opdrachtgever nodig heeft. Hieruit komt je hoofdvraag voort. Door vervolgens de juiste theoretische modellen en literatuur te selecteren kom je tot relevante deelvragen.

Stel je opdrachtgever ook juist daarom de juiste vragen

Stel je opdrachtgever de juiste vragen om te kijken wat het probleem is achter het probleem. Hiermee krijg je een afgebakende onderzoeksdoelstelling en kun je veel gemakkelijker tot een goede hoofdvraag komen.

Gebruik de 6W’s van Ferrell:

  • Wie zijn de huidige en potentiële afnemers?
  • Wat doen de huidige en potentiële afnemers met het product of de dienst?
  • Waar nemen de huidige en potentiële afnemers het product of de dienst af?
  • Wanneer nemen de huidige en potentiële afnemers het product of de dienst af?
  • Waarom koopt men bij het bedrijf?
  • Waarom koopt men niet bij het bedrijf?

Lastig om jezelf te concentreren? Blijf niet thuis zitten als je moet studeren

Zorg voor een rustige werkplek waar je niet gestoord wordt of afgeleid wordt. Vaak is het goed om jezelf weg te halen uit je “eigen” omgeving, met alle afleiding die daarbij hoort. Studeer bijvoorbeeld in de bibliotheek of de campus.

Plan je dagen en wanneer je aan je scriptie werkt

In stap 1 maakte je een globale planning. Als je echt gefocusseerd aan je scriptie wilt werken, is het verstandig om per dag een detailplanning te maken. Geef per uur aan wat je gaat doen en welke informatie je nodig hebt, plan je afspraken en de telefoongesprekken of interviews ook ruim in. Zorg vervolgens ook voor ontspanning aan het einde van je dag. Je mag jezelf echt belonen als je een dag hard hebt gewerkt. Neem ook voldoende rustmomenten tussendoor en zorg voor voldoende slaap!

Zorg voor een vast ritme

Regelmaat is ook heel belangrijk en geeft structuur. Als je op vaste dagen en momenten aan je scriptie werkt wordt dit je patroon.

Probeer afleiding te vermijden

Zorg verder ook dat je zo min mogelijk afleiding hebt als je aan je scriptie werkt, zet je mobiel desnoods uit evenals meldingen van je computerprogramma’s en social media. Daardoor zorg je ook dat je geconcentreerd kunt blijven werken aan jouw scriptie. Je kunt ook met jezelf afspreken en inplannen dat je gedurende jouw scriptiewerkdag op bepaalde tijden wel mag reageren op je appjes, mail en andere berichten. Op de andere momenten ben je gewoon niet bereikbaar. Als je jouw omgeving hier ook over informeert hebben zij ook hiervoor vast begrip en voel jij niet de druk dat je moet reageren.

Wees niet bang om hulp te vragen

Vragen stellen is nooit stom, en je hebt alleen jezelf ermee als je vast zit en er niets aan doet. Zorg voor een goed contact met je scriptiebegeleider en de afstudeerbegeleider bij het bedrijf waar je je scriptie schrijft. Plan hier ook meerdere contactmomenten mee in en geef helder aan wat je verwacht voor hulp.

Schakel op tijd hulp in als het echt niet lukt!

Als je merkt dat je vastloopt, is je eerste aanspreekpunt in principe je afstudeerbegeleider van je opleiding. Veel hogescholen en universiteiten bieden vaak ook extra ondersteuning als je gediagnosticeerd bent met ADHD of ADD. Maak daar ook echt gebruik van. Voor je afstudeerbegeleider van je opleiding is het ook fijn te weten dat je deze functiebeperking hebt zodat deze er ook in zijn/haar begeleiding rekening mee kan houden. Mocht dit nu niet helpen overweeg dan om extern hulp in te schakelen. Maar zorg wel dat je altijd je opleiding en de afstudeerbegeleider van je opleiding aangehaakt houdt in je afstudeerproces.

Hoe kunnen wij je helpen?

Onze coaches hebben veel ervaring in het begeleiden van studenten met ADHD en ADD. Vaak is er ook sprake van een combinatie van verschillende factoren. Samen onderzoeken we waardoor het je nu niet lukt om meters te maken met je scriptie of je onderzoek. Van de start van je studie tot en met je scriptie. Onze hulp is praktisch ingestoken.

Zo helpen onze scriptiecoaches je o.a. bij het maken en bijhouden van een planning, en bekijken hoe jij het prettigst kunt studeren. Vaak werken zij met een vaste dagindeling die je kunt toepassen en brengen structuur aan in je afstudeerproces. Daarnaast zijn ze ook inhoudelijk op de hoogte en kunnen ze je helpen met het afbakenen van de onderzoeksdoelstelling, het formuleren van je hoofd- en deelvragen, hoe je je onderzoeksmethode scherp op papier krijgt enzovoorts. Zo lukt het jou ook om op tijd af te studeren.

Wil je hulp? Vraag dan hieronder direct een gratis adviesgesprek aan, dat kost je niks en dan kunnen we je meteen uitleggen hoe we je kunnen helpen en ook wie het beste qua achtergrond bij je past.

Plan direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...