31 januari 2021

Interview als onderdeel van kwalitatief onderzoek

Als je kwalitatief onderzoek gaat uitvoeren is een veelgebruikte methode vaak het afnemen van een interview. Uiteraard zijn er tal van andere methoden zoals bijvoorbeeld de paneldiscussie, maar in dit artikel gaan we echt in op het interview en de verschillende vormen en waar jij op moet letten als je een interview afneemt.

Belangrijk, zorg voor de juiste voorbereiding

Als je kwalitatief onderzoek hebt gekozen als methode dan heb je dat waarschijnlijk gedaan om bepaalde informatie te verkrijgen waarmee je beter inzicht krijgt in het daadwerkelijke probleem. Denk maar aan de dokter en de patiënt, de dokter moet eerst vaststellen wat het probleem is voordat deze een diagnose kan stellen en een recept of behandeling kan uitschrijven. Het is dus belangrijk dat je ten eerste helder hebt wat je te weten wilt komen. Bedenk ook hoe je omgaat met anonimiteit van de respondent. Wat ga je doen als een respondent ineens toch niet wilt meewerken? Kijk ook hoe je de respondent wit aanspreken, als je dit vanuit de organisatie doet waar je je afstudeerstage doet, dan kies je waarschijnlijk voor de u-vorm als je klanten wilt interviewen, maar als het collega’s van je zijn, kan de jij-vorm ook prima.

Interviewen als onderdeel van kwalitatief onderzoek

Kies je voor een gestructureerd of ongestructureerd interview?

Bij een gestructureerd interview weet je van tevoren precies welke vragen je gaat stellen en in welke volgorde. Zelfs de meeste antwoordcategorieën liggen al vast. Als interviewer moet je je precies aan de vragenlijst houden. Je mag de vragen niet zomaar in een andere volgorde stellen of vragen overslaan als dat niet is aangegeven. Dit is nodig zodat je op basis van je resultaten echt vergelijkingen en analyses kunt maken. Vaak kies je hiervoor als je al een verwachting hebt van de uitkomsten.

Maar soms weet je niet wat je kunt verwachten. Stel een brand breekt uit en je wilt als onderzoeker weten wat de aard is van de gevolgen van de brand. Je  weet dan van tevoren niet  precies wat voor antwoorden je kunt verwachten. Er is dan sprake van een open interviewvraag. Als je gebruik maakt van open vragen die kunnen verschillen per respondent dan noemen we dit een semi gestructureerd interview. Bepaalde vragen liggen vast en andere zijn open vragen. Bij een semi gestructureerd interview moet je ook doorvragen. Stel dat iemand zegt, ‘Nee, nooit’. Dan kun je bijvoorbeeld vragen ‘Waarom niet?’. Dan krijg je op deze manier toch de aanvullende informatie die je nodig hebt om te kunnen interpreteren. Dat is dus belangrijk.

Tip: zorg altijd dat je een topiclijst bij de hand hebt als je open vragen stelt. Soms krijg je geen antwoord en dan mag je de respondent op weg helpen. Een topiclijst helpt daarbij.

Welke soorten ongestructureerde interviews zijn er?

Alle niet of weinig gestandaardiseerde interviews worden open interviews genoemd. Er zijn drie soorten open interviews, namelijk:

  • het vrije-attitude interview
  • het halfgestructureerde interview
  • het gedeeltelijk gestructureerde interview

Bij het vrije-attitude interview zijn de onderwerpen en volgorde waarin vragen gesteld worden vrij. Bij het halfgestructureerde interview gebruik je vaak een checklist of topiclijst maar de volgorde waarin je de vragen stelt zijn wel vrij. De eerst twee worden vaak ook het omgestructureerde interview genoemd. Je bepaald wel de onderwerpen maar je laat verder de volgorde en hoe je de vragen stelt los. Het gaat meer om de resultaten. Bij het gedeeltelijk gestructureerde interview gebruik je vaste vragen in een vaste volgorde, hierbij ga je vooral doorvragen. Je hebt hierbij dus al vooraf de topics bepaald die je in een vaste volgorde behandeld.

Ook hier moet je dus goed vooraf over nadenken.

Aanvullende tips als je een interview afneemt

Als je een interview afneemt zijn er altijd een paar regels en zaken waar je goed over na moet denken en dit heeft ook vooral te maken met de betrouwbaarheid van de interviews en verkregen resultaten.

  • Voor interviews heb je wel voldoende respondenten nodig. Eigenlijk is er niet echt een gouden regel, vaak wordt 15 interviews aangehouden als gemiddelde, maar wij adviseren altijd om te kijken naar verzadiging. Als je geen nieuwe informatie meer krijgt dan kun je erop vertrouwen dat je in principe de kern wel geraakt hebt. Maar dat is nooit het geval met n=1, dus let daar wel op.
  • Zorg dat je alles transcribeert en dan je ook akkoord krijgt op je transcriptie, deze behoor je altijd toe te voegen aan je resultaten.
  • Voor transcriberen zijn verschillende manieren maar juist als je een semi gestructureerd of ongestructureerd interview afneemt doe je er goed aan om in een dagboek notities te maken van wat je opviel. Dan heb je ook de context helder en vanuit de context kun je vaak ook weer bepaalde reacties verklaren.
  • Kijk ook hoe je met ethiek omgaat. Stel iemand gaat tijdens een interview klagen over de manager, wat doe je dan met deze interview, hoe borg je dat respondenten niet herkend worden en zich wel veilig voelen?

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...