15 augustus 2023

Meer productiviteit met de Pomodoro-techniek

Wil je efficiënter studeren en je scriptie schrijven? Zoek je meer focus omdat je vaak afgeleid bent? Gebruik dan de Pomodoro-techniek. Deze eenvoudige en krachtige methode, ontwikkeld door Francesco Cirillo in de late jaren 1980, biedt een gestructureerde aanpak om je taken te voltooien en je concentratie te bevorderen. Ideaal voor studenten die uitstellen, studieontwijkend gedrag vertonen, moeite hebben met het houden van overzicht, en snel afgeleid zijn.

Hoe is de Pomodoro-techniek ontstaan?

Cirillo merkte tijdens zijn studie dat hij zelf moeite had met zich langere tijd concentreren en focussen. Daarom besloot Cirillo een kookwekker te gebruiken die de vorm had van een tomaat (pomodoro). Voor Cirillo was de wekker een visuele reminder om zich volledig te kunnen focussen op zijn taak. Na deze focustijd nam hij een korte pauze. Hij ontdekte dat met deze techniek zijn productiviteit verbeterde en zijn vermoeidheid verminderde. En voilà, de Pomodoro-techniek was geboren!

Hoe helpt de Pomodoro-techniek bij het schrijven van je scriptie?

De Pomodoro-techniek kun je prima inzetten voor je scriptieonderzoek en schrijfproces van je scriptie. Je volgt de stappen die we hieronder hebben beschreven. Zorg wel dat je vooraf een helder doel hebt welke taak je wilt afronden gedurende een pomodoro-moment. Of het nu gaat om het lezen van literatuur of het schrijven van een specifiek onderdeel, maak je doel concreet.

Hoe gebruik je de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is zeer eenvoudig en volgt de volgende stappen:

  1. Begin met je doelen: Voordat je begint is het goed om te bedenken wat je doel is. Welke lesstof wil je beheersen of welk onderdeel van je scriptie wil je aanpakken? Het kan een hoofdstuk zijn dat je moet lezen, aantekeningen die je moet herzien of een opdracht die je moet voltooien. Maak dat concreet.
  2. Stel de timer in: Stel een timer in voor 25 minuten (dit is één pomodoro). Gedurende deze tijd richt je je volledige aandacht op je gekozen taak, zonder afleidingen.
  3. Werk gefocust: Tijdens de pomodoro werk je met volledige toewijding aan je taak. Minimaliseer afleidingen, zet je telefoon op mute, negeer socialemediaberichten, en ga niet surfen op internet.
  4. Pauzeer en ontspan: Zodra de 25 minuten voorbij zijn, stop je met werken en neem je een pauze van 5 minuten. Sta op, stretch, haal even diep adem en ontspan. Of zet een kop koffie, thee of neem een glas water. Deze pauze helpt je om je energie en focus te vernieuwen.
  5. Ga naar de volgende pomodoro: Na 5 minuten pauze ga je door met de volgende pomodoro van 25 minuten (weer met de timer). Na vier voltooide pomodoro’s neem je een langere pauze van ongeveer 15-30 minuten.
  6. Tip: Houd bij hoeveel pomodoro’s je elke dag voltooit en maak aantekeningen van je vooruitgang en hoeveel je hebt bereikt.
  7. Wees flexibel: Sommige taken kunnen langer duren dan één pomodoro. Als dat het geval is, kun je deze taak verdelen in kleinere delen en ze aanpakken met behulp van meerdere pomodoro’s.
  8. Kijk ook wat werkt voor jou: Hoewel de Pomodoro-techniek een gestructureerde methode is, betekent dit niet dat je star moet vasthouden aan de tijden. Pas de lengte van de pomodoro’s en pauzes aan op basis van je eigen behoeften en concentratievermogen.
  9. Blijf consistent: Consistentie is belangrijk bij het leren. Probeer de Pomodoro-techniek daarom regelmatig toe te passen tijdens je studie en het schrijven van je scriptie.

Welke tools kan ik gebruiken als ik de Pomodoro-techniek wil gaan toepassen?

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt gebruiken om de Pomodoro-techniek toe te passen. Het is belangrijk om de tool te kiezen die het beste bij jou past en die je gemakkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine.

  • Werk je graag offline? Dan kun je een notitieboek en een timer gebruiken. Markeer je start- en eindtijden en noteer je voortgang in je notitieboek. Voor de timer kun je een kookwekker of de timer op je mobiel gebruiken.
  • Veel digitale agenda’s en takenlijsten, zoals Google Calender, Microsoft Outlook en Trello, hebben ingebouwde timerfuncties die je kunt gebruiken om de Pomodoro-techniek toe te passen.
  • Omdat de techniek zo populair is zijn er inmiddels talloze mobiele apps beschikbaar. Check daarvoor je appstore en kijk vooral wat voor jou werkt.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...