Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Handvatten voor de probleemstelling in je scriptie

De probleemstelling geeft een beknopte en concrete beschrijving van het probleem dat centraal staat in jouw onderzoek. Het vormt daarmee de basis van elk onderzoek. Het opstellen hiervan is vaak een lastige klus, daarom geven wij je graag handvatten in dit artikel.

Handvatten voor de probleemstelling in je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is de probleemstelling in je scriptie?

Een probleemstelling beschrijft het probleem dat je wilt onderzoeken. Deze kan meestal worden samengevat in één of twee zinnen, en in maximaal een korte paragraaf. Je beschrijft de context, het probleem en de relevantie ervan in relatie tot het onderwerp dat je hebt gekozen.

Hoe stel je een goede probleemstelling voor je scriptie op?

Een probleemstelling moet altijd kort, bondig en specifiek zijn geformuleerd. Je geeft aan wat je precies onderzoekt en toont de relevantie van je onderzoek aan. Als je de probleemstelling te vaag of te breed formuleert, mis je de focus in je onderzoek en loop je het risico dat je verstrikt raakt in je resultaten. Als je daarentegen te specifiek formuleert, blijft je onderzoek oppervlakkig en ontbreekt diepgang.

Welke stappen doorloop je?

Voordat je de probleemstelling kunt formuleren, doorloop je altijd de volgende stappen:

  • Bepaal het onderwerp van je onderzoek.
  • Concretiseer je onderwerp in een heldere aanleiding. De aanleiding is vaak dat je opdrachtgever een probleem heeft met betrekking tot het gekozen onderwerp.
  • Voer onderzoek uit om het probleem van je opdrachtgever en mogelijke oorzaken hiervan duidelijk te krijgen, of om te kijken waar er hiaten zijn in de literatuur. Je beschrijft dit in je probleemanalyse.

Je probleemstelling komt voort uit een gedegen vooronderzoek en vormt het fundament van je onderzoek. Het geeft richting aan je onderzoek en voorkomt dat je vastloopt.

Waaruit bestaat de probleemstelling?

Je kunt je probleemstelling opdelen in drie onderdelen: wie, wat en waarom? 

  • Wie heeft het probleem? Met deze vraag wordt duidelijk wie het probleem betreft. Dit is vaak jouw opdrachtgever, een specifieke afdeling of een specifiek onderdeel.
  • Wat is het probleem precies? De nadruk ligt hier op het woord ‘precies’. Je specificeert welk probleem je kiest om te onderzoeken en wat buiten beschouwing blijft. Zorg ervoor dat je objectief bent in je formulering; je opdrachtgever heeft een probleem en kan dit niet zelf oplossen. Beschrijf dit hier.
  • Waarom is het een probleem? Deze laatste vraag zorgt ervoor dat jouw onderzoek relevant is, omdat het kan bepalen of je opdrachtgever in staat is om het probleem zelf op te lossen. Als dit niet het geval is, heeft dit effect op bijvoorbeeld de verkoop van producten en het aantrekken van de juiste medewerkers. Hier gaat het om de gevolgen van het probleem. Wat als er niets verandert?

Waar beschrijf je de probleemstelling?

In je onderzoeksvoorstel of plan van aanpak presenteer je de probleemanalyse en probleemstelling. Voordat je mag beginnen met je onderzoek, heb je een GO nodig van je afstudeerbegeleider van je opleiding. Een grondige uiteenzetting van de context met helder geformuleerde probleemstelling helpt hierbij. Als je aan de slag gaat met het schrijven van je scriptie, presenteer je kort de probleemanalyse en probleemstelling in je samenvatting of inleiding van je scriptie, ontwerpgericht onderzoek of adviesrapport.

Wat is het verschil tussen de probleemstelling en de onderzoeksvraag?

Vaak wordt gezegd dat de probleemstelling hetzelfde is als de onderzoeksvraag. Er is echter wel degelijk een verschil tussen beide. De probleemstelling gaat echt over het probleem dat onderzocht wordt, terwijl de onderzoeksvraag betrekking heeft op het probleem waar je scriptie antwoord op gaat geven. Kortom, je probleemstelling maakt helder waarom je opdrachtgever zijn doelen niet kan behalen en je onderzoeksvraag zoomt in op de kennis die ontbreekt om de doelen te kunnen realiseren. Met deelvragen zorg je er vervolgens voor dat je de hoofdvraag (of onderzoeksvraag) in behapbare vragen opsplitst. De deelvragen dragen uiteraard bij aan de hoofdvraag.

Hulp inschakelen?

Het opstellen van een probleemstelling kan best lastig zijn en is essentieel voor een goed onderzoek. Wij sparren hier graag met je over. 

Vraag hieronder direct jouw gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...