Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Meer productiviteit met de Pomodoro-techniek

Wil je efficiënter studeren en je scriptie schrijven? Zoek je meer focus omdat je vaak afgeleid bent? Gebruik dan de Pomodoro-techniek. Deze eenvoudige en krachtige methode, ontwikkeld door Francesco Cirillo in de late jaren 1980, biedt een gestructureerde aanpak om je taken te voltooien en je concentratie te bevorderen. Ideaal voor studenten die uitstellen, studieontwijkend gedrag vertonen, moeite hebben met het houden van overzicht, en snel afgeleid zijn.

Meer productiviteit met de Pomodoro techniek
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Hoe is de Pomodoro-techniek ontstaan?

Cirillo merkte tijdens zijn studie dat hij zelf moeite had om zich langere tijd te concentreren en te focussen. Daarom besloot Cirillo een kookwekker te gebruiken die de vorm had van een tomaat (pomodoro). Voor Cirillo was de wekker een visuele herinnering om zich volledig te kunnen focussen op zijn taak. Na deze focustijd nam hij een korte pauze. Hij ontdekte dat zijn productiviteit verbeterde en zijn vermoeidheid verminderde met behulp van deze techniek. En voilà, de Pomodoro-techniek was geboren!

Hoe helpt de Pomodoro-techniek bij het schrijven van je scriptie?

De Pomodoro-techniek kun je prima inzetten voor je scriptieonderzoek en het schrijfproces van je scriptie. Je volgt de stappen die we hieronder hebben beschreven. Zorg ervoor dat je vooraf een helder doel hebt welke taak je wilt afronden tijdens een pomodoro-moment. Of het nu gaat om het lezen van literatuur of het schrijven van een specifiek onderdeel, maak je doel concreet.

Hoe gebruik je de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is zeer eenvoudig en volgt de volgende stappen:

  • Begin met je doelen: Voordat je begint, is het goed om te bedenken wat je doel is. Welke lesstof wil je beheersen of welk onderdeel van je scriptie wil je aanpakken? Het kan bijvoorbeeld een hoofdstuk zijn dat je moet lezen, aantekeningen die je moet herzien, of een opdracht die je moet voltooien. Maak dat concreet.
  • Stel de timer in: Stel een timer in voor 25 minuten (dit is één pomodoro). Gedurende deze tijd richt je je volledige aandacht op je gekozen taak, zonder afleidingen.
  • Werk gefocust: Tijdens de pomodoro-methode werk je met volledige toewijding aan je taak. Minimaliseer afleidingen, zet je telefoon op stil, negeer berichten op sociale media en ga niet op het internet surfen.
  • Pauzeer en ontspan: Zodra de 25 minuten voorbij zijn, stop je met werken en neem je een pauze van 5 minuten. Sta op, strek je even uit, haal diep adem en ontspan. Of zet een kop koffie, thee of pak een glas water. Deze pauze helpt je om je energie en focus te vernieuwen.
  • Ga naar de volgende pomodoro: Na 5 minuten pauze ga je verder met de volgende pomodoro van 25 minuten (weer met de timer). Na vier voltooide pomodoro's neem je een langere pauze van ongeveer 15-30 minuten.
  • Tip: Houd bij hoeveel pomodoro's je elke dag voltooit en maak aantekeningen van je vooruitgang en wat je hebt bereikt.
  • Wees flexibel: Sommige taken kunnen langer duren dan één pomodoro. Als dat het geval is, kun je deze taak opdelen in kleinere delen en ze aanpakken met behulp van meerdere pomodoro's.
  • Kijk ook wat werkt voor jou: Hoewel de Pomodoro-techniek een gestructureerde methode is, betekent dit niet dat je star moet vasthouden aan de tijden. Pas de lengte van de pomodoro's en pauzes aan op basis van je eigen behoeften en concentratievermogen.
  • Blijf consistent: Consistentie is belangrijk bij het leren. Probeer daarom regelmatig de Pomodoro-techniek toe te passen tijdens het studeren en het schrijven van je scriptie.

Welke tools kan ik gebruiken als ik de Pomodoro-techniek wil gaan toepassen?

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt gebruiken om de Pomodoro-techniek toe te passen. Het is belangrijk om de tool te kiezen die het beste bij jou past en die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kunt integreren.

  • Werk je graag offline? Dan kun je een notitieboek en een timer gebruiken. Markeer je start- en eindtijden en noteer je voortgang in je notitieboek. Voor de timer kun je een kookwekker of de timer op je telefoon gebruiken.
  • Veel digitale agenda's en takenlijsten, zoals Google Calendar, Microsoft Outlook en Trello, hebben ingebouwde timerfuncties die je kunt gebruiken om de Pomodoro-techniek toe te passen.
  • Omdat de methode zo populair is, zijn er inmiddels ontelbare mobiele apps beschikbaar. Controleer daarom je appstore en kijk vooral welke app voor jou werkt.

Wanneer kan ik de Pomodo-techniek inzetten?

De Pomodoro-techniek zorgt voor focus en helpt bij uitstelgedrag of als je het lastig vindt om jezelf voor langere periode te concentreren. Wij adviseren vaak om deze techniek te gebruiken gecombineerd met een gedetailleerde planning zodat je een kapstok creëert voor jezelf. 

Zoek je een extra zetje bij het schrijven van je scriptie? Onze scriptiecoaches helpen je graag op weg. Vraag een gratis adviesgesprek aan hieronder en we nemen snel contact met je op.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...