Terug naar scriptietips

30 april 2024

Het schrijven van een effectieve leeswijzer in je scriptie

De leeswijzer is een belangrijk onderdeel in de inleiding van je scriptie dat je lezers een helder overzicht biedt van de inhoud en structuur van je werk. Het geeft aan waar specifieke informatie te vinden is in verschillende hoofdstukken. Scripties kunnen soms omvangrijk worden, zeker als je veel hoofdstukken en bijlagen hebt. Met een goede leeswijzer help je de lezers daarom gemakkelijk door je scriptie te navigeren.

Het schrijven van een effectieve leeswijzer in je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Waar plaats je de leeswijzer in je scriptie?

De leeswijzer wordt meestal in de inleiding van je scriptie geplaatst. Hoewel sommige opleidingen het als een verplicht onderdeel van de inleiding beschouwen, is het vaak niet verplicht om deze toe te voegen. Het is belangrijk om de afstudeerhandleiding van je opleiding te controleren om hier zeker van te zijn. Juist omdat een leeswijzer zorgt voor structuur en toegankelijkheid van je document, waardoor het lezen ervan wordt vergemakkelijkt, adviseren wij om wel een leeswijzer op te nemen in je scriptie. Deze plaats je aan het einde van de inleiding. Hierin geef je een overzicht van de hoofdstukken van je scriptie en geef je aan waar de lezer welke informatie kan vinden.

Tips voor het schrijven van een goede leeswijzer

Hieronder geven we je een aantal tips om je te helpen bij het opstellen van een goede leeswijzer:

  • Houd het beknopt: Een leeswijzer moet niet te lang zijn. Het moet een kort en beknopt overzicht bieden van de structuur van je scriptie. Probeer de informatie zo helder en bondig mogelijk te presenteren.
  • Gebruik duidelijke taal: Vermijd jargon en complexe taal in de leeswijzer. Zorg ervoor dat de lezer de informatie gemakkelijk kan begrijpen. Als je technische termen of afkortingen gebruikt, leg deze dan uit.
  • Wees consistent: Als hoofdstuk 1 het theoretisch kader is, vermeld dit dan ook als zodanig in de leeswijzer. Leg de functie van elk hoofdstuk uit: Geef een beknopte uitleg van wat de lezer kan verwachten voor elk hoofdstuk in de leeswijzer.
  • Verwijs naar bijlagen: Als je bijlagen of appendices hebt toegevoegd aan je scriptie, vermeld dan in de leeswijzer waar de lezer deze kan vinden en waarom ze relevant zijn voor het begrijpen van jouw onderzoek.
  • Geef indien nodig leesinstructies: Als je wilt dat de lezer bepaalde hoofdstukken of secties in een specifieke volgorde leest, geef dan ook deze leesinstructies mee in de leeswijzer.
  • Verwijs naar de literatuurlijst (of bronnenlijst): In de leeswijzer kun je aangeven dat er een literatuurlijst is opgenomen in je scriptie en welke stijlgids je hebt gevolgd voor je citaties en bronvermeldingen.

Tip: Gebruik synoniemen en varieer

Het probleem met de leeswijzer is dat deze vaak een nogal saai stuk tekst is. Het bevat meestal een eenvoudige opsomming van wat er in de verschillende hoofdstukken te vinden is. Hierdoor kan het moeilijk zijn om variatie in taalgebruik aan te brengen. Daarom is het aan te raden synoniemen te gebruiken en de zinsstructuur per zin te variëren. Ben je benieuwd waar je goede synoniemen kunt vinden? Gebruik dan de website synoniemen.net. Op deze manier wordt jouw leeswijzer dynamischer en aantrekkelijker om te lezen. Over het algemeen wordt in de leeswijzer vaak de passieve vorm gebruikt.

Voorbeeld leeswijzer

In hoofdstuk 1 vindt u het theoretisch kader. Dit hoofdstuk beschrijft welke literatuur en bronnen er geraadpleegd en gebruikt zijn tijdens het onderzoek. In hoofdstuk 2 wordt de methodologie beschreven met een uitleg van de onderzoeksmethoden die gebruikt zijn, inclusief gegevensverzamelingsmethoden, de steekproefpopulatie en de data-analysemethoden. In hoofdstuk 3 worden de resultaten gepresenteerd. Hierin worden de bevindingen van het onderzoek weergegeven aan de hand van grafieken en tabellen. In hoofdstuk 4 vindt u de discussie, waar dieper ingegaan wordt op de resultaten en hoe deze verband houden met de toegepaste theorie. In hoofdstuk 5 ten slotte, staat de conclusie. Dit hoofdstuk vat de belangrijkste bevindingen samen, beantwoordt de onderzoeksvragen en benadrukt de praktische implicaties van het onderzoek. In de bijlagen vindt u alle aanvullende informatie, zoals enquêteformulieren, interviewtranscripties en andere ondersteunende documenten. Een lijst met alle geraadpleegde bronnen en citaties volgens de APA-stijl is te vinden in de literatuurlijst.

Laat je scriptie inhoudelijk en taalkundig nakijken door een professional

Met deze tips moet het zeker lukken om een goede leeswijzer te schrijven. Vaak wordt de leeswijzer aan het einde van de afstudeerscriptie geschreven, omdat je dan pas een duidelijk beeld hebt van de structuur van je scriptie. 

Ben je klaar met je scriptie en wil je dat een ervaren corrector je document nog eens doorleest op taal? Vraag dan direct een offerte aan. We kunnen ook je document inhoudelijk controleren, waarbij we kijken of alle onderdelen aanwezig zijn, een taalkundige controle uitvoeren en de tekst beoordelen op begrijpelijkheid en de juiste structuur. Zo kun jij een goed leesbare scriptie inleveren.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...