Uitstelgedrag en afstuderen

Herken je dit? Je wilt iedere keer beginnen aan je scriptie, maar je krijgt geen letter op papier. Of je ziet door de bomen het bos niet meer. Je stelt steeds uit en de deadline komt steeds sneller in zicht. Begin je pas een dag voor je deadline met als gevolg dat je een nacht moet door trekken? Stel je belangrijke beslissingen eindeloos uit? Begin je morgen echt? Grote kans dat jij last hebt van uitstelgedrag. Hoe ga je om met uitstelgedrag als je een scriptie schrijft?

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is zaken niet doen of voor je uitschuiven en vaak voel je je hier dan rot over. Bovendien wordt uitstellen een probleem als je bepaalde taken wel moet doen en je tegen een deadline aanhikt. Op een bepaald moment komt de deadline dichterbij en moet je echt gaan beginnen. Bij uitstellers geldt ook dat hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om vervolgens toch nog te starten. Je legt de lat voor jezelf enorm hoog en je ziet alleen maar die enorme berg voor je.

Wat kun je zelf doen?

  • Zet je valkuilen op een rij. Wat zijn voor jou de grootste verleidingen? Het klinkt wellicht als een cliché, maar probeer niet toe te geven aan je verleidingen.
  • Vertel aan je familie, vrienden en kennissen dat je op bepaalde tijden niet gestoord wilt worden, omdat je dan aan je scriptie werkt. Zet je telefoon gewoon uit of stil.
  • Wanneer presteer jij het beste? Dat is voor iedereen anders, ben jij een ochtend of avondmens? Werk op die momenten waarop je energiepijl optimaal is.
  • Maak een haalbare dag en weekplanning en stel prioriteiten. Zorg hierbij ook voor voldoende momenten om even wat ‘anders’ te doen, te sporten of te ontspannen.
  • Doe ook vooral leuke dingen als onderbreking. Je mag jezelf ook belonen als je hard hebt gewerkt.
  • Zorg voor een regelmatig leven: sta op dezelfde tijden op, werk op gezette tijden en ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed.
  • Zoek een rustige plek waar je goed kunt werken zonder teveel afleidingen. Als je deze thuis niet hebt, ga dan in de bibliotheek zitten of op de campus.

Schakel hulp in als het niet lukt

Als je al een tijdje bezig bent met het schrijven van je scriptie en het lukt maar niet, met de deadline die steeds sneller dichtbij komt, is het misschien een goed idee om externe hulp in te roepen. Onze scriptiebegeleiders hebben allemaal ervaring met uitstelgedrag. Bovendien kan een scriptiebegeleider je helpen om de enorme berg te verkleinen, door je scriptie in behapbare stukken te hakken en te werken met een heldere planning. In de planning staan alle contactmomenten met zowel je de afstudeerbegeleider vanuit je opleiding als onze scriptiebegeleider. Hiermee wordt je scriptie weer een overzichtelijk geheel en wordt afstuderen weer behapbaar waardoor je weer meters kunt maken. En op de momenten dat je toch weer een dip ervaart of vastloopt, dan heb je een stok achter de deur. Gedurende jouw afstuderen is Jouw scriptiecoach jouw sparringpartner die je weer motiveert en op weg helpt.