Terug naar scriptietips

09 mei 2024

Tips om je bronvermeldingen correct in je scriptie te zetten

Als je bezig bent met het schrijven van je onderzoeksvoorstel of scriptie, zul je regelmatig bronnen raadplegen. Het is belangrijk om deze bronnen altijd op de juiste manier te vermelden. In dit artikel leer je hoe je dit correct kunt doen en waarom het zo belangrijk is.

Tips om je bronvermeldingen correct in je scriptie te zetten
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Waarom gebruik je bronvermeldingen?

Bij het schrijven van een scriptie wordt vaak veelvuldig gebruik gemaakt van bronnen, zoals artikelen of boeken, om bijvoorbeeld een betoog te onderbouwen, begrippen te definiëren of theoretische modellen te vinden en te vergelijken. Het is belangrijk om bronvermeldingen correct toe te passen, omdat:

  • Je hiermee auteurs van bronnen erkenning geeft voor hun werk.
  • Je de lezer van je scriptie de kans geeft om de bron op te zoeken.
  • Je plagiaat voorkomt.

Wanneer moet je een bronverwijzing in je tekst opnemen?

Bronverwijzingen dien je altijd op te nemen wanneer je de woorden of ideeën van iemand anders gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of je de woorden letterlijk citeert of in eigen woorden parafraseert. Bovendien dien je ook een bron aan te geven als je beweringen doet, bijvoorbeeld als je stelt dat ‘mannen beter leiding kunnen geven dan vrouwen‘ of dat ‘Nederlanders steeds ongezonder eten’. Als je dergelijke beweringen doet zonder een bron te vermelden, dien je ze met argumenten te onderbouwen. Je mag zoveel bronnen gebruiken als nodig is om je verslag of scriptie te ondersteunen.

Als je geen bron vermeldt, maar wel gebruikmaakt van een bron, is dat plagiaat. En plagiaat in je scriptie wordt beschouwd als fraude. Als je wel een bron vermeldt, maar geen gebruik hebt gemaakt van die bron, is dat overigens ook fraude. Het is dus belangrijk om zorgvuldig om te gaan met bronvermeldingen. Met behulp van plagiaatsoftware wordt gecontroleerd of je externe bronnen hebt gebruikt zonder deze te vermelden. Je moet verwijzingen naar bronnen correct in de tekst opnemen en een juiste literatuurlijst toevoegen.

Welke bronnen mag je gebruiken?

In principe mogen alle bronnen gebruikt worden, inclusief populaire mediabronnen zoals de Volkskrant, De Telegraaf, een uitzending van CNN, het NOS-journaal, vakbladen, websites, enzovoorts. Vooral bij het begin van het schrijven van je scriptie gebruik je vaak deze bronnen om aan te geven dat een bepaald verschijnsel ‘in het nieuws‘ is, populair is of een trend vormt. Het kan ook nuttig zijn om deze trend te verbinden met het onderzoek dat je gaat uitvoeren voor je opdrachtgever. Deze bronnen kun je gebruiken om de probleemstelling te onderbouwen. In het literatuurhoofdstuk mag je alleen (betrouwbare) wetenschappelijke literatuur gebruiken, zoals wetenschappelijke artikelen en boeken.

Waar kun je wetenschappelijke bronnen vinden?

Hogescholen en universiteiten hebben vaak een databank beschikbaar met wetenschappelijke bronnen. Een andere goede plek om te beginnen is Google Scholar of Web of Science. Google Scholar indexeert alle wetenschappelijke literatuur. De kans is groot dat je veel bruikbare bronnen kunt vinden. Een bron, zoals een wetenschappelijk artikel, is beter wanneer:

  • Deze recent geschreven is.
  • Er veel aan gerefereerd wordt.
  • Deze in een gerespecteerd wetenschappelijk journal staat met een hoge ‘impact factor’ volgens SCI (Science Citation Index) of SSCI (Social Science Citation Index).

Tip: Bedenk dat het merendeel van de wetenschappelijke literatuur in het Engels is geschreven. Zorg er daarom voor dat je je zoekopdracht uitvoert met Engelse zoektermen. Maak ook gebruik van exact zoeken en zoek binnen een specifieke periode, binnen een bepaald tijdschrift, op naam van een auteur, met zoektermen tussen aanhalingstekens, of met de operatoren AND en OR.

Welke referentiestijlen voor bronvermeldingen zijn er?

Voor het verwijzen naar bronnen gelden strikte regels. Omdat er veel verschillende bronnen zijn (boeken, artikelen, websites, podcasts, tv-uitzendingen, enzovoort), zijn er ook veel regels. Voor bronvermeldingen worden verschillende referentiestijlen gehanteerd. Hieronder hebben we de meest voorkomende stijlen op een rij gezet:

  • De Harvardstijl wordt veel gebruikt bij economische opleidingen. Er is geen officiële stijlgids, waardoor er verschillende varianten zijn.
  • De Chicago-stijl wordt uitgegeven door The Chicago Manual of Style.
  • De APA-stijl is ontwikkeld door de American Psychological Association en werd oorspronkelijk veel gebruikt in de psychologie en sociale wetenschappen. Tegenwoordig maken bijna alle hogescholen en universiteiten in Nederland gebruik van de APA-referentiestijl. Deze is volledig te vinden op deze website. Bekijk ook onze tips voor het maken van APA-verwijzingen in je scriptie.
  • Voor juridische opleidingen geldt altijd dat er gebruikgemaakt dient te worden van De Leidraad voor juridische auteurs. Deze is ontwikkeld door uitgeverij Wolters Kluwer. Binnen deze referentiestijl wordt specifiek rekening gehouden met veelgebruikte juridische bronnen, zoals wetten en jurisprudentie.

Literatuurlijst

De literatuurlijst bevat alle volledige bronverwijzingen (referenties) waarnaar je in je geschreven tekst hebt verwezen en niet meer dan dat. Wil je tips voor je literatuurlijst? Die kun je hier vinden. 

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...